Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg schabu karkowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki suszonych ziół: majeranek i rozmaryn
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na karkówkę w ziołach!
- Mięso umyj, osusz i nakłuj w kilku miejscach cienkim nożem.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj z ziołami, łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
- Mieszaniną natrzyj schab i odstaw na godzinę do lodówki.
- Mięso włóż do foliowego rękawa, wlej 1/2 szklanki wody i zepnij spinaczem.
- Połóż na płaskiej blasze i piecz 90 minut w temperaturze 200 stopni C.
Zobacz więcej przepisów na pyszne mięsa:
Szynka z cytryną i ziołami - przepis
Faszerowana pieczeń z indyka - przepis
Polędwiczki z malinami - przepis
Jak zrobić polędwiczki w panierce?