Nigdy byś nie pomyślała, że jest taka zdrowa. Wystarczy zalać gorącą wodą lub dodać do kawy, ale jest jeden haczyk

Soplówka jeżowata właściwości fot. Adobe Stock, Lazy_Bea
Właściwości soplówki jeżowatej (Hericium erinaceus) najpierw docenili mieszkańcy wschodniej Azji. Obecnie ludzie stosują ją do zapobiegania i leczenia wielu chorób: Alzheimera, demencji, depresji, problemów z żołądkiem, chorób serca i wielu innych. Niektóre z tych twierdzeń znajdują odzwierciedlenie w nauce, reszta to jak na razie myślenie życzeniowe. Choć grzyb ten rośnie także w Polsce, to niestety zbierać go nie można – jest pod ochroną ścisłą. Jeśli chcesz spróbować soplówki, pozostaje więc stosowanie wyciągów lub samodzielna uprawa w ogrodzie.
Ewa Cwil / 07.06.2024 05:01
Soplówka jeżowata właściwości fot. Adobe Stock, Lazy_Bea

Właściwości soplówki jeżowatej, które wyczytać można na stronach promujących sprzedaż tego grzyba, sprawiają, że aż chce się go wypróbować. Zresztą teraz modne jest sięganie po naturalne produkty lub robione z nich suplementy, którym często przypisuje się liczne korzystne działania. Problem zwykle jest taki, że są one słabo udowodnione albo wcale, co sprawia, że tak naprawdę nie wiadomo, na jakie efekty można liczyć. Sprawdziliśmy, które z właściwości przypisywanych soplówce jeżowatej nie są oderwane od rzeczywistości, a na które dowodów brak.

Spis treści:

  1. Soplówka jeżowata – właściwości lecznicze
  2. Soplówka jeżowata właściwości zdrowotne
  3. Czy soplówka jeżowata działa i jak ją stosować?

Soplówka jeżowata – właściwości lecznicze

Soplówka jeżowata należy do mało znanych grzybów jadalnych. Dotychczas zaobserwowano korzystny wpływ tego grzyba na zdrowie w przypadku następujących chorób i dolegliwości:

  • Łagodne objawy depresji i lęku – mogą być one wywołane przewlekłymi stanami zapalnymi, a soplówka dostarcza przeciwutleniaczy, zwalczających stany zapalne. Skuteczność soplówki w łagodzeniu tych objawów zaobserwowano u myszy. U tych samych zwierząt soplówka potrafiła poprawiać funkcjonowanie hippokampa, to część mózgu odpowiadająca między innymi za reakcje emocjonalne i przeżywanie emocji. Podobne efekty uzyskano w badaniu z udziałem ludzi.
     
  • Uszkodzenia układu nerwowego – ekstrakt z soplówki może przyspieszać regenerację mózgu czy rdzenia kręgowego po urazach, stymulując wzrost i samo naprawianie się komórek nerwowych. To może dawać nadzieję ludziom po wypadkach komunikacyjnych czy udarach mózgu, choć badania prowadzono jedynie na zwierzętach.
     
  • Choroba Crohna, choroby zapalne jelit, w tym wrzodziejące zapalenie okrężnicy – ekstrakt z soplówki może ograniczać stany zapalne leżące u podłoża tych chorób i chronić przed ich skutkami. Jednak nie wszystkie badania, z resztą prowadzone tylko na zwierzętach, potwierdzają skuteczność tego grzyba.
     
  • Cukrzyca – kilka badań pokazało, że soplówka może u zwierząt chorych na cukrzycę oraz zdrowych obniżać poziom cukru we krwi. Dodatkowo może zmniejszać bóle neuropatyczne, które pojawiają się u cukrzyków.
     
  • Nowotwory – badania nie są jednoznaczne, ale część z nich wskazuje, że soplówka może unicestwiać komórki rakowe i ograniczać rozprzestrzenianie się nowotworów. Badania prowadzono wyłącznie na zwierzętach lub in vitro.

Soplówka jeżowata: właściwości zdrowotne

Soplówka jeżowata zawiera substancje, które wykazują działanie prozdrowotne. Oto co wiadomo o wpływie soplówki na zdrowie:

  • Potwierdzono naukowo, że soplówka zawiera hericenony i erinacyny, które stymulują wzrost komórek nerwowych w mózgu. Badania na zwierzętach wykazały, że zastosowanie soplówki jeżowatej może zapobiegać chorobie Alzheimera, zapobiegać utracie pamięci. Z kolei badania przeprowadzone z udziałem ludzi pokazały, że przyjmowanie 1 g grzyba dziennie pomaga poprawić funkcje poznawcze u osób z umiarkowanie zaawansowanym Alzheimerem.
     
