Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na galaretkę:
- 25 dag truskawek
- cukier
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
Na budyń:
- 1/2 litra mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 dag truskawek
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić galaretkę z truskawek i truskawkowy budyń!
Jak zrobić galaretkę z truskawek?
- 25 dag truskawek pokrój, zmiksuj z cukrem do smaku.
- 2 łyżeczki żelatyny namocz w 1/4 szklanki soku z pomarańczy, rozpuść na parze, wymieszaj z musem truskawkowym.
- Przelej do miseczek, odstaw na 3-4 godziny.
- Podawaj np. z bitą śmietaną.
Jak zrobić budyń truskawkowy?
- Z 1/2 litra mleka odlej 1/2 szklanki, wymieszaj z czubatą łyżką mąki ziemniaczanej.
- Resztę mleka zmiksuj z 50 dag truskawek i 3 łyżkami cukru.
- Mieszając, wlej mleko z mąką.
- Gotuj, aż budyń zgęstnieje.
- Nałóż do miseczek.