Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- duże jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
Na masę budyniową:
- 2 budynie waniliowe
- 20 dag masła
- 500 ml mleka
Do dekoracji:
- 40 dag kolorowej galaretki w cukrze
- galaretka agrestowa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placek z galaretką!
- Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę i wymieszaj.
- Ciasto przełóż do kwadratowej formy o wymiarach 22 na 22 cm.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Połowę mleka zagotuj, w reszcie rozpuść proszek budyniowy.
- Wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Wystudź.
- Miękkie masło utrzyj dodając po łyżce wystudzony budyń.
- Połowę kremu wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt.
- Galaretkę w cukrze pokrój na centymetrowe plastry i ułóż na cieście. Przykryj resztą kremu.
- Galaretkę agrestową rozpuść w szklance wrzątku, a następnie odstaw do przestygnięcia.
- Lekko tężejącą galaretką polej wierzch ciasta.
- Odstaw do lodówki, aby całkowicie zastygło.
Zobacz też kilka przepisów na ciasta bez pieczenia:
Jak zrobić ciasto z herbatników?
Cytrynowe tiramisu - przepis
Jak zrobić serową stefankę?
Ciasto Rafaello - przepis na ciasto bez pieczenia
Rolada waflowa z bananem - przepis
Sernik kawowy na zimno - przepis