Składniki:
- 20 dag płatków owsianych
- 10 dag cukru pudru
- 4 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag rozpuszczonej margaryny
- kilka kropli olejku migdałowego
- kilka łyżek oleju
Dodatkowo:
- 20 dag serka waniliowego
- 4 łyżki mieszanki świeżych owoców: malin, jeżyn, borówek
Przygotowanie:
- Płatki owsiane wsyp na rozgrzaną, suchą patelnię z grubym dnem. Mieszając, lekko upraż, uważając, aby się nie przypaliły. Wsyp do miski malaksera. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do płatków owsianych razem z margaryną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, 4 łyżkami wody oraz kilkoma kroplami olejku migdałowego. Całość zmiksuj na jednolite ciasto. Następnie połącz z ubitymi białkami, delikatnie mieszając. Nałóż do natłuszczonej olejem gofrownicy, upiecz rumiane gofry.
- Owoce opłucz delikatnie, osącz na sicie, lekko wysusz. Większość wymieszaj z serkiem waniliowym. Resztą owoców udekoruj gotowe gofry.