Chakalaka - przepis na szybkie jednogarnkowe, warzywne danie

Chakalaka to pyszne, sycące danie, która składa się z marchwi, papryki, pomidorów i zielonego groszku.
Małgorzata Machnicka / 26.03.2020 13:58
DRUKUJ PRZEPIS
Chakalaka - przepis na szybkie jednogarnkowe, warzywne danie fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 cm kawałek imbiru,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 1 łyżka przyprawy curry w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • dymka (zielona część),
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Chakalaka to warzywny gulasz pochodzący z kuchni południowoafrykańskiej. Może stanowić samodzielne danie albo dodatek do mięs i ryb.

Podstawą tej jednogarnkowej potrawy jest tarta na grubych oczkach marchew, papryka pokrojona w kostkę i pomidory z puszki. 

  1. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Dodaj czosnek, imbir, papryczkę chili, paprykę wędzoną, suszony tymianek i curry.
  3. Zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka. Chwilę podsmaż.
  4. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.
  5. Dodaj pomidory z puszki (nie musisz ich kroić, rozpadną się podczas gotowania).
  6. Zamieszaj i duś chakalakę pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  7. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Chakalakę podawaj posypaną dymką. Świetnie pasuje do niej białe pieczywo.

Więcej przepisów na jednogarnkowe dania:
4 przepisy na sycące jednogarnkowe dania
Dania jednogarnkowe z ziemniakami
Puchero - jednogarnkowe danie z Argentyny
Jambalaya - przepis na kociołek z ryżem

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA