Tarta z kurczakiem i papryką - przepis na smaczny obiad

Tarta z kurczakiem to obiad, który zrobisz w 30 minut, jeśli użyjesz gotowego spodu do tarty lub ciasta francuskiego. Jeśli nie chcesz jednak używać półproduktów, ten przepis na tartę z kurczakiem zawiera też przepis na idealny spód.
/ 04.02.2021 11:29
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z kurczakiem i papryką - przepis na smaczny obiad Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Spód:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 100 g masła,
  • 1 duże jajko,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 główki brokułu,
  • duża pierś z kurczaka,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • szklanka tartego żółtego sera,
  • łyżeczka curry,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Wytrawna tarta z kurczakiem to doskonały pomysł na obiad. Wbrew pozorom, przygotowanie spodu wcale nie jest trudne ani specjalnie pracochłonne. Kilka składników wystarczy, by tarta z kurczakiem smakowała wszystkim.

Zobacz jak zrobić tartę z kurczakiem i papryką:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, możesz dodać jeszcze 2 łyżki zimnej wody.
  2. Ciastem wyłóż formę o średnicy 26 cm. Włóż na 30 minut do lodówki.
  3. Brokuł obgotuj w lekko osolonej wodzie.
  4. Na połowie porcji oleju podsmaż paprykę i cebulę pokrojoną w dużą kostkę.
  5. Na reszcie oleju podsmaż mięso pokrojone w kostkę, dodaj posiekany czosnek i szczyptę pieprzu. Warzywa i mięso ostudź.
  6. Ciasto przykryj pergaminem, wsyp groch i piecz przez 20 minut (w temperaturze 200 stopni).
  7. Usuń papier i groch, ciasto piecz przez kolejne 10 minut.
  8. Jajka wymieszaj ze śmietaną i serem.
  9. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i curry.
  10. Do masy dodaj podsmażone mięso i jarzyny.
  11. Całość ułóż na podpieczonym spodzie i piecz tartę z kurczakiem przez ok. 35 minut (w temp. 190 stopni), aż masa się zetnie i ładnie zrumieni.

Tarta z kurczakiem i papryką doskonale sprawdzi się na co dzień lub na spotkanie w gronie znajomych. Mięso kurczaka możesz też zastąpić łososiem.

Artykuł powstał na podstawie przepisu Roberta Grotkowskiego opublikowanego w Pani domu, na zlecenie Edipresse. Pierwotnie został opublikowany 23.09.2013.

Zobacz inne przepisy na tarty:
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Tarta na słono - najlepsze przepisy
Tarta z czerwoną kapustą

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA