Risotto z kurkami - przepis składniki i przygotowanie

Warto wzbogacić jego smak suszonymi pomidorami!
Weronika Kwaśniak / 22.08.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Risotto z kurkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag ryżu arborio
  • garść dzikiego ryżu
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 20 dag świeżych małych kurek
  • mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na risotto z kurkami!

  1. Grzyby oczyść.
  2. Cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę.
  3. Czosnek posiekaj.
  4. W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy (od pomidorów) i przesmaż cebulę z czosnkiem.
  5. Dodaj grzyby oraz pomidory i smaż na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając.
  6. Następnie wsyp ryż, przesmaż 3 minuty, wlej wino.
  7. Gdy wino odparuje, dodawaj po łyżce wazowej gorącego bulionu (za każdym razem, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż).
  8. Danie będzie gotowe po 20 minutach, gdy ryż zmięknie.
  9. Pod koniec gotowania dopraw sola, pieprzem i parmezanem.
  10. Risotto można przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź inne przepisy na dania z kurkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA