ciasto z porzeczkami i galaretką Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Ciasto z porzeczkami i galaretką - 2 przepisy z czerwonej i czarnej porzeczki

Ciasto z porzeczkami i galaretką przygotujesz w 2 wersjach - na placku biszkoptowym, z galaretką i czerwoną porzeczką, albo w wersji z białym serem, galaretką i czarną porzeczką.
Weronika Kwaśniak / 09.07.2021 16:33
ciasto z porzeczkami i galaretką Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Ciasto z porzeczkami i galaretką to pyszny, sezonowy deser. Dzięki naszym propozycjom możesz je przyrządzić na 2 sposoby. 

Ciasto z porzeczkami czerwonymi i galaretką

Składniki:

Ciasto:

  • 10 dag mąki pszennej,
  • 8 dag mąki ziemniaczanej,
  • 5 dag mielonych orzechów laskowych,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 13 dag masła.

Masa do przełożenia ciasta:

  • 15 dag czerwonej porzeczki,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżki żelatyny.

 Masa na ciasto

  • 30 dag czerwonej porzeczki,
  • 5 łyżek cukru,
  • opcjonalnie: 50 ml nalewki z porzeczki lub innego alkoholu,
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny,
  • 3/4 szklanki kremówki.

Wierzch:

  • czerwona galaretka o dowolnym smaku,
  • szklanka czerwonej porzeczki (można wymieszać z malinami).

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Podziel na pół, wyłóż 2 okrągłe formy o średnicy 18 cm.
  3. Nakłuj widelcem, chłodź w lodówce przez około 30 minut.
  4. Piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
  5. Przygotować przełożenie: porzeczki zasyp cukrem, podduś. Do gorącej masy dodaj żelatynę i mieszaj dokładnie, aż się zupełnie rozpuści.
  6. Tężejącą masą posmaruj blat ciasta, przykryj drugim blatem. Ciasto zaciśnij obręczą do tortów.
  7. Porzeczki na masę na ciasto zasyp cukrem, rozgnieć i przetrzyj przez sitko.
  8. Podgrzej i dodaj żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Następnie przestudź i dodaj nalewkę (jeśli używasz) oraz ubitą kremówkę. Masę przełóż na blaty ciasta.
  9. Odstaw do lodówki na godzinę.
  10. Galaretkę na wierzch przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  11. Porzeczki przeznaczone na wierzch opłucz, lekko osusz i rozłóż na cieście.
  12. Polej jeszcze tężejącą galaretką.
  13. Odstaw ciasto z porzeczkami i galaretką do lodówki na 2 godziny.

Ciasto z czarną porzeczką i galaretką

Składniki:

  • 21 dag ciasta francuskiego w kawałku (1/2 opakowania),
  • 2 szklanki czarnej porzeczki,
  • szklanka kremówki,
  • 30 dag mielonego białego sera,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • galaretka,
  • suchy groch lub kamyczki do obciążenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto złóż na pół i rozwałkuj do wielkości foremki o boku 20 cm.
  2. Nakłuj widelcem, przykryj pergaminem, wsyp suchy groch i piecz 25 minut (200°C).
  3. Usuń groch i papier i piecz 20 minut.
  4. Kremówkę ubij. Ser utrzyj z cukrem pudrem.
  5. Dodaj szklankę porzeczek i szybko wymieszaj mikserem, aby kilka owoców lekko zabarwiło ser.
  6. Żelatynę namocz w mleku i rozpuść na parze, ostudź, wymieszaj z serem.
  7. Dodaj kremówkę. Masę przełóż na upieczony spód. Chłodź godzinę.
  8. Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku, ostudź.
  9. Resztę owoców rozłóż na serze i polej tężejącą galaretką.
  10. Chłodź ciasto z czarną porzeczką i galaretką przez około 2 godziny.

ciasto z czarną porzeczką i galaretką

fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.06.2018 na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej przepisów z porzeczkami:

Nalewka z czarnej porzeczki - przepis babci Irenki
Nalewka z czarnej porzeczki - przepis babci Irenki
Przygotuj nalewkę z czarnej porzeczki, a kiedy nadejdzie zima, będzie ci przypominać smaki lata. Przepis babci Irenki jest perfekcyjny - dzięki niemu trunek ma prawdziwie głęboki smak.
Sok z czarnej porzeczki - 3 sprawdzone przepisy na pyszny sok porzeczkowy
Sok z czarnej porzeczki - 3 sprawdzone przepisy na pyszny sok porzeczkowy
Do przygotowania soku z czarnej porzeczki potrzebujesz 4 kilogramy owoców, 2 litrów wody i około pół kilograma cukru.
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Domowe wino z czarnej porzeczki możesz przygotować w klasyczny sposób - z cukrem, wodą i drożdżami winiarskimi albo wykorzystać przepis bez drożdży, za to z dodatkiem rodzynek.
Dżem z czerwonej porzeczki: 3 sprawdzone przepisy
Dżem z czerwonej porzeczki: 3 sprawdzone przepisy
Aby zrobić dżem z czerwonej porzeczki, wystarczą świeże owoce i cukier, ale porzeczkowy dżem dobrze smakuje też z dodatkiem przypraw korzennych. Na każdy kilogram czerwonej porzeczki daj 800 g cukru.
Lody porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie
Lody porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie
Bardzo letni deser: lody porzeczkowe!
Ciasto porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie
Warstwowe ciasto z charakterystycznym posmakiem porzeczek.
Galaretka porzeczkowa
Galaretka porzeczkowa
Zamiast porzeczki możesz użyć borówki amerykańskiej. Deser będzie też świetnie smakować z dodatkiem białej czekolady