Mięso i warzywa z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Skropione aromatycznym, czerwonym winem.

Opublikowano: 12.09.2014, 10:00
Reklama
Ilość kalorii: 560
Czas przygotowania: 90
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 80 dag karkówki wieprzowej
- 4 duże marchewki
- 40 dag szalotki
- 4 listki laurowe
- 2 twarde jabłka
- majeranek
- 2 łyżki cukru
- szklanka czerwonego wina
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na mięso i warzywa z jabłkami!
- Karkówkę pokrój w sporą kostkę.
- Na patelni roztop łyżkę klarowanego masła, obsmaż na nim mięso, oprósz solą, pieprzem, majerankiem, papryką i gałką muszkatołową.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Obierz szalotki i marchewki.
- Marchewki pokrój w grube półplasterki.
- Na patelni lekko skarmelizuj cukier, dodaj resztę masła klarowanego.
- Włóż szalotki i marchewki, skrop 1/3 szklanki wina i smaż, mieszając, około 5 minut.
- Warzywa przełóż do mięsa w naczyniu żaroodpornym, wymieszaj.
- Resztę tłuszczu na patelni rozprowadź pozostałym czerwonym winem, zalej składniki w formie, obłóż listkami laurowymi, oprósz solą.
- Wstaw na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone w sporą kostkę jabłka, wymieszaj.
Reklama
Sprawdź inne pomysły na obiad:
Zapiekanka rybna - przepis
Zapiekanka z bakłażanem - przepis
Przepis na leczo Roberta Makłowicza
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis
Reklama
Reklama
Reklama