POLECAMY

Tarta z kurczakiem i papryką

Z egzotycznymi aromatami curry i kurkumy... Doskonała na obiad lub kolację!
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z kurczakiem i papryką Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Spód:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 10 dag masła
  • duże jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • duża czerwona papryka
  • duża cebula
  • 1/2 główki brokułu
  • duża pierś z kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • szklanka tartego żółtego sera
  • łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z kurczakiem i papryką!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, ew. dodaj 2 łyżki zimnej wody.
  2. Ciastem wyłóż formę o średnicy 26 cm. Chłodź 30 minut.
  3. Brokuł obgotuj w lekko osolonej wodzie.
  4. Na 1/2 oleju podsmaż paprykę i cebulę pokrojoną w dużą kostkę.
  5. Na reszcie oleju podsmaż mięso pokrojone w kostkę, dodaj posiekany czosnek i szczyptę pieprzu. Warzywa i mięso ostudź.
  6. Ciasto przykryj pergaminem, wsyp groch i piecz 20 minut (200 st.).
  7. Usuń papier i groch, ciasto piecz kolejne 10 minut.
  8. Jajka wymieszaj ze śmietaną, serem.
  9. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i curry.
  10. Do masy dodaj podsmażone mięso i jarzyny.
  11. Całość ułóż na podpieczonym spodzie i piecz ok. 35 minut (190 st.), aż masa się zetnie i ładnie zrumieni.

Na zlecenie Edipresse - przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Zobacz też kilka przepisów na pasztety:

Pasztet z dziczyzny - przepis Magdy Gessler
Przepis na pasztet
Pasztet z wątróbki i kurczaka - przepis
Pasztet mieszany z suszonymi owocami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/2 tygodnie temu
Bardzo dobra tarta wyszła, lecz zrobiłam trochę po swojemu, nie dodawałam nic na kruche tylko podpiekłam za pierwszym razem a za drugim tak jak w przepisie. Wyszła przepyszna, krucha dobrze doprawiona, nie dodawałam brokuł oraz czosnku, ponieważ nie miałam tych dwóch składników ale wyszło cudownie, myślę że z przepisu byłoby zrobione miszczowsko :)
/2 miesiące temu
To ile ma być tej śmietany?
/3 miesiące temu
mała nieścisłość w przepisie 3 łyżki śmietany a na filmie szklanka :P
POKAŻ KOMENTARZE (2)