Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 puszka zielonego groszku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 cm kawałek imbiru,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżka papryki wędzonej,
- 1 łyżka przyprawy curry w proszku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- dymka (zielona część),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Chakalaka to warzywny gulasz pochodzący z kuchni południowoafrykańskiej. Może stanowić samodzielne danie albo dodatek do mięs i ryb.
Podstawą tej jednogarnkowej potrawy jest tarta na grubych oczkach marchew, papryka pokrojona w kostkę i pomidory z puszki.
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodaj czosnek, imbir, papryczkę chili, paprykę wędzoną, suszony tymianek i curry.
- Zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka. Chwilę podsmaż.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.
- Dodaj pomidory z puszki (nie musisz ich kroić, rozpadną się podczas gotowania).
- Zamieszaj i duś chakalakę pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Chakalakę podawaj posypaną dymką. Świetnie pasuje do niej białe pieczywo.
Więcej przepisów na jednogarnkowe dania:
4 przepisy na sycące jednogarnkowe dania
Dania jednogarnkowe z ziemniakami
Puchero - jednogarnkowe danie z Argentyny
Jambalaya - przepis na kociołek z ryżem