Proste pomysły na ciasto ze śliwkami i jabłkami. Wypróbuj je wszystkie

Ciasto ze śliwkami i jabłkami fot. Adobe Stock, Denira
Pyszne i chrupiące kruche ciasto ze śliwkami i jabłkami, a może puszysty i wilgotny drożdżowy wypiek? Końcówka lata to świetny moment na to, aby wykorzystać jabłka oraz śliwki do przygotowania aromatycznych wypieków. Zobacz, jak możesz je wykorzystać, aby osłodzić zbliżające się chłodne wieczory.
/ 25.08.2022 05:00
Ciasto ze śliwkami i jabłkami fot. Adobe Stock, Denira

U progu jesieni nie ma lepszego pomysłu na wypieki, niż ciasto ze śliwkami i jabłkami. Ich smak doskonale się ze sobą łączy i sprawia, że chłodne popołudnia przy kawie czy herbacie stają się o wiele lepsze. Jak przygotować pyszne ciasto śliwkowo-jabłkowe na kilka sposobów?

Spis treści:

  1. Kruche ciasto ze śliwkami i jabłkami
  2. Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami
  3. Ciasto ze śliwkami i jabłkami z kruszonką

Cudowne kruche ciasto ze śliwkami i jabłkami

To dość klasyczna propozycja - taki wypiek jest łatwy w przygotowaniu, pysznie smakuje, a jego aromat momentalnie roznosi się po całej kuchni. Idealne ciasto kruche możesz przygotować w kilka chwil.

Składniki:

  • ok. 500 g śliwek,
  • ok. 500 g jabłek,
  • kostka masła,
  • 1, 5 szklanki mąki pszennej (330 g),
  • jajko,
  • 80 g drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g cukru pudru do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  2. Dodaj miękkie masło (pokrojone w kostkę) oraz wbij jajko.
  3. Chwilę mieszaj, a następnie zagnieć ciasto.
  4. Uformuj kulkę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na ok. pół godziny.
  5. Śliwki umyj, pokrój na połówki lub ćwiartki i wypestkuj.
  6. Jabłka umyj, pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne.
  7. Przygotuj formę - wyłóż ją papierem do pieczenia i wysmaruj masłem lub olejem.
  8. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie równe części.
  9. Jedną część ciasta ułóż na dnie formy, a następnie rozłóż na niej obtoczone w mące owoce - połówki śliwek i kawałki jabłka.
  10. Wciskaj je lekko w masę, aby dobrze się z nią wymieszały.
  11. Drugą część ciasta podziel na mniejsze kawałki i "wyklejaj" na wierzchu owoców.
  12. Możesz także podzielić masę na 3 albo 4 części i przekładać je owocami - efekt będzie jeszcze lepszy!
  13. Tak przygotowaną masę włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. godzinę. Piecz do suchego patyczka.
  14. Na koniec możesz udekorować gotowe ciasto ze śliwkami i jabłkami cukrem pudrem.

Kruche ciasto ze śliwkami i jabłkami
fot. Ciasto kruche ze śliwkami i jabłkami/Adobe Stock, qwartm

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami

Ciasto drożdżowe jest puszyste i wilgotne, dzięki czemu idealnie sprawdza się na rodzinnych spotkaniach, a także samotnych wieczorach przy herbacie i ulubionej książce.

Składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1.5 łyżki cukru,
  • 70 ml ciepłego mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Składniki na masę:

  • 250 g śliwek (najlepsze będą śliwki węgierki),
  • 200 g jabłek,
  • jajko,
  • 120 g cukru,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 370 g mąki,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru waniliowego (wanilinowego),
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj rozczyn z drożdży. W tym celu świeże drożdże wkrusz do naczynia, zasyp cukrem i odstaw na kilka minut.
  2. W tym czasie możesz lekko podgrzać mleko. Powinno być letnie.
  3. Przelej mleko do naczynia z drożdżami, a następnie zasyp całość mąką.
  4. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut.
  5. Do dużej miski wbij jajko, dodaj cukier zwykły oraz wanilinowy i utrzyj na jasny, puszysty krem.
  6. Masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
  7. Do masy jajecznej dodaj drożdżowy rozczyn, mleko i wymieszaj.
  8. Stopniowo, partiami dodawaj mąkę wymieszaną z solą. Na koniec wlej masło i zagnieć gładkie ciasto.
  9. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny - w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  10. Kiedy już wyrośnie, jeszcze raz krótko zagnieć, a następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem lub olejem.
  11. Śliwki umyj, pokrój na kawałki i wypestkuj. Jabłka umyj, pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Dokładnie osusz, a następnie lekko obtocz w mące.
  12. Pokrojone owoce wymieszane z mąką wyłóż na wierzch ciasta i lekko wgnieć do środka.
  13. Odstaw całość na ok. pół godziny, a następnie włóż do piekarnika (180 stopni) na 50 minut. Piecz ciasto ze śliwkami i jabłkami do suchego patyczka.
  14. Jeszcze ciepły wypiek możesz posypać cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami
fot. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami/Adobe Stock, Piotr Krzeslak

Ciasto ze śliwkami i jabłkami z kruszonką

Wypieki z kruszonką kojarzą się z domem rodzinnym i beztroskim letnim czasem. Chrupiącą kruszonkę można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu każde ciasto może być ciekawe i zaskoczyć wszystkich domowników czy gości na imprezie.

Składniki:

  • 0,5 kg śliwek węgierek,
  • 0,5 kg jabłek,
  • 600 g mąki pszennej,
  • jajko + 3 żółtka,
  • kostka margaryny,
  • 50 ml mleka,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki cukru pudru do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki i jabłka umyj i pokrój na kawałki - śliwki wypestkuj, a z jabłek usuń gniazda nasienne.
  2. Do miski przesiej mąkę i dodaj miękką margarynę. Posiekaj.
  3. Następnie dodaj żółtka oraz jajko, mleko, proszek do pieczenia, cukier. Na koniec dodaj cukier wanilinowy.
  4. Zobacz też, co zrobić z białek, które zostały.
  5. Wyrób ręcznie lub w robocie kuchennym.
  6. Podziel na dwie nierówne części. Mniejszą zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
  7. Większą część rozwałkuj. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę. Wygładź powierzchnię ciasta.
  8. Owoce obtocz w mące. Na tak przygotowane ciasto wyłóż kawałki śliwek i jabłek. Wygładź, lekko wciskając owoce do środka.
  9. Posyp cynamonem.
  10. Z lodówki wyjmij mniejszą część masy i zetrzyj na tarce.
  11. Teraz czas, aby posypać kruszonką ciasto - wyłóż ją równomiernie na wierzch ciasta.
  12. Piecz w 180 stopniach ok. 50 minut.
  13. Po wyjęciu z piekarnika ciasta ze śliwkami i jabłkami, posyp je pudrem lub udekoruj orzechami.

Ciasto ze śliwkami i jabłkami z kruszonką
fot. Ciasto ze śliwkami, jabłkami i kruszonką/Adobe Stock, mizina

Zobacz także inne przepisy na ciasta ze śliwkami i jabłkami:

Ciasto na oleju, jogurcie, a może z kruszonką? Pomysły na szybkie ciasta ze śliwkami
Ciasto na oleju, jogurcie, a może z kruszonką? Pomysły na szybkie ciasta ze śliwkami
Szybkie ciasta ze śliwkami przygotujesz w kilka chwil, wykorzystując to, co akurat masz w domu. Możesz sięgnąć po masło lub olej, dodać kruszonkę lub posypać wypiek ulubionymi dodatkami (płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi albo orzechami). Śliwki to owoce, które świetnie sprawdzają się w wypiekach.
Puszyste ciasto na maślance ze śliwkami: ten przepis zachwyci każdego
Puszyste ciasto na maślance ze śliwkami: ten przepis zachwyci każdego
Lekkie i puszyste ciasto na maślance ze śliwkami to przepis, który nie może nie wyjść, a dodatkowo wspaniale smakuje. Będzie idealnym towarzyszem porannego czytania książki przy filiżance kawy, a także sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i imprez rodzinnych. Maślanka sprawi, że wypiek będzie wilgotny i doskonały w smaku.
Tarta, sernik czy jogurtowiec? Na jakie letnie ciasto ze śliwkami masz dzisiaj ochotę?
Tarta, sernik czy jogurtowiec? Na jakie letnie ciasto ze śliwkami masz dzisiaj ochotę?
Jeśli chcesz przygotować idealnie słodkie i puszyste letnie ciasto ze śliwkami, postaw na klasyczny jogurtowiec albo zaszalej z tartą i egzotycznym musem z lekko zimowym posmakiem. Śliwki kojarzą się z końcem wakacji i lata, ale mają w sobie smak słonecznego sadu owocowego, dlatego warto po nie sięgać.
Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami i dodatkiem płatków migdałowych
Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami i dodatkiem płatków migdałowych
Jeśli szukasz pomysłu na puszyste ciasto ze śliwkami, wypróbuj ten przepis. Klasyczny biszkoptowy wypiek z dodatkiem owoców, które podkreślają smak lata i wczesnej jesieni, a do tego migdałowa kruszonka - coś wspaniałego! Możesz przygotować to ciasto na imprezę rodzinną, albo zjeść je w towarzystwie kawy i balkonowych roślin.
3 przepisy na pyszne i zdrowe FIT ciasta ze śliwkami bez cukru
3 przepisy na pyszne i zdrowe FIT ciasta ze śliwkami bez cukru
Fit ciasto ze śliwkami to pyszny sezonowy wypiek, który posmakuje całej rodzinie. Oto 3 przepisy na pyszne dietetyczne ciasta ze śliwkami: fit ciasto ze śliwkami i budyniem, czekoladowe fit muffiny ze śliwkami i dietetyczny placek śliwkowy z kruszonką. Wyróżnia je niższa kaloryczność i to, że nie ma w nich cukru.
Jabłecznik - ciasto z jabłkami z budyniem, bezą lub kruszonką
Jabłecznik - ciasto z jabłkami z budyniem, bezą lub kruszonką
Lubisz proste desery z jabłkami? Klasyczny jabłecznik na pieczonym spodzie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Jak przygotować jabłecznik bez jajek – sprawdź nasze przepisy!
Jak przygotować jabłecznik bez jajek – sprawdź nasze przepisy!
Nieważne, czy nie chcesz, czy nie możesz jeść jajek, od dziś możesz się delektować jabłecznikiem bez tego składnika. Mamy dla ciebie dwa świetne przepisy. Sprawdź je!
Jak zrobić puszysty biszkopt z jabłkami? Wersja z budyniem, kruszonką lub pianką!
Jak zrobić puszysty biszkopt z jabłkami? Wersja z budyniem, kruszonką lub pianką!
Masz ochotę na proste ciasto? Wysyp jabłek sprawia, że biszkopt z jabłkami to obecnie jedno z najpopularniejszych ciast! Zobacz, jak je zrobić!

Redakcja poleca

REKLAMA