Jak grillować pieczarki, aby smakowały doskonale? Oto najlepsze szybkie i kreatywne pomysły na pieczarki z grilla
fot. Adobe Stock, zi3000
Pieczarki z grilla stanowią doskonały dodatek do innych dań, ale mogą być też świetną samodzielną przekąską. Możesz je ugrillować w całości albo nafaszerować kapelusze serem lub dowolnymi składnikami. Świetnie sprawdzą się także pieczarki nadziane na szaszłyk - to idealny dodatek do mięs i sałatek.
Jak grillować pieczarki, aby były doskonałym dodatkiem na wiosennym czy letnim stole? Sezon grillowy to nie tylko czas smażenia mięs, ale także grzybów oraz grillowania warzyw. Pieczarki, szczególnie te o dużych kapeluszach, to idealny składnik na grilla - wystarczy, że go nafaszerujesz albo oprószysz lekko przyprawami. Możesz także przygotować pieczarki z grilla w całości. Zobacz te ciekawe przepisy.
Jeśli chcesz ugrillować pieczarki w całości, wykorzystaj do tego długi patyk do szaszłyków oraz średniej wielkości grzyby. Najlepsze będą te najbardziej świeże - po ugrillowaniu będą miękkie, ale nie gumowe.
Składniki:
500 g pieczarek,
po łyżce tymianku i rozmarynu,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą i bez osuszania nadziej na szaszłyki. Następnie na mokre pieczarki posyp przyprawy - dzięki temu dobrze się do nich przyczepią.
Nadziane na szaszłyki pieczarki umieść na rozgrzanym ruszcie i grilluj ok. 15 minut z każdej strony.
Pieczarki o dużych kapeluszach (np. odmianę portobello) możesz wykorzystaj do nafaszerowania. Dzięki temu stworzysz pełnowartościowe danie, które może być nie tylko obok mięsa, ale także zamiast.
Składniki:
500 g pieczarek o dużych kapeluszach,
150 g białego ryżu,
puszka pomidorów krojonych,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz,
łyżka ziół prowansalskich,
200 g tartego żółtego sera.
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj farsz. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie odsącz.
Pomidory przełóż do rondelka i podgrzej, a następnie dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj ryż i całość dokładnie wymieszaj.
Z pieczarek usuń nóżki i opłucz kapelusze pod bieżącą wodą. Następnie nafaszeruj je przygotowaną wcześniej mieszanką i przełóż na rozgrzany ruszt (możesz użyć tacki).
Tak przygotowane pieczarki posyp obficie serem i ugrilluj.
Grillowane warzywa to pyszny dodatek do mięs i sałatek, a także wegetariańska alternatywa dla klasycznego grillowania. Na wiosnę rozpoczyna się sezon grillowy, więc dobrze jest znać kilka wskazówek na temat tego, jak przygotować idealne warzywa z rusztu, ale także powtórzyć ich smak w piekarniku czy na patelni.
Grillowanie w pełni – słońce przygrzewa, a my na ruszt wrzucamy pysznie zamarynowane mięso. Przyjęcie na świeżym powietrzu nie może się jednak obyć bez deseru – a tę role znakomicie spełnią owoce z grilla.
Keto grill to pyszne potrawy, które niekoniecznie muszą być wyłącznie mięsne. Można w keto stylu przygotować drób, wołowinę, ryby, zrobić szaszłyki lub faszerowane awokado. Aby cały posiłek nie stracił waloru niskiej zawartości węglowodanów, warto przygotować odpowiednie sosy i sałatki. Oczywiście trzeba też odpowiednio dobrać napoje. Tak przygotowane menu na keto grilla posmakuje każdemu.
Camembert z grilla można zrobić na grillu węglowym, ale też elektrycznym lub na patelni. Wystarczy 10 minut na grillu, by camembert zrobił się płynny w środku. Grillując camembert, uważaj, by nie przebić jego delikatnej skórki. Owiń go folią dla dodatkowej ochrony. Grillowany camembert podaj z dodatkami: grzankami, żurawiną, warzywami. Serwuj go jako danie główne lub przystawkę. Oto przepis na grillowany camembert, który przekazali mi francuzi.
Sałatki z dyni to świetna propozycja na jesienną przekąskę albo dodatek do dania głównego. Może także sprawdzić się jako pełnowartościowy posiłek w ramach lunchu, kolacji czy lekkiego obiadu. Dynię do sałatki możesz podsmażyć, zgrillować, upiec albo ugotować. Przygotuj klasyczną sałatkę lub sięgnij po super odżywczy bowl.
Grillowany arbuz świetnie smakuje solo, ale możesz go zaserwować również z dodatkami. Proponujemy wariant z miodem i tymiankiem, albo z serem feta, miodem i sosem sojowym. Ten deser z grilla będzie stanowić idealne zwieńczenie letniej imprezy i z pewnością zaskoczy wszystkich twoich gości.
Przygotowanie FIT grilla ze zdrowym menu, to żadne wyzwanie. Jeśli szukasz inspiracji na fit potrawy grillowe, przygotowałyśmy dla ciebie 10 przepisów na posiłki, które dostarczą mniej niż 300 kcal i sporo białka. Znajdziesz tu np. szaszłyki hawajskie, krewetki i klasycznego FIT hot doga. Dzięki tym przepisom nie będziesz martwić się liczeniem kalorii na grillu.
Grillowane na diecie lekkostrawnej jest możliwe. Musisz jedynie stosować kilka prostych zasad: grillować z wykorzystaniem folii aluminiowej i nie jeść przypieczonych, spalonych elementów potraw grillowych. Oto lekkie menu na grilla, które zasmakuje i nie zaszkodzi. Poznaj pomysły na: lekkie warzywa, krewetki, ryby i mięso.
Wegański grill może być tak samo aromatyczny i pyszny, jak ten wegetariański czy mięsny. Grilluj rozmaite warzywa zamarynowane w ziołach, tofu z olejem sezamowym i sosem sojowym albo przygotuj wegańskie burgery.
Halloumi doskonale znosi wysoką temperaturę, więc najwięcej przepisów przygotowywanych jest na bazie tego sera w wersji grillowanej, doprawionej ziołami. Możesz dodawać go do sałatek lub przygotować pyszne i sycące burgery.