Tarta z cukinią - przepis

Pyszne danie wegetariańskie przygotowane na cieście francuskim
/ 13.07.2012 06:44

Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
Porcja ok. 520 kcal

Przepis na 6 porcji:

  • opak. mrożonego ciasta francuskiego (40 dag)
  • 2 młode cukinie
  • 2–3 młode cebule dymki
  • czerwona papryka
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • szklanka śmietany 12-proc.
  • 3 jajka
  • 3–4 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
  1. Ciasto francuskie rozmroź przez noc na dolnej półce lodówki. Nazajutrz wyłóż nim formę na tartę (24 cm).
  2. Warzywa umyj, oczyść. Cukinię i cebulę pokrój w plasterki, a paprykę w paski. Warzywa ułóż warstwami w formie. Posyp osączonymi z zalewy oliwkami. Śmietanę rozmieszaj z jajkami. Dopraw rozgniecionym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Mieszanką zalej warzywa. Wierzch posyp parmezanem.
  3. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 30 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Udekoruj świeżymi ziołami i pokrój na porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA