Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
Porcja ok. 520 kcal
Przepis na 6 porcji:
- opak. mrożonego ciasta francuskiego (40 dag)
- 2 młode cukinie
- 2–3 młode cebule dymki
- czerwona papryka
- 10 dag czarnych oliwek bez pestek
- szklanka śmietany 12-proc.
- 3 jajka
- 3–4 łyżki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ciasto francuskie rozmroź przez noc na dolnej półce lodówki. Nazajutrz wyłóż nim formę na tartę (24 cm).
- Warzywa umyj, oczyść. Cukinię i cebulę pokrój w plasterki, a paprykę w paski. Warzywa ułóż warstwami w formie. Posyp osączonymi z zalewy oliwkami. Śmietanę rozmieszaj z jajkami. Dopraw rozgniecionym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Mieszanką zalej warzywa. Wierzch posyp parmezanem.
- Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 30 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Udekoruj świeżymi ziołami i pokrój na porcje.