Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- cebula
- szklanka jasnego piwa
- 4-5 ząbków czosnku
- łyżka ostrej musztardy
- 2 liście laurowe
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta mielonego kminku
- szczypta kolendry
- szczypta przyprawy do grilla
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na karkówkę w piwie!
[CMS_PAGE_BREAK]
- Karkówkę umyj, osusz, pokrój na centymetrowe plastry.
- Cebulę obierz, posiekaj drobniutko, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj 2 łyżki oliwy, wlej piwo i dodaj musztardę.
- Później wsyp wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszaj marynatę.
[CMS_PAGE_BREAK]
- Mięso ułóż w naczyniu, zalej marynatą, przykryj folią i wstaw na całą noc do lodówki.
- Następnie karkówkę osącz z marynaty i grilluj z obu stron.
- W trakcie pieczenia smaruj cienko pozostałą marynatą.
- Podawaj gorącą prosto z grilla z dodatkiem sosu czosnkowego i grillowanych warzyw.
Zobacz więcej przepisów na dania z grilla:
Polędwiczki grillowane z serem pleśniowym - przepis
Grillowane kotlety - przepis
Grillowany łosoś - przepis
Szaszłyki z karkówki - przepis
Żeberka w miodzie - przepis