Mleko kokosowe, to inaczej mleko roślinne, które jest doskonałym zamiennikiem mleka krowiego. Mogą je spożywać osoby z nietolerancją laktozy lub weganie – osoby na diecie powinny ograniczyć jego spożycie, gdyż jest wysokokaloryczne. Mleko kokosowe świetnie sprawdza się do przygotowania zupy tajskiej, kurczaka w mleku kokosowym lub ciasta z mlekiem kokosowym. Jak je przygotować? Mamy dla was przepisy!
Zupa z mlekiem kokosowym: przepis
Oto składniki na zupę tajską z mlekiem kokosowym:
- puszka mleka kokosowego
- szklanka wywaru mięsnego
- 5 cm korzenia świeżego imbiru
- gałązka trawy cytrynowej
- 0,5 kilograma piersi z kurczaka
- 5 pieczarek
- łyżka soku z limonki
- łyżka sosu rybnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka pasty chili
- 3-4 listki świeżej bazylii
- 3-4 listki świeżej kolendry
Jak zrobić zupę z mlekiem kokosowym?
Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, wywar mięsny, imbir i trawę cytrynową. Doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy kurczaka
pokrojonego wcześniej na mniejsze kawałki, pieczarki, sok z limonki, sos rybny, cukier i pastę z chili. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Na koniec wyciągamy trawę cytrynową z rondelka. Dekorujemy zupę tajską z mlekiem kokosowym bazylią i kolendrą.
Idealnie smakuje z dodatkiem ryżu lub makaronu sojowego.
Kurczak w mleku kokosowym: przepis
Oto składniki na kurczaka w mleku kokosowym:
- pół kilograma piersi z kurczaka
- szklanka octu jabłkowego
- 5 łyżeczek posiekanego czosnku
- ¼ szklanki sosu sojowego
- pieprz
- łyżka cukru
- puszka mleka kokosowego
Jak zrobić kurczaka w mleku kokosowym?
Wkładamy do miski wszystkie składniki i marynujemy kurczaka przez 2-3 godziny w lodówce. Następnie dusimy całość w rondlu, aż kurczak zmięknie. Wyjmujemy kurczaka i redukujemy sos do uzyskania gęstej konsystencji. Kurczaka w mleku kokosowym najlepiej serwować z ryżem lub makaronem sojowym.
Ciasto z mlekiem kokosowym: przepis
Oto składniki na ciasto z mlekiem kokosowym:
- 170 gram masła
- Pół szklanki mleka kokosowego
- 300 gram cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 250 gram mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. W mikserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy następnie jajka i przesianą mąkę. Wlewamy do masy mleko kokosowe i wiórki kokosowe. Formę do ciasta z mlekiem kokosowym smarujemy dowolnym tłuszczem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Ciasto z mlekiem kokosowym pieczemy przez 70 minut do suchego patyczka.
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl