Jak zrobić galaretkę z truskawek - przepis na truskawkowy budyń i galaretkę

Zobacz 2 świetne pomysły!
Weronika Kwaśniak / 29.06.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić galaretkę z truskawek - przepis na truskawkowy budyń i galaretkę Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na galaretkę:


  • 25 dag truskawek
  • cukier
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego

Na budyń:


  • 1/2 litra mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 dag truskawek
  • 3 łyżki cukru
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić galaretkę z truskawek i truskawkowy budyń!

Jak zrobić galaretkę z truskawek?

  1. 25 dag truskawek pokrój, zmiksuj z cukrem do smaku.
  2. 2 łyżeczki żelatyny namocz w 1/4 szklanki soku z pomarańczy, rozpuść na parze, wymieszaj z musem truskawkowym.
  3. Przelej do miseczek, odstaw na 3-4 godziny.
  4. Podawaj np. z bitą śmietaną.

Jak zrobić budyń truskawkowy?

  1. Z 1/2 litra mleka odlej 1/2 szklanki, wymieszaj z czubatą łyżką mąki ziemniaczanej.
  2. Resztę mleka zmiksuj z 50 dag truskawek i 3 łyżkami cukru.
  3. Mieszając, wlej mleko z mąką.
  4. Gotuj, aż budyń zgęstnieje.
  5. Nałóż do miseczek.

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA