Aronia to jeden z zapomnianych owoców. Z powodu cierpkiego smaku nie ma zbyt wielu koneserów. Czasem jednak same walory zdrowotne zachęcają do przyrządzenia przetworów z tych owoców i wcale nie są one nieatrakcyjne pod względem smakowym…
Aronia jest bliską „kuzynką” jarzębiny. W uprawie znany jest tylko jeden gatunek, czyli aronia czarnoowocowa. Jej owoce są koloru granatowo-czarnego, mają lśniącą skórkę i kształtem przypominają jarzębinę. Można je kilka tygodni przechowywać w lodówce, ponieważ zawierają dużo garbników zapobiegających fermentacji. Kwiaty aronii są białe, a liście skórzaste, ciemnozielone. Krzewy aronii są odporne na mrozy i szkodniki, co czyni ją łatwą w uprawie. Aronia owocuje w 2-3 rok po posadzeniu. Owoce dojrzewają w sierpniu, a w kolejnych latach dają regularne i obfite plony.
Walory zdrowotne owoców aronii
- zawierają antocyjany o właściwościach przeciwutleniających
- są bogate w witaminę C, która wspomaga naszą odporność
- zapobiegają nowotworom i innym chorobom cywilizacyjnym
- oczyszczają organizm z toksyn
- zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego
- normalizują ciśnienie tętnicze krwi
- zapobiegają krwawieniom np. w chorobie wrzodowej żołądka
- łagodzą negatywne skutki stresu, nerwicę
- zapobiegają negatywnemu wpływowi promieniowania komputera
- chronią skórę przed promieniami UV
- poprawiają funkcjonowanie wątroby i trzustki
- przyspieszają przemianę materii
- poprawiają stan oczu, łagodzą zmęczenie oczu
- mogą łagodzić skutki radioterapii i chemioterapii (po konsultacji z lekarzem!)
Z aronii można przygotować galaretki, dżemy, soki, konfitury do mięs i nalewkę. Trudno z nich zrobić wino, gdyż jak wspomniano wcześniej słabo fermentują z uwagi na wysoką zawartość garbników. Owoce aronii warto dodawać do innych przetworów. Nie tylko wzbogacą smak i wartość odżywczą, ale także poprawią zabarwienie.
Konfitura z aronii
- 1kg aronii
- 1kg cukru
- 1/2 szklanki wody
Aronię przebrać i oczyścić (opłukać tylko wtedy, gdy była kupowana – nie ma takiej potrzeby, gdy aronia pochodzi z uprawy własnej). Owoce umieścić w garnku, podlać wodą i dosypać cukier. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu (z owoców obficie będzie wydzielał się sok). Gotować jeszcze przez około pół godziny od momentu zawrzenia i odstawić na kilka godzin. Następnie ponownie zagotować mieszaninę na małym ogniu, dopóki nie uzyskamy gęstej masy (około 2-3 godziny). Nie zapominamy o częstym mieszaniu. Gorącą konfiturą napełnić słoiczki, zakręcić i odstawić odwrócone do góry dnem.