Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g tłustego twarogu,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 jajko.
Do podania:
- 4 łyżki masła,
- 8 łyżek bułki tartej,
- cukier,
- cynamon.
Przygotowanie:
Leniwe kluski swoją nazwę zawdzięczają nie tylko błogiemu rozleniwieniu, które ogarnia każdego po ich zjedzeniu. Są przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu – wystarczy wszystkie składniki dokładnie zmiksować i ugotować w osolonej wodzie.
Jeśli nie masz odpowiedniej ilości twarogu, możesz przygotować kopytka z serem. Dziś jednak zajmiemy się tym, jak ugotować tradycyjne leniwe kluski.
- Twaróg zmiksuj na gładko lub rozdrobnij widelcem.
- Dodaj mąkę i jajko i dokładnie wymieszaj.
- Wyrób na sprężyste ciasto.
- Podziel ciasto na kawałki. Z każdej części uformuj wałeczek, który następnie pokrój na malutkie kluseczki.
- Gotuj leniwe kluski we wrzącej wodzie aż wypłyną.
- Na patelni rozpuść masło i podsmażaj bułkę tartą, aż stanie się rumiana. Polej kluski. Możesz także posypać je cukrem z cynamonem. Smacznego!
Więcej przepisów na proste dania:
Pyszne bezglutenowe naleśniki
Tarta z łososiem i szpinakiem