Składniki:
- 2 kg schabu karkowego
- 10 dag suszonej żurawiny
- 10 dag suszonych moreli
- kieliszek białego wina
- 3 łyżki miodu
- 4 twarde gruszki lub niewielkie jabłka
- majeranek
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Suszone owoce dokładnie opłucz w ciepłej wodzie, osącz, zalej winem.
2. Odstaw na 2 godziny.
3. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
4. Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i oregano.
5. Natnij wzdłuż w dwóch miejscach.
6. Powstałe nacięcia napełnij odsączonymi owocami.
7. Mięso owiń nicią kuchenną lub bawełnianym sznurkiem, tak aby owoce nie wypadały.
8. Ułóż na blaszce.
9. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz około 2 godziny.
10. Podczas pieczenia polewaj mięso winem z namaczanych owoców wymieszanym z 2 łyżkami miodu.
11. W połowie pieczenia mięso zakryj folią aluminiową.
12. Gruszki lub jabłka umyj, przekrój wzdłuż na połowę.
13. Miejsca przecięcia posmaruj pozostałym miodem.
14. Owoce ułóż wokół mięsa, całość piecz jeszcze 15 min.
Przepis z "Przyjaciółki"