Konfitura z borówki brusznicy fot. Adobe Stock

Konfitura z borówki brusznicy - 4 doskonałe przepisy na konfiturę do mięs, do ciast i z gruszką

Konfitura z borówki brusznicy będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do słodkich wypieków, ale również do wytrawnych serów i mięs. Do jej przygotowania potrzebujesz około pół kilograma owoców, cukier i wodę.
Małgorzata Machnicka / 27.07.2020 09:56
Konfitura z borówki brusznicy fot. Adobe Stock

Konfitura z borówki brusznicy, czyli z czerwonej borówki leśnej zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina żurawinę. Ma także podobne zastosowanie – świetnie smakuje jako dodatek do mięs i serów, w tym smażonego camemberta czy grillowanego oscypka. 

Spis treści:

  1. Łatwy przepis na konfiturę z borówki brusznicy
  2. Przepis na konfiturę z borówki brusznicy do mięs
  3. Przepis na konfiturę z borówki brusznicy z gruszką
  4. Przepis na konfiturę z borówki brusznicy do ciast

Łatwa konfitura z borówki brusznicy

Jeśli chcesz, aby w konfiturze z borówki brusznicy niektóre owoce pozostały w całości, zamiast mieszania – potrząsaj od czasu do czasu rondlem.

Składniki:

  • 2 szklanki borówki leśnej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla wlej 2 łyżki wody i wrzuć umyte owoce. Smaż owoce na wolnym ogniu, po 10 minutach wsyp cukier i smaż dalej mieszając, aby się nie przypaliły. 
  2. Konfiturę z borówki brusznicy przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem.

łatwy przepis na konfiturę z borówki brusznicy
fot. Adobe Stock

Konfitura z borówki brusznicy do mięsa i serów

Aby cukier nie stłumił lekko kwaśnego smaku borówki brusznicy, wystarczy pół szklanki cukru. Taka konfitura świetnie będzie pasować do mięs i serów na zimno i na ciepło.

Składniki:

  • 2 szklanki borówki brusznicy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 8 łyżek wody,
  • sok z 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce borówki brusznicy umyj i sparz na sicie.
  2. Do garnka wlej wodę, wrzuć owoce i smaż na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  3. Kiedy część wody odparuje – dodaj cukier i smaż dalej pod przykryciem. Dodaj sok z cytryny.
  4. Gdy owoce częściowo się rozgotują zdejmij z ognia i przełóż do słoików. Słoiczki pasteryzuj przez 15 minut.

przepis na konfiturę z borówki brusznicy do mięsa
fot. Adobe Stock

Konfitura z borówki brusznicy z gruszką

Składniki:

  • 2 szklanki borówki brusznicy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 duża gruszka,
  • 1/4 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotuj z cukrem aż się rozpuści i powstanie syrop. Wsyp umyte owoce borówki i smaż przez około godziny, aż większość wody odparuje.
  2. Gruszkę pokrój w kostkę i dodaj do borówek. Smaż jeszcze przez około 15 minut stale mieszając, aby się nie przypaliły.
  3. Konfiturę z borówki brusznicy i gruszki przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć i podstaw do górny dnem do ostygnięcia.

przepis na konfiturę z borówki brusznicy z gruszką
fot. Adobe Stock

Konfitura z borówki brusznicy do ciasta

Ten przepis można wykorzystać jako nadzienie do rogalików, pączków i ciastek.

Składniki:

  • 2 szklanki brusznicy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 słodkie jabłka,
  • 3 goździki.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, borówkę przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin.
  2. Przełóż do garnka, dodaj wodę i gotuj przez około 20 minut, dodaj goździki i pokrojone jabłka.
  3. Smaż mieszając, aby się nie przypaliły.
  4. Po kolejnych 20 minutach przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Konfitura pomidorowo-malinowa - przepis
Konfitura pomidorowo-malinowa - przepis
Pomidory pasteryzowane na słodko to ciekawy pomysł na konfiturę. Jeśli dodatkowo połączymy je z malinami otrzymamy slodki dżem. Ten przepis polecamy tym, którzy wolą iść na łatwiznę, także przy konserwowaniu.
Jak zrobić przetwory z pigwy? Przepisy na konfiturę, sok, syrop lub nalewkę!
Jak zrobić przetwory z pigwy? Przepisy na konfiturę, sok, syrop lub nalewkę!
Oto kilka pomysłów na to, jak robić przetwory z pigwy. Jesienią w naszych ogródkach działkowych pojawiają się jej owoce!
Jak przygotować dynię pasteryzowaną?
Jak przygotować dynię pasteryzowaną?
Wielkie, nadęte dynie mogą przejść w twojej kuchni wspaniałą metamorfozę i przemienić się w pomarańczowe klejnoty zawieszone w aromatycznej zalewie. Oto dynie pasteryzowane!
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy cena tego owocu spada, a my myślimy już o zapasach na zimę. Do wykonania dżemu z borówek, prócz ok. 1 kg owoców, potrzebujesz cukru i soku z cytryny.
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto dokładnie zaplanować, co zrobić z czereśni. Spiesz się, by zrobić dżemy, tartę z czereśniami, kompot lub inne przetwory z czereśni odmiany Burlat lub żółtej Vegi. Te owoce warto jeść - dzięki nim zadbasz o tarczycę i serce.
Przetwory z czereśni - przepis na dżem z czereśni, kompot, nalewkę, konfiturę i chutney
Przetwory z czereśni - przepis na dżem z czereśni, kompot, nalewkę, konfiturę i chutney
Przetwory z czereśni są proste w przygotowaniu - najbardziej czasochłonnym elementem jest pozbawienie owoców pestek i ogonków. Wszystkie przetwory z czereśni trzeba wekować przez około 15-20 minut.
Przetwory z gruszek - dżem, nalewka, mus, gruszki w occie
Przetwory z gruszek - dżem, nalewka, mus, gruszki w occie
Z dojrzałych owoców zrobisz dodatek do naleśników, kanapek czy deserów. Dżemy i musy to tylko niektóre ze smacznych przetworów z gruszek.
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Aromatyczne owoce pigwowca to surowiec na pyszne dżemy i konfitury. Sprawdź nasze przepisy!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)