Ta przekąska to drobny grzech w jadłospisie, ale jeśli dodasz do tradycyjnej sałatki z zupek chińskich warzywa, stanie się też źródłem witamin. Zupki chińskie w ponad 80% składają się z makaronu, reszta to dodatki smakowe, przyprawy i konserwanty, które nadają potem sałatce specyficzny posmak.
Sałatki na bazie makaronu z zupek chińskich wykonasz w ekspresowym tempie. Możesz połączyć je też z serem lub wędliną.
Sałatki z zupek chińskich są najsmaczniejsze na drugi dzień. Makaron, jeżeli nie jest uprzednio zalany wodą, musi zmięknąć, dlatego warto przygotowywać je na dzień przed planowanym przyjęciem.
Spis treści:
- Pikantna sałatka z zupek chińskich
- Sałatka z zupek chińskich „Ostry boczek”
- Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem
Pikantna sałatka z zupek chińskich
Tradycyjna sałatka z ostrych zupek chińskich z dodatkiem fasoli i kukurydzy.
Składniki:
- opakowanie zupki chińskiej - kurczakowa pikantna,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 2 ogórki konserwowe,
- kawałek pora,
- majonez.
Sposób przygotowania:
- Makaron połam na drobne kawałki, wsyp do miski wraz z przyprawami i zalej ok. szklanką wody.
- Dodaj odsączoną kukurydzę, fasolę, pokrojone w kostkę ogórki, papryki, por.
- Wymieszaj wszystko dokładnie z odrobiną majonezu. Dopraw do smaku.
Sałatka z zupek chińskich „Ostry boczek”
Składniki:
- 2 zupki chińskie „ostry boczek”,
- 1/2 kapusty pekińskiej,
- puszka kukurydzy,
- czerwona papryka,
- kawałek pora,
- majonez.
Sposób przygotowania:
- Makaron połam na drobne kawałki, wsyp do miski razem z przyprawami i zalej szklanką gorącej wody.
- Kapustę drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, pora w drobną kosteczkę.
- Kukurydzę odsącz z zalewy i wymieszaj składniki. Dodaj majonez.
- Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin.
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem
Dodatek kurczaka do sałatki z zupek chińskich powoduje, że klasyczna sałatka jest bardziej sycąca i smaczniejsza.
Składniki:
- 1 łagodna zupka chińska,
- 1 ostra zupka chińska,
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- kapusta pekińska,
- puszka groszku,
- puszka kukurydzy,
- słoik papryki konserwowej (600 ml),
- majonez,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Opakowania zupek chińskich przyrządź zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zalej je mniejszą ilością wody. Ostudź.
- Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmaż na oleju, pod koniec smażenia dodaj przyprawy i ostudź.
- Kapustę pekińską drobno posiekaj.
- Groszek i kukurydzę osącz z zalewy.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki razem połącz. Dodaj majonez, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 13.11.2013.
Sprawdź też inne przepisy na ekspresowe i tanie sałatki: