Kurczak z warzywami to świetny pomysł na obiad: koszt jego przygotowania nie jest wysoki, a lista składników w dużym stopniu zależy od aktualnej zawartości lodówki - do dania możesz wrzucić takie warzywa, na jakie tylko masz ochotę. W wersji Kasi Bukowskiej kurczak jest nieco azjatycki. Potrawa zawiera mleko kokosowe, kolendrę, limonkę i zieloną pastę curry.
Oto lista składników do przygotowania kurczaka z warzywami:
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 limonka lub cytryna,
- świeża kolendra lub natka pietruszki,
- pieprz,
- sól,
- puszka ciecierzycy,
- puszka mleka kokosowego,
- 2 garście fasolki szparagowej,
- podwójna pierś z kurczaka,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry,
- olej do smażenia.
Sałatka z kurczakiem: 29 przepisów
Jak zrobić kurczaka z warzywami? Obierz i pokrój marchewki, cukinię, cebulę, czosnek oraz pierś z kurczaka. Mięso przypraw solą, pieprzem i curry. Na patelni i w garnku o grubym dnie rozgrzej po 1 łyżce oleju. Do garnka wrzuć cebulę, a na patelnię pierś z kurczaka. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i zieloną pastę curry, a także marchewkę oraz podsmażonego kurczaka. Zawartość garnka wymieszaj, zmniejsz ogień i dodaj mleko kokosowe oraz ciecierzycę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Na patelni podsmaż w tym czasie cukinię, doprawioną solą oraz pieprzem.
Podsmażoną cukinię dorzuć do garnka. Wymieszaj kurczaka z warzywami. Ugotowaną fasolkę szparagową wrzuć do garnka na końcu (jeśli używasz surowej, dodaj ją razem z marchewką). Danie trzymaj na średnim ogniu jeszcze przez 5 minut. Dodaj skórkę startą z limonki i sok wyciśnięty z połówki owocu. Kurczak z warzywami świetnie smakuje w towarzystwie ryżu!