Rolada z galaretką i kremową masą - przepis składniki i przygotowanie

Pyszny deser na wiele okazji: oto rolada z galaretką i kremową masą!
Weronika Kwaśniak / 25.11.2016 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada z galaretką i kremową masą - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 12,5 dag mąki
  • 12,5 dag cukru
  • 3 jajka
  • odrobina proszku do pieczenia

Na krem:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • galaretka cytrynowa

Na nadzienie:

  • różnokolorowe galaretki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę z galaretką i kremową masą! Ten efektowny (ale łatwy w przygotowaniu) deser, z pewnością będzie ci smakować. Idealnie pasuje na wiele okazji!

  1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  4. Piecz przez około 12-13 minut.

Ciasto-zebra z owocami - przepis

  1. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przykryj wilgotną ściereczką, zwiń jak roladę i odstaw do przestygnięcia.
  2. Cytrynową galaretkę rozpuść w połowie wody i przestudź.
  3. Śmietankę ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania wlewaj cienkim strumieniem galaretkę.
  4. Kolorowe galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i odstaw do lodówki, by całkowicie stężały.
  5. Przestudzoną roladę rozwiń, usuń ściereczkę i papier.
  6. Na cieście rozsmaruj masę śmietanową.

Czekoladowiec z orzechami - przepis

  1. Galaretki wyjmij z naczyń. Jeśli są już ścięte, pokrój je w kostkę i rozłóż na śmietanie.
  2. Roladę zwiń dość ściśle i ułóż, tak by jej zakończenie znajdowało się na spodzie.
  3. Zawiń w papier i odłóż na całą noc do lodówki, aby całość dobrze stężała.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA