Sałatka z zupek chińskich fot. Adobe Stock

Sałatka z zupek chińskich: 3 szybkie i proste przepisy

Pyszne sałatki na bazie zupek chińskich robi się bardzo szybko. Najsmaczniejsze są na drugi dzień. Dodaj kolorowe warzywa, by była zdrowsza i treściwa.
/ 21.11.2019 12:45
Sałatka z zupek chińskich fot. Adobe Stock

Sałatka z zupek chińskich to drobny grzech, ale jeśli dodasz warzyw, stanie się też źródłem witamin. Zupki chińskie w ponad 80% składają się z makaronu, reszta to dodatki smakowe, przyprawy i konserwanty, które nadają potem sałatce specyficzny posmak. 

Sałatki na bazie makaronu z zupek chińskich wykonasz w ekspresowym tempie. Możesz połączyć je też z serem lub wędliną. 

Sałatki z zupek chińskich są najsmaczniejsze na drugi dzień. Makaron, jeżeli nie jest uprzednio zalany wodą, musi zmięknąć, dlatego warto przygotowywać je na dzień przed planowanym przyjęciem.

Na skróty:

Sałatka z zupek chińskich (pikantna)

Składniki:

  • opakowanie zupki chińskiej - kurczakowa pikantna,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • kawałek pora,
  • majonez.

Przygotowanie:

  1. Makaron połam na drobne kawałki, wsyp do miski wraz z przyprawami i zalej ok. szklanką wody.
  2. Dodaj odsączoną kukurydzę, fasolę, pokrojone w kostkę ogórki, papryki, por.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie z odrobiną majonezu. Dopraw do smaku.

Sałatka z zupek chińskich „Ostry boczek”

Składniki:

  • 2 zupki chińskie „ostry boczek”,
  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona papryka,
  • kawałek pora,
  • majonez.

Przygotowanie:

  1. Makaron połam na drobne kawałki, wsyp do miski razem z przyprawami i zalej szklanką gorącej wody.
  2. Kapustę drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, pora w drobną kosteczkę.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy i wymieszaj składniki. Dodaj majonez.
  4. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin.

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

Składniki:

  • 1 łagodna zupka chińska,
  • 1 ostra zupka chińska,
  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • kapusta pekińska,
  • puszka groszku,
  • puszka kukurydzy,
  • słoik papryki konserwowej (600 ml),
  • majonez,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Opakowania zupek chińskich przyrządź zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zalej je mniejszą ilością wody. Ostudź.
  2. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmaż na oleju, pod koniec smażenia dodaj przyprawy i ostudź.
  3. Kapustę pekińską drobno posiekaj.
  4. Groszek i kukurydzę osącz z zalewy.
  5. Paprykę pokrój w kostkę.
  6. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Więcej inspiracji: Wideo, jak zrobić sałatkę z zupek chińskichSałatka gyros warstwowaSzybkie sałatki makaronowe

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/06.11.2015 21:49
Sałatkę ktoś skopiował i dodał ją jako swoją na tę stronę http://www.radio-hajer.eu/hajerowsko-kuchnia/index.php4?action=view&offset=9&id=0