Jak zrobić mrożoną herbatę? Z czarnej, zielonej lub cejlońskiej

mrożona herbata czarna fot. Adobe Stock
Jeżeli szukasz ochłody, przygotuj ją z zielonej lub czarnej odmiany. Dodaj mrożone owoce jagodowe zamiast kostek lodu.
Sylwia Kazimierczuk / 26.07.2019 13:54
mrożona herbata czarna fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Klasyczna mrożona herbata
  2. Wersja z zieloną herbatą
  3. Tajska mrożona herbata
  4. Kilka prostych kroków do idealnej herbaty na zimno

Przepis na klasyczną mrożona herbatę

Składniki:

  • Napar z czarnej herbaty
  • Kostki lodu
  • Kilka plastrów cytryny lub limonki
  • Łyżeczka syropu miętowego
  • Listki mięty do dekoracji
  • Cukier brązowy lub biały

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę w czajniku. Wsyp do kubka czarna herbatę liściastą lub w torebkach i zalej wrzątkiem.
  2. Odczekaj około 10 minut, aż napar będzie ciemny i intensywny. Odstaw do ostudzenia.
  3. Przelej do wysokiej szklanki i zmieszaj z odrobiną wody. Włóż kostki lodu i zalej syropem miętowym.
  4. Wsyp cukier brązowy i dodaj plasterki cytryny.
  5. Zamieszaj za pomocą koktajlowej łyżeczki i udekoruj na koniec miętą.

Wersja z zieloną herbatą

Składniki:

  • Napar z zielonej herbaty liściastej lub matcha
  • Kostki lodu
  • 2 łyżeczki miodu
  • Kilka plastrów imbiru
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta cukru
  • Kilka plastrów cytryny

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę w czajniku i zalej zieloną herbatę liściastą wodą o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni Celsjusza.
  2. Podobnie postępuj w przypadku proszku matcha. 
  3. Pozostaw do ostudzenia i połącz z miodem, kardamonem i cukrem. Przelej do wysokiej szklanki i uzupełnij lodem.
  4. Włóż plastry cytryny i kawałki imbiru. Dokładnie zamieszaj.
  5. Wykorzystaj także kruszony lód lub kawałki mrożonych owoców jagodowych, takich jak borówki, maliny lub truskawki.

Zielona herbata mrożona
fot. Adobe Stock

Tajska mrożona herbata

Składniki:

  • 100 ml mleka skondensowanego
  • Napar herbaty cejlońskiej
  • Kostki lodu
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • Szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę w czajniku. Zaparz liściastą herbatę cejlońską w kubku i odstaw na około 10 minut.
  2. Napar rozcieńcz odrobiną wody i przelej do wysokiej szklanki.
  3. Uzupełnij lodem w kostkach lub kruszonym. Dopraw cukrem i cynamonem.
  4. Połącz mleko kokosowe ze skondensowanym i cienką strużką zalej napój.
  5. Oryginalny przepis wymaga mleka krowiego, natomiast możesz dowolnie zastąpić je napojem sojowym, kokosowym lub migdałowym.

Tajska mrożona herbata
fot. Adobe Stock

4 kroki do idealnej herbaty na zimno

Napar cold brew

Najłatwiejszym sposobem na zrobienie mrożonej herbaty jest zrobienie gorącego naparu. Podczas zaparzania torebek istnieje ryzyko, że napój będzie gorzki. Z tego względu wykorzystaj liściaste odmiany i zrób napar na zimno. Włóż susz do słoika i zalej zimną wodą. Przełóż do lodówki na noc i ciesz się lekkim i aromatycznym napojem po przecedzeniu.

Świeże lub mrożone owoce

Dodaj plasterki cytrusów lub owoce jagodowe. Pomarańcze, cytryny i limonki to klasyk, który orzeźwia w upalne dni. Maliny i truskawki to ciekawy wybór, ale po jakimś czasie może wytrącić się goryczka znajdująca się w pestkach. Dodaj kawałki arbuza lub melona, a uzyskasz nie tylko smak, ale też lepiej nawodnisz organizm.

Aromatyczne zioła

Oprócz owoców, zioła mogą dodać dużo smaku. Lawenda wspaniale komponuje się zarówno z czarną jak i białą odmianą. Mięta ogrodowa, cytrynowa lub pieprzowa to klasyk, który zawsze podkreśli smak naparu. Wykorzystaj intensywny rozmaryn lub w wersji łagodnej rumianek.

Inne formy słodzenia

Posłodź miodem lub sokiem owocowym. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie wcześniej przyrządzonej lemoniady owocowej, która pasuje zarówno do zielonej, jak i czarnej herbaty.

Zobacz też:
Doskonałe przepisy na orzeźwiające lemoniady Idealna kawa mrożona na upały

 

Redakcja poleca

REKLAMA