Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag ryżu arborio
- garść dzikiego ryżu
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 20 dag świeżych małych kurek
- mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na risotto z kurkami!
- Grzyby oczyść.
- Cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek posiekaj.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy (od pomidorów) i przesmaż cebulę z czosnkiem.
- Dodaj grzyby oraz pomidory i smaż na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając.
- Następnie wsyp ryż, przesmaż 3 minuty, wlej wino.
- Gdy wino odparuje, dodawaj po łyżce wazowej gorącego bulionu (za każdym razem, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż).
- Danie będzie gotowe po 20 minutach, gdy ryż zmięknie.
- Pod koniec gotowania dopraw sola, pieprzem i parmezanem.
- Risotto można przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.