Cząber – bardzo aromatyczny, dodaje ostrości o nieco pieprzowym charakterze. Doskonale sprawdza się w zupach rybnych i jako dodatek do ryb duszonych. Należy go dodawać pod koniec procesu, by nie zgorzkniał.
Gorczyca – pobudza apetyt i zaostrza smak wielu zbyt delikatnych dań, dlatego jest mile widzianym gościem w daniach z ryb gotowanych.
Bazylia – ma słodkawy, świeży smak, który dobrze pasuje do delikatnych ryb. Lubi towarzystwo innych ziół, tworzy ciekawe kompozycje z pietruszką, rozmarynem czy z czosnkiem.
Czosnek – dodatek uniwersalny, w przypadku ryb doskonale wzmacnia smak ryb z rusztu i pieczonych. Jest też cenny podczas przyrządzania sosów do ryb, które zwykle są nieco ostrzejsze, by dodać pikanterii rybom.
Fenkuł – ma ciekawy, lekko anyżkowy smak i zapach. Dobrze radzi sobie w towarzystwie ryb tłustych i wędzonych.
Jałowiec – doskonale wzbogaca smak ryb gotowanych, w połączeniu z innymi przyprawami, na przykład liściem laurowym i czosnkiem, może tworzyć bajeczne sosy do ryb duszonych.
Pieprz – istnieje kilka odmian pieprzu, ale niemal wszystkie pasują do ryby, wzmacniając jej smak. Pieprz czarny pasuje raczej do ryb o ciemnym mięsie, pieprz biały jest doskonały do zup i sosów.
Pietruszka – natka pietruszki doskonale komponuje się z rybami, dorzucając do delikatnego rybiego smaku aromatyczność olejków eterycznych. Świetna do ryb grillowanych, a także dodawana pod koniec do ryb duszonych i pieczonych.
Rozmaryn – jest bardzo aromatyczny i esencjonalny. Nie tylko poprawia smak potrawy, ale też wpływa na lepsze trawienie, dlatego warto go dodawać do ryb raczej tłustych. Można też dodać rozmaryn do podgotowywania ryb, aby wzmocnić nieco ich delikatny smak. Sprawdza się w duszeniu i pieczeniu.
Tymianek – ma intensywny smak i aromat, doskonale podkręca smak zup i sosom, również tych, które towarzyszą rybom. Lubi towarzystwo innych ziół, na przykład pietruszki, a także czosnku i cebuli.
Zobacz także: Przyprawy pełne namiętności, Jakie przyprawy na chłody?