Przetwory z jabłek na zimę to smaczny i tani dodatek do ciast, pieczywa, a nawet do mięs. Gotowy mus z jabłek przyda się do zrobienia szarlotki o każdej porze roku.
Na przetwory z jabłek nadaje się wiele odmian tych owoców: antonówka, reneta, szampion, które są kwaśne, będą miały wyrazisty smak.
Spis treści:
- Dżem z jabłek z cynamonem
- Mus z jabłek do szarlotki
- Marmolada z jabłek papierówek
- Sok z jabłek
- Kompot z jabłek
Dżem z jabłek z cynamonem
Na dżem z jabłek z przyprawami korzennymi, warto wybrać antonówkę lub papierówkę.
Składniki:
- 3 kg jabłek,
- 300 g cukru,
- 2 laski cynamonu,
- 10 goździków,
- sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Zasyp cukrem i odstaw na cały dzień pod przykryciem.
- Kolejnego dnia odciśnij jabłka, sok zlej do rondla.
- Do soku jabłkowego dodaj sok z cytryny, goździki i cynamon. Podgrzewaj, aż 1/3 objętości odparuj.
- Do soku dodaj jabłka i podgrzewaj przez kolejne 10 minut. Odcedź na sitku, znów podgrzewaj tylko sok do czasu, aż zgęstnieje.
- Połącz jabłka z sokiem, wymieszaj dokładnie, gotuj przez ok. 10 minut, następnie wybierz cynamon i goździki.
- Nakładaj dżem z jabłek do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez kilka minut.
fot. Adobe Stock
Mus z jabłek
Mus z jabłek można wykorzystać do przygotowania ciast, ale delikatny mus jabłkowy bez dodatków przypraw i cukru, dokładnie zblendowany, to smaczne i zdrowe danie dla niemowląt.
Składniki:
- 2 kg kwaśnych jabłek,
- 100 ml wody,
- sok z połowy cytryny,
- 4 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż owoce do garnka, zalej wodą i skrop sokiem z cytryny.
- Zagotuj jabłka. Gotuj przez około 20 minut aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby przykryj garnek, dolej wody lub odlej nadmiar płynu. Jabłka powinny się rozpadać.
- Masę jabłkową zestaw z ognia i zblenduj, dodaj cukier, gorący mus wymieszaj, by cukier się rozpuścił.
- Mus przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez około 20 minut.
Mus z jabłek może być przechowywany w lodówce (bez pasteryzacji) przez kilka dni.
fot. Adobe Stock
Marmolada z jabłek papierówek
Składniki:
- 2 kg jabłek papierówek,
- 0,5 kg cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 laski cynamonu,
- kilka łyżek wody.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny.
- Przełóż owoce do garnka i podlej wodą, zasyp cukrem. Duś na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
- Dodaj cynamon i podgrzewaj, aż masa uzyska pożądaną gęstość. Jabłka powinny się całkowicie rozpaść, można je dodatkowo zblendować.
- Gorącą marmoladę przełóż do słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem. W razie potrzeby pasteryzuj, by pokrywki dobrze złapały.
Sok z jabłek do słoików
Składniki:
- kilka kg jabłek,
- cukier wg uznania (do słodkich odmian - zbędny).
Sposób przygotowania:
- Umyj jabłka i przygotuj tak, by przepuścić je przez sokowirówkę lub wyciskarkę.
- Uzyskany sok z jabłek w miarę potrzeby posłódź, a następnie zagotuj.
- Zestaw z ognia i zdejmij pianę z powierzchni, zagotuj ponownie.
- Przelej sok do słoiczków lub buteleczek i pasteryzuj przez 20 minut, a następnie studź pod przykryciem.
fot. Adobe Stock
Kompot z jabłek
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- 0,5 kg cukru,
- 2 l wody,
- 10 goździków,
- 0,5 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, pokrój na ósemki i wydrąż gniazda nasienne.
- Słoiki umyj i wyparz, a następnie osusz. Włóż jabłka do słoików, oprósz odrobiną cynamonu.
- Wodę z cukrem i goździkami zagotuj.
- Zalej jabłka w słoikach gorącą zalewą. Zakręć i pasteryzuj przez 15 - 20 minut.
Zobacz więcej przepisów na przetwory z jabłek: