KARKÓWKA: karkówka duszona, karkówka pieczona w sosie

Karkówka marynowana fot. Adobe Stock
Karkówka to aromatyczne i smaczne mięso, które z chęcią wykorzystujemy na grilla. Często przyrządzamy je też w innej formie: pieczone w delikatnym sosie. Sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 09.08.2017 17:18
Karkówka marynowana fot. Adobe Stock

Karkówka wieprzowa marynowana przed obróbką w ziołach, soku z cytryny, miodzie lub piwie zyskuje aromat i kruchość. Dusząc ja w piekarniku uzyskujemy gęsty i skoncentrowany sos na bazie soków z mięsa. Sprawdź, jak przygotować doskonałe mięso dla całej rodziny!

Karkówka duszona

Oto składniki na karkówkę duszoną:

  • 4 kawałki karkówki wieprzowej
  • średnia cebula
  • posiekany kawałek imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili
  • puszka pomidorków
  • 3 marchewki
  • szklanka wywaru mięsnego
  • posiekana pietruszka

Jak zrobić karkówkę duszoną?

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę przez około 5 minut. Dodajemy starty kawałek imbiru, cynamon i chili. Lekko podprażamy przyprawy i układamy płaty mięsa. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze plasterki. Wsypujemy na patelnię i zalewamy puszką pomidorów. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wywar i dusimy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie danie serwujemy z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub puree.

Karkówka pieczona w sosie

Oto składniki na karkówkę pieczoną w sosie:

  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 kawałki karkówki wieprzowej
  • szklanka wywaru mięsnego
  • skrobia ziemniaczana
  • marchew
  • 2 jabłka

Jak zrobić karkówkę pieczoną w sosie?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Czosnek, sól, pieprz mielimy w blenderze. W międzyczasie podsmażamy kawałki karkówki do lekkiego zbrązowienia. Całość nacieramy wcześniej przygotowaną mieszanką ziół i przypraw. Pokrojoną marchewkę i jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym razem z mięsem. Wkładamy do piekarnika na godzinę. Powstały w naczyniu sos zagęszczamy skrobią ziemniaczaną. Karkówkę serwujemy z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Karkówka w piwie

Oto składniki na karkówkę w piwie:

  • kilogram karkówki wieprzowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa
  • główka czosnku
  • szczypta brązowego cukru
  • puszka jasnego piwa

Jak zrobić karkówkę w piwie?

Gliniane lub żeliwne naczynie do zapiekania wykładamy folią aluminiową i zwilżamy oliwą z oliwek. Układamy brązowy cukier, sól oraz pieprz. Przeciskamy przez praskę czosnek i nacieramy nim mięso. Resztę główki układamy w naczyniu. Karkówkę zalewamy piwem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Tak przyrządzone danie podajemy z sałatką lub pieczonymi warzywami.

Sprawdź inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA