Pyszne sałatki na bazie zupek chińskich

Zobaczcie kilka przepisów na sałatki z zupką chińską i mnóstwem warzyw!

Choć ekspresowe zupki chińskie do najzdrowszych nie należą i zdecydowanie odradzamy ich częste spożywanie, to jednak od czasu do czasu, można pozwolić sobie na mały grzeszek, zwłaszcza że w połączeniu z mnóstwem warzyw, będziemy czuć się lekko usprawiedliwieni.

Sałatki na bazie makaronu z zupek są szybkie i proste w wykonaniu. Łączenie ich z różnymi dodatkami, jak warzywa, ser, wędliny, możemy stworzyć mnóstwo ciekawych smaków.

Pyszne sałatki na bazie zupek chińskich

Fot. Depositphotos

Zobaczcie nasze propozycje na smaczne sałatki na bazie chińskich zupek:

Pamiętaj, że sałatki z zupek chińskich najsmaczniejsze są na drugi dzień. Makaron, jeżeli nie jest uprzednio zalany wodą, musi zmięknąć, dlatego warto przygotowywać je na dzień przed planowanym przyjęciem.

 

Kolorowa sałatka chińska

Składniki:

  • zupka chińska kurczakowa pikantna
  • 2 kolorowe papryki
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 ogórki konserwowe
  • kawałek pora
  • majonez

Sposób przygotowania:

Makaron łamiemy na drobne kawałki, wsypujemy do miski razem z przyprawami. Dodajemy odsączona kukurydzę, fasolę, pokrojone w kostkę ogórki, papryki, por. Mieszamy wszystko dokładnie z odrobiną majonezu.

 

Sałatka "ostry boczek"

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • puszka kukurydzy
  • czerwona papryka
  • kawałek pora
  • 2 zupki chińskie "ostry boczek"
  • majonez

Sposób przygotowania:

Makaron łamiemy na drobne kawałki, wsypujemy do miski razem z przyprawami. Kapustę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, por w drobną kosteczkę. Kukurydz e odsączamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy majonez. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Sałatka chińska

Składniki:

  • 1 łagodna zupka chińska
  • 1 ostra zupka chińska
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • słoik papryki konserwowej (600 ml)
  • 3 jajka
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

 

Sałatka chińska z ananasem i miodem

Składniki:

  • 2 zupki chińskie
  • ogórki konserwowe
  • fasola czerwona w puszce
  • kukurydza w puszcze
  • pierś z kurczaka
  • 4 plastry ananasa
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • miód

Sposób przygotowania:

Makaron, bez przypraw ,zalewamy wodą i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Smażymy kurczaka z małą ilością miodu. Odcedzamy makaron, dodajemy kurczaka, odsączoną fasolę i kukurydzę oraz pokrojonego na małe kawałki ananasa i ogórki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku ciągle mieszając. Dodajemy jogurt z trzema łyżeczkami majonezu. Dokładnie wszystko mieszamy.

 

Sałatka chińska z tuńczykiem

Składniki:

  • 2 zupki chińskie pikantne
  • puszka kukurydzy
  • puszka tuńczyka
  • 2 jajka na twardo
  • szczypior
  • majonez

Sposób przygotowania:

Zupki kruszymy, dodajemy zawartość torebek, zalewamy niewielką ilością wody, studzimy. Dodajemy tuńczyka bez zalewy, odsączoną kukurydze, pokrojone w kostkę i jajka i drobno pokrojony szczypior. Całość dokładnie mieszamy z dwoma łyżkami majonezu.

Zobacz też: Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Sałatkę ktoś skopiował i dodał ją jako swoją na tę stronę http://www.radio-hajer.eu/hajerowsko-kuchnia/index.php4?action=view&offset=9&id=0