Konfitura z borówki brusznicy - 4 doskonałe przepisy na konfiturę do mięs, do ciast i z gruszką

Konfitura z borówki brusznicy fot. Adobe Stock
Konfitura z borówki brusznicy będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do słodkich wypieków, ale również do wytrawnych serów i mięs. Do jej przygotowania potrzebujesz około pół kilograma owoców, cukier i wodę.
Małgorzata Machnicka / 27.07.2020 09:56
Konfitura z borówki brusznicy fot. Adobe Stock

Konfitura z borówki brusznicy, czyli z czerwonej borówki leśnej, zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina przetwory z żurawiny. Ma także podobne zastosowanie – świetnie smakuje jako dodatek do mięs i serów, w tym smażonego camemberta czy grillowanego oscypka. 

Spis treści:

  1. Łatwy przepis na konfiturę z borówki brusznicy
  2. Przepis na konfiturę z borówki brusznicy do mięs
  3. Przepis na konfiturę z borówki brusznicy z gruszką
  4. Przepis na konfiturę z borówki brusznicy do ciast

Łatwa konfitura z borówki brusznicy

Jeśli chcesz, aby w konfiturze z borówki brusznicy niektóre owoce pozostały w całości, zamiast mieszania – potrząsaj od czasu do czasu rondlem.

Składniki:

  • 2 szklanki borówki leśnej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla wlej 2 łyżki wody i wrzuć umyte owoce. Smaż owoce na wolnym ogniu, po 10 minutach wsyp cukier i smaż dalej mieszając, aby się nie przypaliły. 
  2. Konfiturę z borówki brusznicy przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem.

łatwy przepis na konfiturę z borówki brusznicy
fot. Adobe Stock

Konfitura z borówki brusznicy do mięsa i serów

Aby cukier nie stłumił lekko kwaśnego smaku borówki brusznicy, wystarczy pół szklanki cukru. Taka konfitura świetnie będzie pasować do mięs i serów - na zimno i na ciepło.

Składniki:

  • 2 szklanki borówki brusznicy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 8 łyżek wody,
  • sok z 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce borówki brusznicy umyj i sparz na sicie.
  2. Do garnka wlej wodę, wrzuć owoce i smaż na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  3. Kiedy część wody odparuje – dodaj cukier i smaż dalej pod przykryciem. Dodaj sok z cytryny.
  4. Gdy owoce częściowo się rozgotują, zdejmij z ognia i przełóż do słoików. Słoiczki pasteryzuj przez 15 minut.

przepis na konfiturę z borówki brusznicy do mięsa
fot. Adobe Stock

Konfitura z borówki brusznicy z gruszką

Składniki:

  • 2 szklanki borówki brusznicy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 duża gruszka,
  • 1/4 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotuj z cukrem, aż się rozpuści i powstanie syrop. Wsyp umyte owoce borówki i smaż przez około godziny, aż większość wody odparuje.
  2. Gruszkę pokrój w kostkę i dodaj do borówek. Smaż jeszcze przez około 15 minut stale mieszając, aby się nie przypaliły.
  3. Konfiturę z borówki brusznicy i gruszki przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć i podstaw do góry dnem do ostygnięcia.

przepis na konfiturę z borówki brusznicy z gruszką
fot. Adobe Stock

Konfitura z borówki brusznicy do ciasta

Ten przepis można wykorzystać jako nadzienie do rogalików, pączków i ciastek.

Składniki:

  • 2 szklanki brusznicy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 słodkie jabłka,
  • 3 goździki.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, borówkę przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin.
  2. Przełóż do garnka, dodaj wodę i gotuj przez około 20 minut, dodaj goździki i pokrojone jabłka.
  3. Smaż mieszając, aby się nie przypaliły.
  4. Po kolejnych 20 minutach przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Pyszne i aromatyczne przetwory z pigwy: sprawdzone babcine przepisy na dżem, konfiturę, sok i nalewkę
Pyszne i aromatyczne przetwory z pigwy: sprawdzone babcine przepisy na dżem, konfiturę, sok i nalewkę
Przetwory z pigwy są proste w przygotowaniu i pozwalają zachować smak tego niezwykłego owocu na dłużej. Spory zapas pigwy możesz wykorzystać do zrobienia orzeźwiających nalewek lub dżemów. Przetwory z pigwy to doskonałe remedium na przeziębienie, stany grypowe czy problemy żołądkowe, a także pyszna przekąska.
Jak przygotować dynię pasteryzowaną?
Jak przygotować dynię pasteryzowaną?
Wielkie, nadęte dynie mogą przejść w twojej kuchni wspaniałą metamorfozę i przemienić się w pomarańczowe klejnoty zawieszone w aromatycznej zalewie. Oto dynie pasteryzowane!
Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Przetwory z wiśni, samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce albo te lekko przejrzałe. Z wiśni przygotujesz pyszne soki, dżemy, a także napoje alkoholowe. Doskonale smakują jako dodatek do słodkich i mięsnych potraw.
5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy chcesz zrobić zapasy na zimę. Do przygotowania przetworów borówkowych potrzebujesz: dojrzałych borówek amerykańskich, cukru, soku z cytryny i wysterylizowanych słoików. Wśród przetworów z borówki amerykańskiej znajdują się: dżemy, soki i konfitury, ale też borówkowy kompot, sos do mięsa i syrop.
Proste i szybkie pomysły na przetwory z czereśni: zobacz, jak w kilka chwil przygotować pyszne dżemy, soki i konfitury
Proste i szybkie pomysły na przetwory z czereśni: zobacz, jak w kilka chwil przygotować pyszne dżemy, soki i konfitury
Przetwory z czereśni są proste w przygotowaniu - najbardziej czasochłonnym elementem jest pozbawienie owoców pestek i ogonków. Wystarczy jednak użyć drylownicy, aby maksymalnie przyspieszyć ten proces. Z czereśni możesz przygotować pyszny dżem, konfiturę oraz kompoty i soki. Zobacz, jak się za to zabrać.
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto dokładnie zaplanować, co zrobić z czereśni. Spiesz się, by zrobić dżemy, tartę z czereśniami, kompot lub inne przetwory z czereśni odmiany Burlat lub żółtej Vegi. Te owoce warto jeść - dzięki nim zadbasz o tarczycę i serce.
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Aromatyczne owoce pigwowca to surowiec na pyszne dżemy i konfitury. Sprawdź nasze przepisy!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!

Redakcja poleca

REKLAMA