Sos beszamelowy: przepis

lasagne z sosem beszamelowym fot. Fotolia
Z sosem beszamelowym już żadna potrawa nie będzie nudna. Wypróbuj nasz przepis na sos idealny do makaronu, mięsa i warzyw!
Katarzyna Krajewska / 20.07.2018 15:10
lasagne z sosem beszamelowym fot. Fotolia

Sos beszamelowy to tylko mąka, mleko, masło i przyprawy, a mimo to idealnie dopełnia smak nawet zwyczajnych potraw. W Polsce najbardziej znane są lasagne w sosie beszamelowym oraz szparagi, zapiekanka i ryba w sosie beszamelowym. Można nim jednak doprawiać też różne rodzaje gotowanych warzyw i mięsa. Poznaj prosty przepis na ten wyjątkowy sos!

Dowiedz się, jak zrobić makaron zapiekany z beszamelem!

Jak zrobić sos beszamelowy do lasagne i innych potraw?

Dowiedz się, jak zrobić sos beszamelowy!

Składniki:

  • 2 duże łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki ciepłego mleka,
  • 25 g masła (1/8 tradycyjnej kostki),
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli i białego pieprzu,
  • szczypta szafranu (opcjonalnie),
  • kilka kropli soku z cytryny.

Wykonanie:

  1. Roztopić masło na patelni.
  2. Dolać mleko ciągle mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek.
  3. Dodać sól i gotować wszystko razem jeszcze przez kilka minut do czasu uzyskania gęstego sosu.
  4. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i skropić sokiem z cytryny.
  5. Jeśli ktoś lubi, można dodać szafran.

Możesz przygotować różne rodzaje sosu beszamelowego, np. sos beszamelowy z serem (najlepiej dodać miękki Gouda lub Maasdamer), bez mleka krowiego (zamiast niego dodajemy mleko ryżowe) i z jajkiem. 

Na obiad możesz przygotować proste i pyszne danie, którego smaku twoi goście na pewno długo nie zapomną. Mogą to być: lasagne z sosem beszamelowym, szparagi z sosem beszamelowym, ryba w sosie beszamelowym, kurczak w sosie beszamelowym lub brokuły albo kalafior w sosie beszamelowym.

Poznaj inne porady kulinarne dotyczące przygotowywania sosów i nie tylko!

Sprawdź, jak przygotować pysznego kurczaka pod beszamelem!

Redakcja poleca

REKLAMA