Dwa pyszne przepisy na ciasto z porzeczkami i galaretką w wersji z porzeczkami czerwonymi i czarnymi

ciasto z porzeczkami i galaretką fot. Adobe Stock, yaroshenko
Ciasto z porzeczką i galaretką możesz przygotować na kilka sposobów, w wersji z owocami czerwonymi i czarnymi, na placku biszkoptowym albo w wersji z białym serem. W każdym przypadku smak ciasta będzie orzeźwiający, a ty przygotujesz pyszną przekąskę na upalne dni. Jako dodatek świetnie sprawdzą się np. orzechy laskowe.
Weronika Kwaśniak / 13.07.2023 09:12
ciasto z porzeczkami i galaretką fot. Adobe Stock, yaroshenko

Ciasto z porzeczkami i galaretką to pyszny, sezonowy deser. Możesz je przyrządzić na 2 sposoby: w wersji z czerwonymi lub czarnymi owocami. Ich lekko cierpki smak złagodzisz cukrem pudrem, ale nie zagłuszaj go całkowicie. Zapewnią twoim wypiekom orzeźwiający charakter.

Spis treści:

  1. Ciasto z porzeczkami czerwonymi i galaretką
  2. Ciasto z czarną porzeczką i galaretką

Ciasto z porzeczkami czerwonymi i galaretką

To ciasto z porzeczkami może wyglądać na skomplikowane, jednak jego przygotowanie jest bardzo proste. Dzięki swojemu efektownemu wyglądowi sprawdzi się świetnie również jako pyszny tort.

Składniki na ciasto:

  • 10 dag mąki pszennej,
  • 8 dag mąki ziemniaczanej,
  • 5 dag mielonych orzechów laskowych,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 13 dag masła.

Składniki na masę do przełożenia ciasta:

  • 15 dag czerwonej porzeczki,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżki żelatyny.

Składniki na masę główną

  • 30 dag czerwonej porzeczki,
  • 5 łyżek cukru,
  • opcjonalnie: 50 ml nalewki z porzeczki lub innego alkoholu,
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny,
  • 3/4 szklanki kremówki.

Składniki na wierzch:

  • czerwona galaretka o dowolnym smaku,
  • szklanka czerwonej porzeczki (można wymieszać z malinami).

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Podziel na pół, wyłóż 2 okrągłe formy o średnicy 18 cm.
  3. Nakłuj widelcem, chłodź w lodówce przez około 30 minut.
  4. Piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
  5. Przygotować przełożenie: porzeczki zasyp cukrem, podduś. Do gorącej masy dodaj żelatynę i mieszaj dokładnie, aż się zupełnie rozpuści.
  6. Tężejącą masą posmaruj blat ciasta, przykryj drugim blatem. Ciasto zaciśnij obręczą do tortów.
  7. Porzeczki na masę na ciasto zasyp cukrem, rozgnieć i przetrzyj przez sitko.
  8. Podgrzej i dodaj żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Następnie przestudź i dodaj nalewkę (jeśli używasz) oraz ubitą kremówkę. Masę przełóż na blaty ciasta.
  9. Odstaw do lodówki na godzinę.
  10. Galaretkę na wierzch przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  11. Porzeczki przeznaczone na wierzch opłucz, lekko osusz i rozłóż na cieście.
  12. Polej jeszcze tężejącą galaretką.
  13. Odstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.

Wskazówka: Jeśli chcesz przygotować nieco prostsze ciasto, przygotuj tylko jeden blat ciasta i pomiń etap przekładania go masą. Posmaruj ciasto jedynie przygotowanym kremem podstawowym oraz zalej galaretką z owocami. Wtedy najlepiej składniki na krem i ciasto podziel przez pół.

ciasto z czerwona porzeczka i galaretka

fot. Ciasto z czerwonymi porzeczkami/Adobe Stock, Alena

Ciasto z czarną porzeczką i galaretką

W tej wersji wykorzystaj czarne porzeczki i przygotuj lekką i orzeźwiającą propozycję słodkości. Tak przygotowane ciasto z czarną porzeczką sprawdzi się jako lekki deser na upalne dni.

Składniki:

  • 21 dag ciasta francuskiego w kawałku (1/2 opakowania),
  • 2 szklanki czarnej porzeczki,
  • szklanka kremówki,
  • 30 dag mielonego białego sera,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • galaretka,
  • suchy groch lub kamyczki do obciążenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto złóż na pół i rozwałkuj do wielkości foremki o boku 20 cm.
  2. Nakłuj widelcem, przykryj pergaminem, wsyp suchy groch i piecz 25 minut (200°C).
  3. Usuń groch i papier i piecz 20 minut.
  4. Kremówkę ubij. Ser utrzyj z cukrem pudrem.
  5. Dodaj szklankę porzeczek i szybko wymieszaj mikserem, aby kilka owoców lekko zabarwiło ser.
  6. Żelatynę namocz w mleku i rozpuść na parze, ostudź, wymieszaj z serem.
  7. Dodaj kremówkę. Masę przełóż na upieczony spód. Chłodź godzinę.
  8. Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku, ostudź.
  9. Resztę owoców rozłóż na serze i polej tężejącą galaretką.
  10. Chłodź ciasto z czarną porzeczką i galaretką przez około 2 godziny.

ciasto z czarną porzeczką i galaretką

fot. Ciasto z czarną porzeczką/Adobe Stock, Natallya_ph

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.06.2018.

Zobacz także inne przepisy z porzeczkami:

Orzeźwiający, słodko-kwaśny dżem z białej porzeczki
Orzeźwiający, słodko-kwaśny dżem z białej porzeczki
Dżem z białej porzeczki ma wyrazisty, słodko-kwaśny smak. To orzeźwiający dodatek do naleśników, gofrów i kanapek, ale także ciast czy lodów. Jego wykonanie jest bardzo proste, dzięki czemu możesz przygotować kilka lub kilkanaście słoików na jesień i zimę. Zobacz, jak przygotować dżem z białych porzeczek.
Co zrobić z czarnej porzeczki? Zbiór sprawdzonych przepisów
Co zrobić z czarnej porzeczki? Zbiór sprawdzonych przepisów
Nie wiesz, co zrobić z czarnej porzeczki? Ten niewielki owoc ma ogromny potencjał. Słodko-kwaśny smak idealnie sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów, zarówno na ciepło, jak i zimno. Porzeczki możesz wykorzystać także do zrobienia jesienno-zimowych przetworów i zachować smak lata na dłużej.
Co zrobić z czerwonej porzeczki? Postaw na słodkości i przetwory!
Co zrobić z czerwonej porzeczki? Postaw na słodkości i przetwory!
Co zrobić z czerwonej porzeczki, jeśli masz ich dużo? Postaw przede wszystkim na aromatyczne, słodkie przetwory, takie jak dżem czy kompot. Możesz także przygotować pyszne, puszyste i wilgotne ciasto, które idealnie sprawdzi się w letnie popołudnia, a także jako dodatek do porannej kawy.
Wino z czerwonych porzeczek - sprawdzony przepis babci Irenki na letni trunek
Wino z czerwonych porzeczek - sprawdzony przepis babci Irenki na letni trunek
Wino z czerwonych porzeczek możesz przygotować w wariancie o mocy 9% albo 11%. Do pierwszej wersji będziesz potrzebować 2 kg czerwonych porzeczek, a do drugiej ok. 2,25 kg. Do wyrobu wina z czerwonych porzeczek najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe owoce. Te, które dopiero lekko dojrzały, mogą okazać się zbyt cierpkie i zepsuć smak trunku.
Kto nie powinien jeść czarnych porzeczek? Przeciwwskazania są częstsze, niż ci się wydaje
Kto nie powinien jeść czarnych porzeczek? Przeciwwskazania są częstsze, niż ci się wydaje
Przeciwwskazania do jedzenia czarnych porzeczek obejmują np. refluks pokarmowy, wysoki potas i planowane operacje. Czarna porzeczka wchodzi też w interakcje z niektórymi lekami na nadciśnienie, lekami przeciwpsychotycznymi i lekami ograniczającymi krzepliwość. Nie jedz czarnych porzeczek, jeśli dotyczą cię wskazane przeciwwskazania.
Mus z czerwonej porzeczki na zimę. Zamknij smak lata w słoikach
Mus z czerwonej porzeczki na zimę. Zamknij smak lata w słoikach
Mus z czerwonej porzeczki na zimę przygotuj podczas lipcowego sezonu na te owoce. Dzięki temu będziesz cieszyć się ich smakiem w zimowe miesiące. Mus z czerwonej porzeczki pasuje do naleśników, gofrów, jako dodatek do pancakes, a także jako element różnych ciast - ciekawie przełamuje słodki smak mas.
Przetwory z czerwonej porzeczki: wino, dżem i sok idealne na lato i zimę
Przetwory z czerwonej porzeczki: wino, dżem i sok idealne na lato i zimę
Przetwory z czerwonej porzeczki to wszelkie dżemy, konfitury, syropy, ale także wina i nalewki. Aby cieszyć się smakiem i właściwościami zdrowotnymi tych słodko-kwaśnych owoców przez cały rok, możesz przygotować z nich aromatyczne, orzeźwiające przetwory. Podpowiadamy, jak przygotować wino, sok oraz dżem.
Przetwory z czarnej porzeczki - zachowaj na zimę smak tych pysznych owoców
Przetwory z czarnej porzeczki - zachowaj na zimę smak tych pysznych owoców
Przetwory z czarnej porzeczki to idealny sposób na to, aby cieszyć się doskonałym, słodko-kwaśnym smakiem tych leśnych owoców także jesienią i zimą, kiedy już dawno jest po sezonie. Z czarnej porzeczki przygotujesz gęsty sok pełen zdrowia, ale także intensywny w smaku dżem oraz... napoje wyskokowe!
Porzeczkowiec to idealne ciasto nie tylko na wiosnę. Przełóż je kremem i kwaśnym dżemem
Porzeczkowiec to idealne ciasto nie tylko na wiosnę. Przełóż je kremem i kwaśnym dżemem
Porzeczkowiec to nic innego jak wilgotny kakaowy biszkopt przełożony waniliowym kremem oraz kwaśnym dżemem porzeczkowym. Sprawdzi się na każdym rodzinnym spotkaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA