Sos beszamelowy to tylko mąka, mleko, masło i przyprawy, a mimo to idealnie dopełnia smak nawet zwyczajnych potraw. W Polsce najbardziej znane są lasagne w sosie beszamelowym oraz szparagi, zapiekanka i ryba w sosie beszamelowym. Można nim jednak doprawiać też różne rodzaje gotowanych warzyw i mięsa. Poznaj prosty przepis na ten wyjątkowy sos!
Dowiedz się, jak zrobić makaron zapiekany z beszamelem!
Jak zrobić sos beszamelowy do lasagne i innych potraw?
Dowiedz się, jak zrobić sos beszamelowy!
Składniki:
- 2 duże łyżki mąki pszennej,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 25 g masła (1/8 tradycyjnej kostki),
- szczypta tartej gałki muszkatołowej,
- szczypta soli i białego pieprzu,
- szczypta szafranu (opcjonalnie),
- kilka kropli soku z cytryny.
Wykonanie:
- Roztopić masło na patelni.
- Dolać mleko ciągle mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek.
- Dodać sól i gotować wszystko razem jeszcze przez kilka minut do czasu uzyskania gęstego sosu.
- Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i skropić sokiem z cytryny.
- Jeśli ktoś lubi, można dodać szafran.
Możesz przygotować różne rodzaje sosu beszamelowego, np. sos beszamelowy z serem (najlepiej dodać miękki Gouda lub Maasdamer), bez mleka krowiego (zamiast niego dodajemy mleko ryżowe) i z jajkiem.
Na obiad możesz przygotować proste i pyszne danie, którego smaku twoi goście na pewno długo nie zapomną. Mogą to być: lasagne z sosem beszamelowym, szparagi z sosem beszamelowym, ryba w sosie beszamelowym, kurczak w sosie beszamelowym lub brokuły albo kalafior w sosie beszamelowym.
Poznaj inne porady kulinarne dotyczące przygotowywania sosów i nie tylko!
Sprawdź, jak przygotować pysznego kurczaka pod beszamelem!