U progu jesieni nie ma lepszego pomysłu na wypieki, niż ciasto ze śliwkami i jabłkami. Ich smak doskonale się ze sobą łączy i sprawia, że chłodne popołudnia przy kawie czy herbacie stają się o wiele lepsze. Jak przygotować pyszne ciasto śliwkowo-jabłkowe na kilka sposobów?
Spis treści:
- Kruche ciasto ze śliwkami i jabłkami
- Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami
- Ciasto ze śliwkami i jabłkami z kruszonką
Cudowne kruche ciasto ze śliwkami i jabłkami
To dość klasyczna propozycja - taki wypiek jest łatwy w przygotowaniu, pysznie smakuje, a jego aromat momentalnie roznosi się po całej kuchni. Idealne ciasto kruche możesz przygotować w kilka chwil.
Składniki:
- ok. 500 g śliwek,
- ok. 500 g jabłek,
- kostka masła,
- 1, 5 szklanki mąki pszennej (330 g),
- jajko,
- 80 g drobnego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30 g cukru pudru do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem.
- Dodaj miękkie masło (pokrojone w kostkę) oraz wbij jajko.
- Chwilę mieszaj, a następnie zagnieć ciasto.
- Uformuj kulkę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na ok. pół godziny.
- Śliwki umyj, pokrój na połówki lub ćwiartki i wypestkuj.
- Jabłka umyj, pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne.
- Przygotuj formę - wyłóż ją papierem do pieczenia i wysmaruj masłem lub olejem.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie równe części.
- Jedną część ciasta ułóż na dnie formy, a następnie rozłóż na niej obtoczone w mące owoce - połówki śliwek i kawałki jabłka.
- Wciskaj je lekko w masę, aby dobrze się z nią wymieszały.
- Drugą część ciasta podziel na mniejsze kawałki i "wyklejaj" na wierzchu owoców.
- Możesz także podzielić masę na 3 albo 4 części i przekładać je owocami - efekt będzie jeszcze lepszy!
- Tak przygotowaną masę włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. godzinę. Piecz do suchego patyczka.
- Na koniec możesz udekorować gotowe ciasto ze śliwkami i jabłkami cukrem pudrem.
fot. Ciasto kruche ze śliwkami i jabłkami/Adobe Stock, qwartm
Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami
Ciasto drożdżowe jest puszyste i wilgotne, dzięki czemu idealnie sprawdza się na rodzinnych spotkaniach, a także samotnych wieczorach przy herbacie i ulubionej książce.
Składniki na rozczyn drożdżowy:
- 25 g świeżych drożdży,
- 1.5 łyżki cukru,
- 70 ml ciepłego mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Składniki na masę:
- 250 g śliwek (najlepsze będą śliwki węgierki),
- 200 g jabłek,
- jajko,
- 120 g cukru,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 370 g mąki,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru waniliowego (wanilinowego),
- 50 g masła.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj rozczyn z drożdży. W tym celu świeże drożdże wkrusz do naczynia, zasyp cukrem i odstaw na kilka minut.
- W tym czasie możesz lekko podgrzać mleko. Powinno być letnie.
- Przelej mleko do naczynia z drożdżami, a następnie zasyp całość mąką.
- Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut.
- Do dużej miski wbij jajko, dodaj cukier zwykły oraz wanilinowy i utrzyj na jasny, puszysty krem.
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
- Do masy jajecznej dodaj drożdżowy rozczyn, mleko i wymieszaj.
- Stopniowo, partiami dodawaj mąkę wymieszaną z solą. Na koniec wlej masło i zagnieć gładkie ciasto.
- Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny - w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Kiedy już wyrośnie, jeszcze raz krótko zagnieć, a następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem lub olejem.
- Śliwki umyj, pokrój na kawałki i wypestkuj. Jabłka umyj, pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Dokładnie osusz, a następnie lekko obtocz w mące.
- Pokrojone owoce wymieszane z mąką wyłóż na wierzch ciasta i lekko wgnieć do środka.
- Odstaw całość na ok. pół godziny, a następnie włóż do piekarnika (180 stopni) na 50 minut. Piecz ciasto ze śliwkami i jabłkami do suchego patyczka.
- Jeszcze ciepły wypiek możesz posypać cukrem pudrem.
fot. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami/Adobe Stock, Piotr Krzeslak
Ciasto ze śliwkami i jabłkami z kruszonką
Wypieki z kruszonką kojarzą się z domem rodzinnym i beztroskim letnim czasem. Chrupiącą kruszonkę można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu każde ciasto może być ciekawe i zaskoczyć wszystkich domowników czy gości na imprezie.
Składniki:
- 0,5 kg śliwek węgierek,
- 0,5 kg jabłek,
- 600 g mąki pszennej,
- jajko + 3 żółtka,
- kostka margaryny,
- 50 ml mleka,
- szklanka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 3 łyżki cukru pudru do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Śliwki i jabłka umyj i pokrój na kawałki - śliwki wypestkuj, a z jabłek usuń gniazda nasienne.
- Do miski przesiej mąkę i dodaj miękką margarynę. Posiekaj.
- Następnie dodaj żółtka oraz jajko, mleko, proszek do pieczenia, cukier. Na koniec dodaj cukier wanilinowy.
- Zobacz też, co zrobić z białek, które zostały.
- Wyrób ręcznie lub w robocie kuchennym.
- Podziel na dwie nierówne części. Mniejszą zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
- Większą część rozwałkuj. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę. Wygładź powierzchnię ciasta.
- Owoce obtocz w mące. Na tak przygotowane ciasto wyłóż kawałki śliwek i jabłek. Wygładź, lekko wciskając owoce do środka.
- Posyp cynamonem.
- Z lodówki wyjmij mniejszą część masy i zetrzyj na tarce.
- Teraz czas, aby posypać kruszonką ciasto - wyłóż ją równomiernie na wierzch ciasta.
- Piecz w 180 stopniach ok. 50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasta ze śliwkami i jabłkami, posyp je pudrem lub udekoruj orzechami.
fot. Ciasto ze śliwkami, jabłkami i kruszonką/Adobe Stock, mizina
Zobacz także inne przepisy na ciasta ze śliwkami i jabłkami: