Aby urozmaicić nasze mięsne grillowe menu, możemy dodać do niego ryby. Ryby na grillu przyrządza się błyskawicznie, właściwie wystarczy świeża ryba i gorący ruszt, a danie jest już gotowe.
Ryby z grilla są niezwykle aromatyczne, lekkie i pyszne. Grillować można praktycznie każdą rybę, ale najsmaczniejsze z grilla są pstrąg, łosoś, węgorz, sum, sandacz, dorsz, flądra. Najlepsze są oczywiście ryby świeże, ale na taką, wyciągniętą prosto z wody i wrzuconą na ruszt, mogą sobie pozwolić jedynie wędkarze. My musimy zadowolić się tymi ze sklepowej półki. Pamiętajcie jednak, że na grilla bardziej nadają się ryby chłodzone a nie głęboko mrożone. Każdą rybę dobrze jest przyprawić sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem, dzięki czemu zyska wyrazisty smak i nie rozpadnie się podczas pieczenia. Poza tym można natrzeć czosnkiem, imbirem, ziołami.
Grillowanie ryb, choć jest szybkie, wymaga odrobiny uwagi. Mięso ryb jest bardzo delikatne i łatwo je spalić na zewnątrz, dlatego też należy grillować je wysoko nad średnim żarem, często sprawdzając, czy się nie przypalają. Czas pieczenia średniej wielkości ryby, to około 10 minut z każdej strony. Rybę w folii pieczemy dłużej, około 20 minut, nad żarem.
Oprócz niezapomnianych walorów smakowych pieczonej rybki, są jeszcze inne, zdrowotne. Bo każdy wie, że ryby to samo zdrowie i powinniśmy je jeść trzy razy w tygodniu. Niestety w naszych domach ryba pojawia się dość rzadko na stołach, dlatego też wykorzystajmy czas wielkiego grillowania i pamiętajmy o niej podczas wiosenno-letnich biesiad na świeżym powietrzu.
Zachęcamy do wypróbowania kilku smakowitych propozycji na grillowane ryby.
Pstrąg z cytryną
Składniki:
- 2 świeże wypatroszone pstrągi
- 2 cytryny
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pstrągi umyć, natrzeć solą, pieprzem, ziołami w środku i z zewnątrz. Cytryny sparzyć i pokroić na ćwiartki. Do środka każdej ryby włożyć gałązkę natki oraz ćwiartkę cytryny. Pstrągi zawinąć w folię aluminiową posmarowaną oliwą, żeby nie przylegała do ryb. Piec na grillu po 15 minut z każdej strony, podawać z ćwiartką cytryny.
Grillowany łosoś
Składniki:
- 4 dzwonka z łososia i na marynatę:
- garść natki pietruszki
- ząbek czosnku
- po łyżeczce oregano, pieprzu, chili
- sól do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i rozsmarować na dzwonkach łososia z obu stron. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Łososia wyjąć z lodówki i układać na grillu. Piec kilka minut z obu stron.
Pieczony sandacz
Składniki:
- 4 filety z sandacza
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- po łyżeczce cukru, soli, chili
- 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
Sposób przygotowania:
Składniki na marynatę połączyć i dobrze wymieszać. Filety posmarować marynatą i odstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu jeszcze raz nasmarować marynatą i ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Piec około 10 minut z każdej strony, smarując podczas pieczenia marynatą.