Karkówka wieprzowa marynowana przed obróbką w ziołach, soku z cytryny, miodzie lub piwie zyskuje aromat i kruchość. Dusząc ja w piekarniku uzyskujemy gęsty i skoncentrowany sos na bazie soków z mięsa. Sprawdź, jak przygotować doskonałe mięso dla całej rodziny!
Karkówka duszona
Oto składniki na karkówkę duszoną:
- 4 kawałki karkówki wieprzowej
- średnia cebula
- posiekany kawałek imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta chili
- puszka pomidorków
- 3 marchewki
- szklanka wywaru mięsnego
- posiekana pietruszka
Jak zrobić karkówkę duszoną?
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę przez około 5 minut. Dodajemy starty kawałek imbiru, cynamon i chili. Lekko podprażamy przyprawy i układamy płaty mięsa. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze plasterki. Wsypujemy na patelnię i zalewamy puszką pomidorów. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wywar i dusimy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie danie serwujemy z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub puree.
Karkówka pieczona w sosie
Oto składniki na karkówkę pieczoną w sosie:
- 3 ząbki czosnku
- skórka z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 kawałki karkówki wieprzowej
- szklanka wywaru mięsnego
- skrobia ziemniaczana
- marchew
- 2 jabłka
Jak zrobić karkówkę pieczoną w sosie?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Czosnek, sól, pieprz mielimy w blenderze. W międzyczasie podsmażamy kawałki karkówki do lekkiego zbrązowienia. Całość nacieramy wcześniej przygotowaną mieszanką ziół i przypraw. Pokrojoną marchewkę i jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym razem z mięsem. Wkładamy do piekarnika na godzinę. Powstały w naczyniu sos zagęszczamy skrobią ziemniaczaną. Karkówkę serwujemy z dodatkiem ziemniaków i surówki.
Karkówka w piwie
Oto składniki na karkówkę w piwie:
- kilogram karkówki wieprzowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa
- główka czosnku
- szczypta brązowego cukru
- puszka jasnego piwa
Jak zrobić karkówkę w piwie?
Gliniane lub żeliwne naczynie do zapiekania wykładamy folią aluminiową i zwilżamy oliwą z oliwek. Układamy brązowy cukier, sól oraz pieprz. Przeciskamy przez praskę czosnek i nacieramy nim mięso. Resztę główki układamy w naczyniu. Karkówkę zalewamy piwem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Tak przyrządzone danie podajemy z sałatką lub pieczonymi warzywami.
Sprawdź inne przepisy na obiad