Niezależnie od upodobań, zawsze znajdziemy choć jedno ulubione danie z różnych kuchni świata. Polski bigos czy schab ze śliwkami może śmiało konkurować z włoskim spaghetti bolognese lub meksykańskim tacos. Sprawdź jak je przygotować w domu!
Kuchnia polska
Oto składniki na bigos ze śliwkami:
- 1,5 kilo kapusty kiszonej
- 30 dag suszonych prawdziwków
- cebula
- 20 dag boczku
- pętko kiełbasy śląskiej
- 20 dag śliwek
- liść laurowy
- szczypta soli
- pieprz w ziarenkach
- majeranek
- kminek
Jak zrobić bigos ze śliwkami?
Odciskamy z soku kapustę kiszoną i układamy w głębokim garnku. Namaczamy w wodzie prawdziwki i po 10 minutach siekamy drobno. Kroimy cebulę i podsmażamy na rozgrzanej patelni razem z boczkiem, pokrojoną kiełbasą w plasterki. Przekładamy do garnka. Wrzucamy liść laurowy, kminek, pieprz i majeranek. Wszystko zalewamy wodą lub wywarem mięsnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godzin. Należy pamiętać, aby co jakiś czas mieszać, aby dno garnka nie przywarło. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub z chlebem.
Kuchnia włoska
Spaghetti bolognese
Oto składniki na włoskie spaghetti bolognese:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- szklanka wody
- bazylia
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- seler naciowy
- makaron spaghetti
Jak zrobić włoskie spaghetti?
Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanej patelni z posiekana cebulą. Przeciskamy czosnek przez praskę. Wlewamy puszkę pomidorów do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Kroimy seler naciowy i dodajemy do reszty. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę i wrzucamy spaghetti. Gotujemy przez 8 minut. Sos mięsny nakładamy na przecedzony makaron. Tak przyrządzone danie możemy dodatkowo serwować ze startym parmezanem.
Kuchnia meksykańska
Tacos
Oto składniki na tacos:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- średnia cebula
- chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- puszka pomidorów
- posiekana sałata lodowa
- 200 g sera żółtego
- placki kukurydziane
- pomidory
- kwaśna śmietana
Jak zrobić meksykańskie tacos?
Podsmażamy mięso wołowe na rozgrzanej patelni. Siekamy cebulę, pomidory, chili oraz sałatę lodową. Odstawiamy na bok. Mięso przekładamy do placków i układamy resztę składników na wierzch. Posypujemy startym serem oraz polewamy kwaśną śmietaną. Możemy serwować również z dodatkiem guacamole – pasty z awokado.
Sprawdź inne przepisy z książek kucharskich redakcji Polki.pl