przetwory z jabłek fot. Adobe Stock

Przetwory z jabłek: przepisy na dżem z jabłek, mus, sok z jabłek na zimę

Przetwory z jabłek najlepiej robić z odmian kwaśnych: antonówka, reneta, szampion. Dżem z papierówek można przygotować bez dodatku cukru, warto za to dodać sok z cytryny.
/ 10.09.2020 13:54
przetwory z jabłek fot. Adobe Stock

Przetwory z jabłek na zimę to smaczny i tani dodatek do ciast, pieczywa, a nawet do mięs. Gotowy mus z jabłek przyda się do zrobienia szarlotki o każdej porze roku.

Na przetwory z jabłek nadaje się wiele odmian tych owoców: antonówka, reneta, szampion, które są kwaśne, będą miały wyrazisty smak.

Spis treści:

  1. Dżem z jabłek z cynamonem
  2. Mus z jabłek do szarlotki
  3. Marmolada z jabłek papierówek
  4. Sok z jabłek
  5. Kompot z jabłek

Dżem z jabłek z cynamonem

Na dżem z jabłek z przyprawami korzennymi, warto wybrać antonówkę lub papierówkę. 

Składniki:

  • 3 kg jabłek,
  • 300 g cukru,
  • 2 laski cynamonu,
  • 10 goździków,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Zasyp cukrem i odstaw na cały dzień pod przykryciem.
  2. Kolejnego dnia odciśnij jabłka, sok zlej do rondla.
  3. Do soku jabłkowego dodaj sok z cytryny, goździki i cynamon. Podgrzewaj, aż 1/3 objętości odparuj.
  4. Do soku dodaj jabłka i podgrzewaj przez kolejne 10 minut. Odcedź na sitku, znów podgrzewaj tylko sok do czasu, aż zgęstnieje.
  5. Połącz jabłka z sokiem, wymieszaj dokładnie, gotuj przez ok. 10 minut, następnie wybierz cynamon i goździki.
  6. Nakładaj dżem z jabłek do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez kilka minut.

Przetwory z jabłek - dżem z jabłek
fot. Adobe Stock

Mus z jabłek

Mus z jabłek można wykorzystać do przygotowania ciast, ale delikatny mus jabłkowy bez dodatków przypraw i cukru, dokładnie zblendowany, to smaczne i zdrowe danie dla niemowląt.

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 100 ml wody,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż owoce do garnka, zalej wodą i skrop sokiem z cytryny.
  2. Zagotuj jabłka. Gotuj przez około 20 minut aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby przykryj garnek, dolej wody lub odlej nadmiar płynu. Jabłka powinny się rozpadać.
  3. Masę jabłkową zestaw z ognia i zblenduj, dodaj cukier, gorący mus wymieszaj, by cukier się rozpuścił.
  4. Mus przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez około 20 minut. 

Mus z jabłek może być przechowywany w lodówce (bez pasteryzacji) przez kilka dni.

Przetwory z jabłek - mus jabłkowy
fot. Adobe Stock

Marmolada z jabłek papierówek

Składniki:

  • 2 kg jabłek papierówek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 laski cynamonu,
  • kilka łyżek wody.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny.
  2. Przełóż owoce do garnka i podlej wodą, zasyp cukrem. Duś na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
  3. Dodaj cynamon i podgrzewaj, aż masa uzyska pożądaną gęstość. Jabłka powinny się całkowicie rozpaść, można je dodatkowo zblendować.
  4. Gorącą marmoladę przełóż do słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem. W razie potrzeby pasteryzuj, by pokrywki dobrze złapały.

Sok z jabłek do słoików

Składniki:

  • kilka kg jabłek,
  • cukier wg uznania (do słodkich odmian - zbędny).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj jabłka i przygotuj tak, by przepuścić je przez sokowirówkę lub wyciskarkę.
  2. Uzyskany sok z jabłek w miarę potrzeby posłódź, a następnie zagotuj.
  3. Zestaw z ognia i zdejmij pianę z powierzchni, zagotuj ponownie.
  4. Przelej sok do słoiczków lub buteleczek i pasteryzuj przez 20 minut, a następnie studź pod przykryciem.

Przetwory z jabłek - sok z jabłek
fot. Adobe Stock

Kompot z jabłek

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 l wody,
  • 10 goździków,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, pokrój na ósemki i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Słoiki umyj i wyparz, a następnie osusz. Włóż jabłka do słoików, oprósz odrobiną cynamonu.
  3. Wodę z cukrem i goździkami zagotuj. 
  4. Zalej jabłka w słoikach gorącą zalewą. Zakręć i pasteryzuj przez 15 - 20 minut.

Zobacz więcej przepisów na przetwory z jabłek: