Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 150 ml wody
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- gałązka tymianku
- 100 ml octu winnego
- 1 strąk papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso natrzyj solą i pieprzem. Umieść w dopasowanym naczyniu.
- Jedną cebulę, marchewkę i czosnek obierz, pokrój, zalej wodą, zagotuj. Dodaj tymianek, gotuj 3 min, wystudź. Wymieszaj z octem. Marynatą zalej mięso. Odstaw je na dobę w chłodne miejsce, obracaj co kilka godzin.
- Warzywa z marynaty umieść na dnie brytfanny. Połóż na nich mięso. Piecz ok. godziny w 200 st. C, polewając marynatą. Dodaj pokrojoną cebulę i paprykę, piecz jeszcze ok. 30 min w temp. 180 st. C.