Konfitura z borówki brusznicy, czyli z czerwonej borówki leśnej, zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina przetwory z żurawiny. Ma także podobne zastosowanie – świetnie smakuje jako dodatek do mięs i serów, w tym smażonego camemberta czy grillowanego oscypka.
Spis treści:
- Łatwy przepis na konfiturę z borówki brusznicy
- Przepis na konfiturę z borówki brusznicy do mięs
- Przepis na konfiturę z borówki brusznicy z gruszką
- Przepis na konfiturę z borówki brusznicy do ciast
Łatwa konfitura z borówki brusznicy
Jeśli chcesz, aby w konfiturze z borówki brusznicy niektóre owoce pozostały w całości, zamiast mieszania – potrząsaj od czasu do czasu rondlem.
Składniki:
- 2 szklanki borówki leśnej,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Do rondla wlej 2 łyżki wody i wrzuć umyte owoce. Smaż owoce na wolnym ogniu, po 10 minutach wsyp cukier i smaż dalej mieszając, aby się nie przypaliły.
- Konfiturę z borówki brusznicy przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem.
fot. Adobe Stock
Konfitura z borówki brusznicy do mięsa i serów
Aby cukier nie stłumił lekko kwaśnego smaku borówki brusznicy, wystarczy pół szklanki cukru. Taka konfitura świetnie będzie pasować do mięs i serów - na zimno i na ciepło.
Składniki:
- 2 szklanki borówki brusznicy,
- 1/2 szklanki cukru,
- 8 łyżek wody,
- sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Owoce borówki brusznicy umyj i sparz na sicie.
- Do garnka wlej wodę, wrzuć owoce i smaż na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Kiedy część wody odparuje – dodaj cukier i smaż dalej pod przykryciem. Dodaj sok z cytryny.
- Gdy owoce częściowo się rozgotują, zdejmij z ognia i przełóż do słoików. Słoiczki pasteryzuj przez 15 minut.
fot. Adobe Stock
Konfitura z borówki brusznicy z gruszką
Składniki:
- 2 szklanki borówki brusznicy,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 duża gruszka,
- 1/4 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotuj z cukrem, aż się rozpuści i powstanie syrop. Wsyp umyte owoce borówki i smaż przez około godziny, aż większość wody odparuje.
- Gruszkę pokrój w kostkę i dodaj do borówek. Smaż jeszcze przez około 15 minut stale mieszając, aby się nie przypaliły.
- Konfiturę z borówki brusznicy i gruszki przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć i podstaw do góry dnem do ostygnięcia.
fot. Adobe Stock
Konfitura z borówki brusznicy do ciasta
Ten przepis można wykorzystać jako nadzienie do rogalików, pączków i ciastek.
Składniki:
- 2 szklanki brusznicy,
- 1 szklanka cukru,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 słodkie jabłka,
- 3 goździki.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj, borówkę przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin.
- Przełóż do garnka, dodaj wodę i gotuj przez około 20 minut, dodaj goździki i pokrojone jabłka.
- Smaż mieszając, aby się nie przypaliły.
- Po kolejnych 20 minutach przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.
Więcej przepisów na domowe przetwory:
![Pyszne i aromatyczne przetwory z pigwy: sprawdzone babcine przepisy na dżem, konfiturę, sok i nalewkę](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/pyszne-i-aromatyczne-przetwory-z-pigwy-sprawdzone-babcine-przepisy-na-dzem-konfiture-sok-i-nalewke-2504113.jpg)
Pyszne i aromatyczne przetwory z pigwy: sprawdzone babcine przepisy na dżem, konfiturę, sok i nalewkę
![Jak przygotować dynię pasteryzowaną?](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/jak-przygotowac-dynie-pasteryzowana-1609241.jpg)
Jak przygotować dynię pasteryzowaną?
![Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/dzem-konfitura-soki-i-nie-tylko-oto-pomysly-na-soczyste-i-orzezwiajace-przetwory-z-wisni-2500597.jpg)
Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
![5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/5-przepisow-na-przetwory-z-borowki-amerykanskiej-na-zime-zamknij-smak-lata-w-sloiku-z-naszymi-przepisami-2500504.jpg)
5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
![Proste i szybkie pomysły na przetwory z czereśni: zobacz, jak w kilka chwil przygotować pyszne dżemy, soki i konfitury](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/proste-i-szybkie-pomysly-na-przetwory-z-czeresni-zobacz-jak-w-kilka-chwil-przygotowac-pyszne-dzemy-soki-i-konfitury-2499911.jpg)
Proste i szybkie pomysły na przetwory z czereśni: zobacz, jak w kilka chwil przygotować pyszne dżemy, soki i konfitury
![Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/przetwory-z-gruszek-przepisy-na-dzemy-nalewki-musy-i-gruszki-w-occie-2439166.jpg)
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
![Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/co-zrobic-z-czeresni-przepisy-na-dzem-przetwory-i-ciasta-2455191.jpg)
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
![Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/jak-zrobic-domowe-przetwory-z-pigwowca-sprawdzony-przepis-na-dzem-i-konfiture-2418265.jpg)
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
![ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/zurawina-nalewka-z-zurawiny-zurawina-przetwory-i-inne-2350268.jpg)