Placek z galaretką - przepis składniki i przygotowanie

Na puszystym biszkopcie!
Weronika Kwaśniak / 13.05.2016 06:33
DRUKUJ PRZEPIS
Placek z galaretką - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duże jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki

Na masę budyniową:

  • 2 budynie waniliowe
  • 20 dag masła
  • 500 ml mleka

Do dekoracji:

  • 40 dag kolorowej galaretki w cukrze
  • galaretka agrestowa
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placek z galaretką!

  1. Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę i wymieszaj.
  2. Ciasto przełóż do kwadratowej formy o wymiarach 22 na 22 cm.
  3. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  4. Połowę mleka zagotuj, w reszcie rozpuść proszek budyniowy.
  5. Wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Wystudź.
  6. Miękkie masło utrzyj dodając po łyżce wystudzony budyń.
  7. Połowę kremu wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt.
  8. Galaretkę w cukrze pokrój na centymetrowe plastry i ułóż na cieście. Przykryj resztą kremu.
  9. Galaretkę agrestową rozpuść w szklance wrzątku, a następnie odstaw do przestygnięcia.
  10. Lekko tężejącą galaretką polej wierzch ciasta.
  11. Odstaw do lodówki, aby całkowicie zastygło.

Zobacz też kilka przepisów na ciasta bez pieczenia:

Jak zrobić ciasto z herbatników?
Cytrynowe tiramisu - przepis
Jak zrobić serową stefankę?
Ciasto Rafaello - przepis na ciasto bez pieczenia
Rolada waflowa z bananem - przepis
Sernik kawowy na zimno - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA