Spis treści
- Klasyczna mrożona herbata
- Wersja z zieloną herbatą
- Tajska mrożona herbata
- Kilka prostych kroków do idealnej herbaty na zimno
Przepis na klasyczną mrożona herbatę
Składniki:
- Napar z czarnej herbaty
- Kostki lodu
- Kilka plastrów cytryny lub limonki
- Łyżeczka syropu miętowego
- Listki mięty do dekoracji
- Cukier brązowy lub biały
Przygotowanie
- Zagotuj wodę w czajniku. Wsyp do kubka czarna herbatę liściastą lub w torebkach i zalej wrzątkiem.
- Odczekaj około 10 minut, aż napar będzie ciemny i intensywny. Odstaw do ostudzenia.
- Przelej do wysokiej szklanki i zmieszaj z odrobiną wody. Włóż kostki lodu i zalej syropem miętowym.
- Wsyp cukier brązowy i dodaj plasterki cytryny.
- Zamieszaj za pomocą koktajlowej łyżeczki i udekoruj na koniec miętą.
Wersja z zieloną herbatą
Składniki:
- Napar z zielonej herbaty liściastej lub matcha
- Kostki lodu
- 2 łyżeczki miodu
- Kilka plastrów imbiru
- Szczypta kardamonu
- Szczypta cukru
- Kilka plastrów cytryny
Przygotowanie
- Zagotuj wodę w czajniku i zalej zieloną herbatę liściastą wodą o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni Celsjusza.
- Podobnie postępuj w przypadku proszku matcha.
- Pozostaw do ostudzenia i połącz z miodem, kardamonem i cukrem. Przelej do wysokiej szklanki i uzupełnij lodem.
- Włóż plastry cytryny i kawałki imbiru. Dokładnie zamieszaj.
- Wykorzystaj także kruszony lód lub kawałki mrożonych owoców jagodowych, takich jak borówki, maliny lub truskawki.
fot. Adobe Stock
Tajska mrożona herbata
Składniki:
- 100 ml mleka skondensowanego
- Napar herbaty cejlońskiej
- Kostki lodu
- 4 łyżki mleka kokosowego
- Szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
- Zagotuj wodę w czajniku. Zaparz liściastą herbatę cejlońską w kubku i odstaw na około 10 minut.
- Napar rozcieńcz odrobiną wody i przelej do wysokiej szklanki.
- Uzupełnij lodem w kostkach lub kruszonym. Dopraw cukrem i cynamonem.
- Połącz mleko kokosowe ze skondensowanym i cienką strużką zalej napój.
- Oryginalny przepis wymaga mleka krowiego, natomiast możesz dowolnie zastąpić je napojem sojowym, kokosowym lub migdałowym.
fot. Adobe Stock
4 kroki do idealnej herbaty na zimno
Napar cold brew
Najłatwiejszym sposobem na zrobienie mrożonej herbaty jest zrobienie gorącego naparu. Podczas zaparzania torebek istnieje ryzyko, że napój będzie gorzki. Z tego względu wykorzystaj liściaste odmiany i zrób napar na zimno. Włóż susz do słoika i zalej zimną wodą. Przełóż do lodówki na noc i ciesz się lekkim i aromatycznym napojem po przecedzeniu.
Świeże lub mrożone owoce
Dodaj plasterki cytrusów lub owoce jagodowe. Pomarańcze, cytryny i limonki to klasyk, który orzeźwia w upalne dni. Maliny i truskawki to ciekawy wybór, ale po jakimś czasie może wytrącić się goryczka znajdująca się w pestkach. Dodaj kawałki arbuza lub melona, a uzyskasz nie tylko smak, ale też lepiej nawodnisz organizm.
Aromatyczne zioła
Oprócz owoców, zioła mogą dodać dużo smaku. Lawenda wspaniale komponuje się zarówno z czarną jak i białą odmianą. Mięta ogrodowa, cytrynowa lub pieprzowa to klasyk, który zawsze podkreśli smak naparu. Wykorzystaj intensywny rozmaryn lub w wersji łagodnej rumianek.
Inne formy słodzenia
Posłodź miodem lub sokiem owocowym. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie wcześniej przyrządzonej lemoniady owocowej, która pasuje zarówno do zielonej, jak i czarnej herbaty.
Zobacz też:
Doskonałe przepisy na orzeźwiające lemoniady Idealna kawa mrożona na upały