Co zrobić z galaretki? To jeden z niezastąpionych składników szybkich i prostych deserów - najczęściej podawanych w pucharkach lub salaterkach. Smak orzeźwiających, owocowych galaretek, świetnie komponuje się ze smakiem bitej śmietany, czekolady czy kremowego serka mascarpone.
Ale z galaretki możesz również zrobić bardziej skomplikowane desery, np. ciasto z porzeczkam i galaretką.
Spis treści:
Przepis na deser z galaretki i budyniu
To niezwykle szybki i prosty przepis na deser dla całej rodziny. W naszym przepisie wykorzystałyśmy budyń waniliowy, ale sprawdzi się również śmietankowy czy czekoladowy.
Składniki:
- 2 opakowania galaretki o ulubionym smaku,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 1 l mleka,
- sezonowe owoce,
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Budyń przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Przelej do go salaterek.
- Przygotuj galaretki. Gdy nieco przestygną, przelej je do budyniu. Całość wstaw do lodówki i pozwól jej stężeć.
- Na wierzch deseru ułóż ulubione owoce.
- Całość posyp startą na tarce czekoladą.
fot. galaretka z budyniem/Adobe Stock, elena_hramowa
Przepis na kolorowe galaretki w szklance
Jedenz naszych ulubionych przepisów na to, co zrobić z galaretki. Ten banalnie prosty deser to wspomnienie dzieciństwa.
Składniki:
- 4 smaki galaretek,
- 200 ml śmietanki 30%,
- pół szklanki rodzynek,
- kakao do posypania.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu. Gdy stężeją, pokrój je w kostkę.
- Układaj warstwowo w pucharkach tak, aby kolory przenikały między sobą.
- Śmietanę ubij na sztywno. Ułóż na wierzch każdej galaretkowej wieży.
- Posyp rodzynkami i kakao.
Przepis na deser z galaretki i mascarpone
Jednym z naszych lubionych deserów jest tort truskawkowy z galaretki i mascarpone.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 1 galaretka malinowa,
- świeże maliny,
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Rozlej do pucharków.
- Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
- Śmietanę ubij na sztywno, serek mascarpone zmiksuj (w oddzielnej misce).
- Dodaj do mascarpone ubitą śmietanę i startą czekoladę. Wymieszaj całość.
- Masę przełóż do szklaneczek ze stężałą galaretką.
- Na wierzchu ułóż owoce.
Czytaj także: