Ciasto z porzeczkami i galaretką to pyszny, sezonowy deser. Możesz je przyrządzić na 2 sposoby: w wersji z czerwonymi lub czarnymi owocami. Ich lekko cierpki smak złagodzisz cukrem pudrem, ale nie zagłuszaj go całkowicie. Zapewnią twoim wypiekom orzeźwiający charakter.
Spis treści:
Ciasto z porzeczkami czerwonymi i galaretką
To ciasto z porzeczkami może wyglądać na skomplikowane, jednak jego przygotowanie jest bardzo proste. Dzięki swojemu efektownemu wyglądowi sprawdzi się świetnie również jako pyszny tort.
Składniki na ciasto:
- 10 dag mąki pszennej,
- 8 dag mąki ziemniaczanej,
- 5 dag mielonych orzechów laskowych,
- 5 dag cukru pudru,
- 13 dag masła.
Składniki na masę do przełożenia ciasta:
- 15 dag czerwonej porzeczki,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/2 łyżki żelatyny.
Składniki na masę główną:
- 30 dag czerwonej porzeczki,
- 5 łyżek cukru,
- opcjonalnie: 50 ml nalewki z porzeczki lub innego alkoholu,
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny,
- 3/4 szklanki kremówki.
Składniki na wierzch:
- czerwona galaretka o dowolnym smaku,
- szklanka czerwonej porzeczki (można wymieszać z malinami).
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Podziel na pół, wyłóż 2 okrągłe formy o średnicy 18 cm.
- Nakłuj widelcem, chłodź w lodówce przez około 30 minut.
- Piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
- Przygotować przełożenie: porzeczki zasyp cukrem, podduś. Do gorącej masy dodaj żelatynę i mieszaj dokładnie, aż się zupełnie rozpuści.
- Tężejącą masą posmaruj blat ciasta, przykryj drugim blatem. Ciasto zaciśnij obręczą do tortów.
- Porzeczki na masę na ciasto zasyp cukrem, rozgnieć i przetrzyj przez sitko.
- Podgrzej i dodaj żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Następnie przestudź i dodaj nalewkę (jeśli używasz) oraz ubitą kremówkę. Masę przełóż na blaty ciasta.
- Odstaw do lodówki na godzinę.
- Galaretkę na wierzch przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Porzeczki przeznaczone na wierzch opłucz, lekko osusz i rozłóż na cieście.
- Polej jeszcze tężejącą galaretką.
- Odstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.
Wskazówka: Jeśli chcesz przygotować nieco prostsze ciasto, przygotuj tylko jeden blat ciasta i pomiń etap przekładania go masą. Posmaruj ciasto jedynie przygotowanym kremem podstawowym oraz zalej galaretką z owocami. Wtedy najlepiej składniki na krem i ciasto podziel przez pół.
fot. Ciasto z czerwonymi porzeczkami/Adobe Stock, Alena
Ciasto z czarną porzeczką i galaretką
W tej wersji wykorzystaj czarne porzeczki i przygotuj lekką i orzeźwiającą propozycję słodkości. Tak przygotowane ciasto z czarną porzeczką sprawdzi się jako lekki deser na upalne dni.
Składniki:
- 21 dag ciasta francuskiego w kawałku (1/2 opakowania),
- 2 szklanki czarnej porzeczki,
- szklanka kremówki,
- 30 dag mielonego białego sera,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny,
- 1/2 szklanki mleka,
- skórka otarta z pomarańczy,
- galaretka,
- suchy groch lub kamyczki do obciążenia.
Sposób przygotowania:
- Ciasto złóż na pół i rozwałkuj do wielkości foremki o boku 20 cm.
- Nakłuj widelcem, przykryj pergaminem, wsyp suchy groch i piecz 25 minut (200°C).
- Usuń groch i papier i piecz 20 minut.
- Kremówkę ubij. Ser utrzyj z cukrem pudrem.
- Dodaj szklankę porzeczek i szybko wymieszaj mikserem, aby kilka owoców lekko zabarwiło ser.
- Żelatynę namocz w mleku i rozpuść na parze, ostudź, wymieszaj z serem.
- Dodaj kremówkę. Masę przełóż na upieczony spód. Chłodź godzinę.
- Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku, ostudź.
- Resztę owoców rozłóż na serze i polej tężejącą galaretką.
- Chłodź ciasto z czarną porzeczką i galaretką przez około 2 godziny.
fot. Ciasto z czarną porzeczką/Adobe Stock, Natallya_ph
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.06.2018.
Zobacz także inne przepisy z porzeczkami: