Co zrobić z białkami, które zostały po daniu opierającym się na samych żółtkach? Choć beza to najbardziej oczywisty przepis, to wcale nie jesteś na niego skazana. Z samych białek da się też wyczarować wytrawne dania.
Pamiętaj też, że białka można zamrozić (maksymalnie do 3 miesięcy), najlepiej w plastikowych pojemnikach lub woreczkach strunowych. Przed włożeniem ich do zamrażarki, podpisz kiedy zostały tam umieszczone i ile ich jest w środku. Przed użyciem białka należy doprowadzić do temperatury pokojowej.
Spis treści:
- Prosty przepis na bezę
- Majonez z białek jaj
- Omlet z białek na słono
- Szybkie kokosanki z białek
- Krem do ciast z białek
Co zrobić z białek: prosty przepis na bezę
Najlepszym pomysłem na wykorzystanie białek jest przygotowanie bezy. Można ją przyrządzić na różne sposoby - małe beziki, tort Pavlovej i ciasto bezowe.
Składniki:
- 4 białka jajek (około 120 g),
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka octu winnego lub sok z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
-
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%,
-
2 łyżki cukru pudru,
-
1 łyżeczka cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 130°C (termoobieg) i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W misce miksera ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ubijając cały czas, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
- Dodaj ocet winny lub sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Na przygotowaną blaszkę wyłóż masę bezową w formie okręgu lub prostokąta (można użyć łyżki do lodówki do formowania wgłębień).
- Piecz bezę przez około 60-70 minut, aż będzie sucha i lekko złocista. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w piekarniku, aby wystygła całkowicie. Nie otwieraj drzwiczek ani ich nie uchylaj.
- Przygotuj krem. W misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru pudru i ekstraktu waniliowego.
- Ostrożnie przełóż krem śmietankowy na wystudzoną bezę. Można użyć rękawa cukierniczego lub łyżki do nakładania.
- Udekoruj owocami, kawałkami czekolady lub posypką z posiekanych orzechów.
fot. Co zrobić z białek: prosty przepis na bezę/Adobe Stock, Maresol
Co zrobić z białek: przepis na majonez z białek
Majonez z białek jajek jest alternatywą dla tradycyjnego majonezu, szczególnie cenioną przez osoby unikające żółtek. Jest lekki i ma mniejszą zawartość tłuszczu, co czyni go zdrowszą opcją.
Składniki:
- 3 białka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
- szczypta pieprzu i soli,
- 250 ml oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Ubij mikserem 3 białka na niskich obrotach z łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżeczką musztardy, odrobiną pieprzu i soli.
- Nie przerywając ubijania, dodawaj powoli olej roślinny.
- Gdy dodasz całość, zwiększ obroty miksera, aż majonez z białek zgęstnieje.
- Możesz dodać do niego ulubione zioła np. tymianek albo rozmaryn.
fot. Co zrobić z białek: majonez/Adobe Stock, Oleksandr
Przepis na wytrawny omlet z białek
Omlet z białek to lekka alternatywa dla tradycyjnego omletu z całych jajek. Możesz go przygotować na słodko lub słono, wykorzystując dowolne dodatki. Po usmażeniu (lub upieczeniu) jest puszysty i lekko chrupiący na zewnątrz, a w środku zachowuje soczystość i bogactwo smaków dodanych składników. Możesz przygotować pyszny omlet z warzywami. Masa białkowa świetnie sprawdzi się także jako baza do omletów dla dzieci.
Składniki:
- 2 białka jajek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mleka,
- 1 pomidor pokrojony w kostkę,
- 2 plasterki szynki,
- 1/2 małej cebuli,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z mlekiem, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, szynkę, sól i pieprz.
- Białka ubij na sztywną masę. Połącz obie mieszaniny drewnianą szpatułką.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę.
- Wlej ciasto i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż pojawi się na nim chrupiąca skorupka.
- Podawaj omlet z białek z ulubionymi dodatkami - np. pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem.
fot. Co zrobić z białek: omlet z białek/Adobe Stock, voltan
Co można zrobić z białek: kokosanki
Kokosanki z białek jajek są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, co sprawia, że są idealne do popołudniowej herbaty lub jako małe, lekkie przekąski. Świetnie sprawdzą się także podczas imprez rodzinnych oraz urodzin organizowanych dla maluchów.
Składniki:
- 3 białka,
- 150 g wiórków kokosowych,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Schłodzone białka ubij na sztywną pianę.
- Powoli dodawaj cukier, ubijaj całość jeszcze przez 3-4 minuty.
- Dodaj wiórki kokosowe i bułkę tartą, delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kokosanki formuj na niej łyżką.
- Piecz przez 10-12 minut, aż kokosanki z białek będą podpieczone na złoto.
fot. Co zrobić z białek: kokosanki/Adobe Stock, FomaA
Co zrobić z białek: krem do ciast
Krem do ciast z białek i mascarpone doskonale nadaje się do dekoracji i wypełniania różnych rodzajów ciast. Jest to alternatywa dla tradycyjnych kremów na bazie śmietany lub masła, ma znacznie lżejszą konsystencję i subtelniejszy smak.
Składniki:
- 2 białka jajek,
- 100 g cukru pudru,
- 250 g mascarpone,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku.
Sposób przygotowania:
- W misce miksera ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj cukier puder do ubijanych białek, nie przerywając ubijania. Miksuj do momentu, gdy cukier będzie dobrze rozpuszczony i masa będzie sztywna i błyszcząca.
- Delikatnie wmieszaj mascarpone oraz proszek budyniowy do ubitych białek. Staraj się nie mieszać zbyt energicznie, aby nie spowodować spadku piany.
- Gotowy krem przełóż na upieczony wcześniej biszkopt i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut (180 stopni).
fot. Co zrobić z białek: krem do ciast/Adobe Stock, Maksim Shebeko
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.10.2021
Zobacz też więcej pomysłów na to, co zrobić z białek: