Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- łyżka śmietany
Na nadzienie:
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- kolorowe galaretki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciastka z galaretką!
- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.
- Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij foremkami ciasteczka w kształcie kwiatków.
- W co drugim ciasteczku wytnij na środku kółeczko.
- Piecz je w nagrzanym piekarniku 8-10 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudź.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem.
- Powstałym kremem posmaruj pełne ciasteczka i sklej z ciasteczkami z dziurką.
- Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i odstaw, aby zaczęły tężeć.
- Lekko tężejącą galaretkę wlej do dziurek w ciasteczkach i odstaw do zastygnięcia.
- Przełóż na paterę. Podawaj do filiżanki kawy lub herbaty.
Zobacz więcej przepisów na ciastka:
Ciastka ponczowe - przepis
Przekładane ciasteczka - przepis
Kruche ciastka-kwiatki - przepis
Ciastka "baletki" z makiem - przepis
Ciasteczka owsiane - przepis