Grzyby pasteryzowane Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

15 pomysłów na sierpniowe przetwory

Sierpień to szczyt sezonu na przetwory! Jakie przetwory najlepiej przygotowywać w tym miesiącu? Zobacz nasze przepisy!
/ 30.07.2014 13:30
Grzyby pasteryzowane Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sierpień to szczyt sezonu na przetwory! Jakie przetwory najlepiej przygotowywać w tym miesiącu? Zobacz nasze przepisy!

Jeśli chcesz mieć na zimę spiżarnię pełną pysznych przetworów, w sierpniu na pewno masz pełne ręce roboty! W tym miesiącu przychodzi czas na przygotowywanie pyszności z pierwszych grzybów, śliwek, jabłek, pierwszych gruszek, malin i pomidorów.

W sierpniu do woli wekuj, marynuj i pasteryzuj! Koniecznie zainspiruj się naszymi przepisami na przetwory, dzięki nim wyczarujesz masę pyszności, które zimą przywiodą na myśl zapach i smak letnich dni.

15 przepisów na sierpniowe przetwory

Pomidorowe przetwory - konfitury i keczup
Ogórki konserwowe
Przetwory z grzybów
Dżem z żółtych śliwek
Powidła śliwkowe
Gruszki marynowane
Przetwory warzywne
Konfitury owocowe
Gruszki w rozmarynie
Marynowane pomidorki koktajlowe
Konfitura wiśniowa z migdałami
Marmolada z gruszek
Konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią
Konfitura z aronii
Gruszki w occie
Papryka w zalewie faszerowana fetą

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/04.12.2017 15:45
Najlepsze powidła są śliwkowe. te tradycyjne, takie babcine. próbowałyście? Ja jeszcze lubię z eterno żurawinę kresową z gruszką. Oni w ogóle maja takie niesamowite połączenia smaków!
/02.11.2017 09:30
Ja z Eterno znam tylko śliwellę i truskawellę. Muszę spróbować tych chrzanów.
/01.10.2017 23:04
Ja czasem robię powidła i nalewki, ale ostatnio coraz mniej czasu. Kiedyś nawet chrzan sama robiłam, a teraz kupuję gotowy. Eterno ma fajne chrzany np z żurawiną lun imbirem. Pycha!