  • Ekstrakt z soplówki jeżowatej może zapobiegać namnażaniu się bakterii H. pylori oraz chronić wyściółkę żołądka, co zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka. Może być przy tym skuteczniejsza od leków w przypadkach wrzodów wywoływanych nadużywaniem alkoholu.
     
  • Nie sam grzyb, ale ekstrakt z soplówki jeżowatej może zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, gdyż korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów i obniża poziom trójglicerydów we krwi. Działa też przeciwzakrzepowo, obniżając ryzyko zawałów czy udarów.

Soplówka jeżowata właściwości zdrowotne

fot. Soplówka jeżowata właściwości zdrowotne/Adobe Stock, IgorCheri

Czy soplówka jeżowata działa i jak ją stosować?

Problem w tym, że nie wiadomo jak ją stosować ani w celach leczniczych, ani zdrowotnych. Większość badań, na które się powołujemy (lista na końcu), pokazując potencjalne korzyści ze stosowania tego grzyba, to badania prowadzone na zwierzętach albo ich wnioski nie zostały ostatecznie potwierdzone innymi badaniami.

Dlatego trzeba sobie powiedzieć jasno: soplówka jeżowata wykazuje pewne właściwości zdrowotne, ale nie wiemy, w jakim stopniu jest skuteczna u ludzi i jakie dawki byłyby potrzebne, aby uzyskać konkretne efekty.

Na razie więc należy tego grzyba traktować jako potencjalnie korzystny dla zdrowia produkt naturalny, ale trzeba do obiecywanych przez producentów proszków i tabletek z wyciągami z niego podchodzić z rozsądną podejrzliwością i ostrożnością.

Na pewno nie można soplówką się leczyć, gdyż nie znamy dawkowania, ani wszystkich skutków ubocznych soplówki jeżowatej i przeciwwskazań. Krótko mówiąc: słyszymy, że dzwony dzwonią, ale nie wiemy, w którym kościele. I czy to na pewno dzwony kościelne.

Można natomiast próbować ją przyjmować jak suplement diety, który może wspomoże (a może nie) leczenie konwencjonalne lub będzie dodatkowym elementem (obok diety i zdrowego trybu życia) profilaktyki różnych chorób.

Jak przyjmować soplówkę jeżowatą dla zdrowia?

Nawet jak na nią trafisz w lesie, nie możesz jej zebrać – w Polsce jest chroniona. To ten haczyk, bo mogłoby się wydawać, że skoro rośnie w lesie, można ją sobie zebrać za darmo. Nic z tego. Do wyboru masz więc tabletki z wyciągami z grzyba,  proszek z soplówki lub samodzielnie wyhodowane grzyby.

  • proszek z soplówki – drobno zmielony proszek z suszonego grzyba. Stosuje się 1 miarkę 3 razy dziennie (chyba że inaczej zaleca producent). Można proszek wmieszać do kawy, herbaty, koktajlu, gdyż nie wpływa na ich smak. Można też porcje proszku zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut i wypić;
  • tabletki z wyciągami z soplówki – musisz czytać zalecenia producenta, gdyż dawka wyciągu z soplówki może być różna. Zwykle przy dawce 500 mg przyjmuje się jedną kapsułkę dziennie, przy dawce 150 mg – 3 kapsułki dziennie. Podobno dziennie można przyjmować 500-3000 mg ekstraktu z soplówki, ale to informacje niezweryfikowane naukowo.
  • samodzielnie wyhodowane grzyby – podobno korzyści zdrowotne daje jadanie 5 g owocnika soplówki dziennie. Można ją jeść na surowo, gotowaną, parzoną (tzw. herbata z soplówki), smażoną bez panierki lub w panierce, dodawać do sałatek.

Źródła:
1. Naufal Kushairi, Chia Wei Phan, Vikineswary Sabaratnam, Pamela David, Murali Naidu „Lion’s Mane Mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. Suppresses H2O2-Induced Oxidative Damage and LPS-Induced Inflammation in HT22 Hippocampal Neurons and BV2 Microglia” Antioxidant (Basel) 2019, doi: 10.3390/antiox8080261
2. I-Chen Li, Han-Hsin Chang, Chuan-Han Lin, Wan-Ping Chen, Tsung-Han Lu, Li-Ya Lee, Yu-Wen Chen, Yen-Po Chen, Chin-Chu Chen, David Pei-Cheng Lin „Prevention of Early Alzheimer’s Disease by Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelia Pilot Double-Blind Placebo-Controlled Study” Front Aging neurosci. 2020, doi: 10.3389/fnagi.2020.00155
3. Chun-Hung Chiu, Charng-Cherng Chyau, Chin-Chu Chen, Li-Ya Lee, Wan-Ping Chen, Jia-Ling Liu, Wen-Hsin Lin, Mei-Chin Mong „Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelium Produces Antidepressant-Like Effects through Modulating BDNF/PI3K/Akt/GSK-3β Signaling in Mice” 2018, Int J Mol Sci, doi: 10.3390/ijms19020341.
4. Mayumi Nagano, Kuniyoshi Shimizu, Ryuichiro Kondo, Chickako Hayashi, Daigo Sato, Katsuyuki Kitagawa, Koichiro Ohnuki „Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake” 2010, Biomed Res. doi: 10.2220/biomedres.31.231.
5. Snehlata Samberkar, Sivasangkary Gandhi, Murali Naidu, Kah-Hui Wong, Jegadeesh Raman, Vikineswary Sabaratnam „Lion's Mane, Hericium erinaceus and Tiger Milk, Lignosus rhinocerotis (Higher Basidiomycetes) Medicinal Mushrooms Stimulate Neurite Outgrowth in Dissociated Cells of Brain, Spinal Cord, and Retina: An In Vitro Study” 2015, Int J Med. Mushrooms, doi: 10.1615/intjmedmushrooms.v17.i11.40.
6. Kah-Hui Wong, Gowri Kanagasabapathy, Murali Naidu, Pamela David, Vikineswary Sabaratnam „Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers., a medicinal mushroom, activates peripheral nerve regeneration” 2016, Chin J Integr med. doi: 10.1007/s11655-014-1624-2.
7. Jing-Yang Wong, Mahmood Ameen Abdulla, Jegadeesh Raman, Chia-Wei Phan, Umah Rani Kuppusamy, Shahram Golbabapour, Vikineswary Sabaratnam „Gastroprotective Effects of Lion's Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extract against Ethanol-Induced Ulcer in Rats” 2013, Evid Based Complement Alternat Med. doi: 10.1155/2013/492976.
8. Mingming Qin, Yan Geng, Zhenming Lu, Hongyu Xu, Jin-Song Shi, Xin Xu  , Zheng-Hong Xu „Anti-Inflammatory Effects of Ethanol Extract of Lion's Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes), in Mice with Ulcerative Colitis” 2016, Int J Med. Mushrooms, doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.v18.i3.50.
9. Chen Diling, Yang Xin, Zheng Chaoqun, Yang Jian, Tang Xiaocui, Chen Jun, Shuai Ou, Xie Yizhen  „Extracts from Hericium erinaceus relieve inflammatory bowel disease by regulating immunity and gut microbiota” 2017, Oncotarget. doi: 10.18632/oncotarget.20689.
10. Won-Sik Choi, Young-Sun Kim, Byeoung-Soo Park, Jang-Eok Kim, Sung-Eun Lee „Hypolipidaemic Effect of Hericium erinaceum Grown in Artemisia capillaris on Obese Rats” 2013, Mycobiology, doi: 10.5941/MYCO.2013.41.2.94.
11. Dina A. I. Albadawi, Divyashree Ravishankar, Thomas M. Vallance, Ketan Patel, Helen M. I. Osborn, Sakthivel Vaiyapuri „Impacts of Commonly Used Edible Plants on the Modulation of Platelet Function” 2022, Int J Mol Sci. doi: 10.3390/ijms23020605
12. Xirui He, Xiaoxiao Wang, Jiacheng Fang, Yu Chang, Ning Ning, Hao Guo, Linhong Huang, Xiaoqiang Huang, Zefeng Zhao „Structures, biological activities, and industrial applications of the polysaccharides from Hericium erinaceus (Lion's Mane) mushroom: A review” 2017, Int J Biol Macromol. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2017.01.040.
13. Sung Phil Kim, Seok Hyun Nam, Mendel Friedman  „Hericium erinaceus (Lion's Mane) mushroom extracts inhibit metastasis of cancer cells to the lung in CT-26 colon cancer-tansplanted mice”, 2013, J Agric Food Chem. doi: 10.1021/jf400916c.

Czytaj także:
Czym są adaptogeny i co o nich mówią badania naukowe?
Właściwości zdrowotne liści wiśni
Dlaczego warto jeść skorzonerę i jak ją przyjmować?
 

Redakcja poleca

REKLAMA