Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 12,5 dag mąki
- 12,5 dag cukru
- 3 jajka
- odrobina proszku do pieczenia
Na krem:
- 400 ml śmietanki 36%
- galaretka cytrynowa
Na nadzienie:
- różnokolorowe galaretki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę z galaretką i kremową masą! Ten efektowny (ale łatwy w przygotowaniu) deser, z pewnością będzie ci smakować. Idealnie pasuje na wiele okazji!
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Piecz przez około 12-13 minut.
Ciasto-zebra z owocami - przepis
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto przykryj wilgotną ściereczką, zwiń jak roladę i odstaw do przestygnięcia.
- Cytrynową galaretkę rozpuść w połowie wody i przestudź.
- Śmietankę ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania wlewaj cienkim strumieniem galaretkę.
- Kolorowe galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i odstaw do lodówki, by całkowicie stężały.
- Przestudzoną roladę rozwiń, usuń ściereczkę i papier.
- Na cieście rozsmaruj masę śmietanową.
Czekoladowiec z orzechami - przepis
- Galaretki wyjmij z naczyń. Jeśli są już ścięte, pokrój je w kostkę i rozłóż na śmietanie.
- Roladę zwiń dość ściśle i ułóż, tak by jej zakończenie znajdowało się na spodzie.
- Zawiń w papier i odłóż na całą noc do lodówki, aby całość dobrze stężała.