Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

Marmolada przede wszystkim z gruszek, ale nie tylko. Charakteru dodadzą jej cytryny – zyska na aromacie, dzięki startej skórce cytrynowej, a świeży cytrynowy sok sprawi, że nie będzie mdła. Jako dodatek do gruszek występują także jabłka sztuk dwie – których zadaniem jest dodanie bardziej orzeźwiającego posmaczku, a laski cynamonu rzucone w wir gotujących się owoców nadadzą marmoladzie specyficznego aromatu.
/ 25.09.2018 13:10

Marmolada przede wszystkim z gruszek, ale nie tylko. Charakteru dodadzą jej cytryny – zyska na aromacie, dzięki startej skórce cytrynowej, a świeży cytrynowy sok sprawi, że nie będzie mdła. Jako dodatek do gruszek występują także jabłka sztuk dwie – których zadaniem jest dodanie bardziej orzeźwiającego posmaczku, a laski cynamonu rzucone w wir gotujących się owoców nadadzą marmoladzie specyficznego aromatu.

Tak przygotowana marmolada z gruszek jest naprawdę bardzo smaczna, zadziwia smakiem, oczywiście bardzo pozytywnie.

Jeśli dysponujecie przynajmniej ośmioma sztukami gruszek, lub tak jak ja – całą skrzynią, której z pewnością nie zdołacie zjeść w przeciągu tygodnia (a gruszki wyjątkowo szybko dojrzewają) i nie chcecie, żeby się zmarnowały – po prostu je przetwórzcie i skuście się na przygotowanie tej pysznej marmolady.

Do przygotowania marmolady z gruszek będą nam potrzebne:

  • 8 dużych gruszek,
  • 2 kwaskowate jabłka,
  • 2 cytryny (starta skórka i sok),
  • 2, 3 laski cynamonowe,
  • 500 g cukru (jeśli gruszki są wyjątkowo słodkie, można dać mniej np. 400 g).

Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

Przygotowywanie marmolady zaczynamy od obrania owoców.
Na grubych oczkach tarki trzemy skórkę z dwóch cytryn.

Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszekGotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

Obieramy ze skórki gruszki, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.

Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

To samo robimy z jabłkami.

Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

Pokrojone na kawałeczki owoce wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, mieszamy.



Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszekGotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

Dodajemy wyciśnięty z dwóch cytryn i przefiltrowany sok.

Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

A następnie startą skórkę z cytryn i laski cynamonowe.

Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

Mieszamy wszystko drewnianą łyżką.

Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

Gotujemy na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu.

Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

Marmoladę należy gotować przez około dwie godziny do momentu aż owoce zmiękną, rozpuszczą się.

Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

Jeśli preferuje się marmoladę z niecałkowicie rozgotowanymi owocami, można przerwać gotowanie w odpowiednim momencie. Jeśli woli się marmoladę jednolitą należy gotować ją trochę dłużej, do całkowitego ujednolicenia się owoców. Na końcu gotowania wyciągamy z marmolady cynamon.

Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych uprzednio słoiczków, zakręcamy i obracamy do góry dnem, aż do momentu gdy całkiem ostygną. Ten zabieg powinien wystarczyć, aby odpowiednio ją zakonserwować. Jednak dla całkowitej pewności można poddać ja procesowi pasteryzacji. Słoiczki z marmoladą wkładamy do dużego garnka, którego dno wykładamy bawełnianą ściereczką, pamiętając o tym, że słoiki nie mogą się z sobą dotykać.
Słoiki zalewamy wodą, której poziom powinien sięgać do około dwóch centymetrów przed zakrętką, zagotowujemy i od momentu wrzenia zmniejszamy ogień i pozostawiamy na nim jeszcze przez 20 minut. Gotowe. Pozwalamy słoikom z marmoladą wystygnąć, a potem już tylko chowamy je do spiżarni.

Gotuj z We-Dwoje – Marmolada z gruszek

Smacznego!
 

Anna Łyczko Borghi