Składniki:
- 4 kotlety z karkówki
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- gałązka bazylii
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso rozbij kuchennym młotkiem na średniej grubości kotlety. Oprósz solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce.
- Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Koperek i bazylię opłucz, posiekaj, zmiksuj z czosnkiem, wymieszaj z olejem.
- Przygotowaną pastą natrzyj kotlety. Owiń je folią spożywczą lub włóż do zamykanego naczynia, wstaw na 2–4 godziny do lodówki (im dłużej mięso będzie leżało w marynacie, tym będzie bardziej aromatyczne).
- Kotlety ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla. Piecz ok. 4–5 min z każdej strony, przewracając, aby się nie przypaliło.