Składniki:
- 50 dag naturalnego jogurtu
- 50 dag mrożonych owoców jagodowych (czarnych jagód, poziomek, malin, truskawek)
- torebka żelatyny instant (na 0,5 l płynu)
- torebka cukru waniliowego
- 4–5 łyżek cukru pudru (do smaku)
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Owoce rozmroź, przebierz, opłucz, osusz. Większe owoce, np. truskawki, pokrój na kawałki.
- Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku, ostudź. Połącz z kilkoma łyżkami jogurtu. Następnie dodaj do pozostałego jogurtu i zmiksuj. Dopraw do smaku cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wymieszaj z owocami.
- Deser włóż do 6 miseczek i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby galaretka zastygła. Przed podaniem odkrój galaretkę od brzegów miseczek. Miseczki wstaw na chwilę (30 sekund) do gorącej wody i wyłóż deser na talerzyki. Przed podaniem udekoruj listkami mięty.