Reklama
Ilość kalorii: 320
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
  • 20 dag płatków owsianych
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag rozpuszczonej margaryny
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • kilka łyżek oleju
Reklama

Dodatkowo:

  • 20 dag serka waniliowego
  • 4 łyżki mieszanki świeżych owoców: malin, jeżyn, borówek
Przygotowanie:
Reklama
  1. Płatki owsiane wsyp na rozgrzaną, suchą patelnię z grubym dnem. Mieszając, lekko upraż, uważając, aby się nie przypaliły. Wsyp do miski malaksera. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do płatków owsianych razem z margaryną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, 4 łyżkami wody oraz kilkoma kroplami olejku migdałowego. Całość zmiksuj na jednolite ciasto. Następnie połącz z ubitymi białkami, delikatnie mieszając. Nałóż do natłuszczonej olejem gofrownicy, upiecz rumiane gofry.
  2. Owoce opłucz delikatnie, osącz na sicie, lekko wysusz. Większość wymieszaj z serkiem waniliowym. Resztą owoców udekoruj gotowe gofry.
Reklama
Reklama
Reklama