Z aronii można zrobić większość domowych przetworów - nalewkę, dżem, konfiturę czy sok. Jej charakterystyczny cierpki smak ma mnóstwo zwolenników. Poza tym warto pamiętać, że aronia pomaga przy nadciśnieniu i ma mnóstwo witamin od A do C, a także E. Te małe, czarne owoce zawierają również substancje, które zwalczają wolne rodniki.
Aronia ze względu na swój kwaskowaty i cierpki smak jest świetnym dodatkiem zarówno do deserów, ponieważ świetnie równoważy słodycz, jak i do wytrawnych dań, ponieważ doskonale podkreśla smak mięsa czy grillowanego sera.
Spis treści:
Co zrobić z aronii? Przepis na sok z aronii
Gęsty sok z aronii sprawdzi się świetnie jako dodatek do herbaty. Możesz także wymieszać go z wodą, aby uzyskać pyszny napój. Jeśli wolisz soki o rzadszej konsystencji, wykorzystaj ten przepis.
Składniki:
- 1 kg aronii,
- 1 kg cukru,
- 1,5 litra wody,
- sok z cytryny,
- garść liści z wiśni.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj, pozbądź się szypułek i przełóż do garnka razem z liśćmi wiśni.
- Gotuj przez 15 minut.
- Dodaj resztę składników: sok z cytryny oraz cukier.
- Gotuj sok z aronii jeszcze przez około 10-15 minut, po czym przecedź do wyparzonych butelek lub słoików.
fot. Co zrobić z aronii: sok z aronii/Adobe Stock, Veronika Idiyat
Przepis na nalewkę z aronii
Pyszna nalewka z aronii nie tylko orzeźwia, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Możesz pić ją samodzielnie albo dodać do herbaty. Sprawdzi się także do nasączania owoców podczas przygotowywania ciasta z aronią. Możesz modyfikować jej moc, dodając mniej alkoholu i więcej wody. Pamiętaj jednak, aby zachować proporcje.
Składniki:
- 1 kg aronii,
- 300 liści wiśni,
- 2,5 litra wody,
- 1 kg cukru,
- 40 g kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
- 1 litr spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Przed przygotowaniem nalewki z aronii, możesz zamrozić owoce na 24 godziny, dzięki czemu staną się nieco mniej cierpkie.
- Owoce aronii umyj, pozbaw szypułek i przełóż do garnka. Dodaj wodę, liście wiśni i wszystko razem gotuj około 15 minut.
- Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce, następnie przecedź, dodaj cukier, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny i ponownie zagotuj.
- Po ponownym ostudzeniu wlej spirytus i odstaw na 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie przelej nalewkę z aronii od butelek i przechowuj w piwnicy lub spiżarni przez całą zimę.
fot. Przetwory z aronii: nalewka aroniowa/Adobe Stock, Yotka
Co zrobić z aronii: przepis na dżem z aronii
Dżem z aronii może być pysznym dodatkiem do słodkich przekąsek, takich jak gofry, naleśniki, francuskie tosty, etc., ale również do potraw mięsnych. Stanowi idealne towarzystwo dla dziczyzny.
Składniki:
- 1 kg aronii,
- 1 kg cukru,
- 0,5 l wody.
Sposób przygotowania:
- Wodę z cukrem zagotuj, aż uzyskasz gładki syrop cukrowy.
- Aronię umyj, przełóż do syropu i gotuj tak długo, aż owoce się rozpadną.
- Dżem z aronii przełóż do słoików i pasteryzuj około 10 minut.
fot. Co zrobić z aronii: dżem z aronii/Adobe Stock, shabbydecor
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.08.2011
Zobacz więcej pomysłów na to, co zrobić z aronii: