Co zrobić z twarogu? Z tego niezwykle uniwersalnego produktu możesz przygotować pyszne dania zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Co powiesz na pyszną i zdrową pastę kanapkową, albo waniliowy farsz do naleśników?
Z twarogu zrobisz również makaron na słodko z owocami, kluski leniwe, a także nadzienie do pierogów.
Spis treści:
- Co zrobić z twarogu na śniadanie i kolację?
- Co zrobić z twarogu na obiad?
- Co zrobić z twarogu na słono?
Co zrobić z twarogu na śniadanie i kolację?
Najszybszym przepisem z twarogu jest pasta na kanapki. Wystarczy 200 g twarogu wymieszać z 100 g jogurtu greckiego, dodać posiekany szczypiorek i/lub rzodkiewkę, doprawić solą i pieprzem. Twarogową pastę możesz doprawiać też bardziej pikantnie - szczypta papryczki chili podkreśli smak.
Co jeszcze zrobić z twarogu na szybko? Możesz wymieszać go z cukrem waniliowym i cynamonem i nadziać nim naleśniki, zarówno te klasyczne, jak i kakaowe (skorzystaj z naszego przepisu na naleśniki).
Jeśli masz nieco więcej czasu, przygotuj z niego pyszne placki twarogowe tzw. syrniki - danie popularne w kuchni rosyjskiej.
Przepis na syrniki
Składniki:
- 500 g twarogu,
- 2 jajka,
- 100 g kaszy manny,
- 1 łyżka drobnego cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj jajka, kaszę i cukier. Wszystkie składniki wymieszaj.
- Mąkę przesyp na talerz.
- Uformuj z masy niewielkie placuszki i obtocz w mące.
- Smaż na rozgrzanym oleju na złoto.
Co zrobić z twarogu na obiad?
Kto z was pamięta makaron na słodko z twarogiem? To przedszkolne danie z pewnością do dzisiaj wielu wspomina z rozrzewnieniem - jego przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste, a będzie smakować każdemu.
Twaróg to jeden z najlepszych składników do przygotowania farszu do pierogów - zarówno tych na słodko, np. z dodatkiem cynamonu, jak i tych wytrawnych - np. pierogów ruskich.
W sklepach dostępny jest również twaróg wędzony, który ma dokładnie taką samą konsystencję jak klasyczny, ale zupełnie zmienia smak dania. Świetnie nadaje się do wytrawnych dań, w tym również do farszu na pierogi, np. te z kaszą gryczaną.
Wędzony twaróg sprawdzi się także jako dodatek do zupy np. zupy krem z dyni, albo sałatek na bazie grillowanych warzyw.
fot. Dania na obiad z twarogu/Adobe Stock, timolina
Mówiąc o tym, co zrobić z twarogu, nie można zapomnieć o kluskach leniwych. Z dodatkiem bułki tartej na maśle będą smakować wybornie.
Twaróg to również składnik wielu sosów, np. czosnkowego lub gziku, który jest niezastąpiony do pieczonych ziemniaków w całości.
Przepis na gzik
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 150 g śmietany 18%,
- 1 cebula,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Twaróg rozdrobnij widelcem w misce. Dodaj śmietanę i posiekaną drobno cebulę.
- Wymieszaj, dodaj szczypiorek oraz dopraw całość solą i pieprzem.
Co zrobić z twarogu na słodko?
Poza wcześniej wymienionymi słodkimi daniami z twarogiem, z twarogu możesz przygotować całe mnóstwo pysznych deserów.
Kultowym deserem z wykorzystaniem twarogu jest sernik. Miłośnikom pączków z pewnością spodoba się przepis na pączki serowe. To również świetny składniki do przygotowania deserów fit, np. wielowarstwowej granoli.
Przepis na deser z twarogiem fit
Składniki:
- 400 g chudego twarogu,
- 100 g jogurtu greckiego,
- 4 łyżki dżemu truskawkowego,
- 1 łyżka miodu,
- 6 łyżek granoli,
- garść orzechów laskowych.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj twaróg z jogurtem.
- W pucharkach układaj po kolei: warstwę twarogową, dżem i granolę. Czynność powtórz.
- Nie wierzch dodaj odrobinę miodu i orzechy.
fot. Desery z twarogu/Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Czytaj także: