Co zrobić z białek? fot. Adobe Stock

Co zrobić z białek? Mamy na to 22 przepisy

Co przyrządzić z białek, które pozostały po różnych wypiekach? Najpopularniejszym przepisem jest beza, ale białka nadają się również do tortowej masy kokosowej albo omletu białkowego.
Weronika Kwaśniak / 06.04.2020 14:35
Co zrobić z białek? fot. Adobe Stock

Co zrobić z białkami, które zostały nam po daniu opierającym się na samych żółtkach? Choć beza to najbardziej oczywisty przepis, to wcale nie jesteś na niego skazana. Z samych białek da się też wyczarować wytrawne dania.

Pamiętaj też, że białka można zamrozić (maksymalnie do 3 miesięcy), najlepiej w plastikowych pojemnikach lub woreczkach strunowych. Przed włożeniem ich do zamrażarki, podpisz kiedy zostały tam umieszczone i ile ich jest w środku. Przed użyciem białka należy doprowadzić do temperatury pokojowej.

Przepisy na wykorzystanie białek

Najlepszym pomysłem na wykorzystanie białek jest przygotowanie bezy. Można ją przyrządzić na różne sposoby - małe beziki, tort Pavlovej i ciasto bezowe. Nadmiar białek można wykorzystać również do racuszków kokosowych, kokosanek, lukru do korzennych ciasteczek lub tych z kruchego ciasta albo musu czekoladowego. 

Jeśli wolisz dania na słono, białka wykorzystasz w przepisie na kurczaka po japońsku, omlecie białkowym albo w majonezie z białek. Jak go zrobić?

Przepis na majonez z białek

Składniki:

  • 3 białka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
  • szczypta pieprzu i soli,
  • 250 ml oleju roślinnego.

Przygotowanie:

  1. Ubij mikserem 3 białka na niskich obrotach z łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżeczką musztardy, odrobiną pieprzu i soli.
  2. Nie przerywając ubijania, dodawaj powoli olej roślinny.
  3. Gdy dodasz całość, zwiększ obroty miksera, aż majonez z białek zgęstnieje.
  4. Możesz dodać do niego ulubione zioła np. tymianek albo rozmaryn.

Przepis na wytrawny omlet białkowy

Składniki:

  • 2 białka jajek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę,
  • 2 plasterki szynki, 
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z mlekiem, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, szynkę, sól i pieprz.
  2. Białka ubij na sztywną masę. Połącz obie mieszaniny drewnianą szpatułką.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę.
  4. Wlej ciasto i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż pojawi się na nim chrupiąca skorupka. 
  5. Podawaj omlet z białek ze świeżym szczypiorkiem.

Przepisy z wykorzystaniem białek:

Tort „Pavlova”. Zobacz przepis na tradycyjny deser
Tort „Pavlova”. Zobacz przepis na tradycyjny deser
Tort „Pavlova” to nic innego jak bezowy tort z bitą śmietaną i owocami. Doskonale sprawdzi się na upalnie dni.
Dyniowe makaroniki - przepis składniki i przygotowanie
Dyniowe makaroniki - przepis składniki i przygotowanie
Szukasz pomysłu na efektowny deser z dyni? Wypróbuj dyniowe makaroniki!
Malinowe makaroniki - przepis składniki i przygotowanie
Malinowe makaroniki - przepis składniki i przygotowanie
Wytworne słodkości, które skuszą każdego? Oto pomysł na malinowe makaroniki!
Placek ze śliwkami i bezą - przepis składniki i przygotowanie
Placek ze śliwkami i bezą - przepis składniki i przygotowanie
Sezon na śliwki? Wypróbuj pyszny placek z bezą!
Jak zrobić ciasto kokosowe na biszkopcie - przepis
Jak zrobić ciasto kokosowe na biszkopcie - przepis
Lekki biszkopt z białek i pyszna masa!
Tort bezowy z ananasem - przepis składniki i przygotowanie
Tort bezowy z ananasem - przepis składniki i przygotowanie
Idealny np. na komunię, prezent dla bliskiej osoby lub urodzinowe przyjęcie!
Placki kokosowe - przepis składniki i przygotowanie
Placki kokosowe - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna alternatywa dla tradycyjnych racuchów.
Jabłka z bezą - przepis składniki i przygotowanie
Jabłka z bezą - przepis składniki i przygotowanie
Najlepsze z rodzynkami i cynamonem.
Szarlotka z bezą: przepis na proste i efektowne ciasto z jabłkami
Szarlotka z bezą: przepis na proste i efektowne ciasto z jabłkami
Szarlotkę z bezą piecz 75 minut w 190 stopniach C. Warto dodać do niej migdały, rodzynki i cynamon. Pamiętaj, żeby ciasto dobrze wystudzić przed wyjęciem z foremki!
Bezy z kremem - przepis, składniki i przygotowanie
Bezy z kremem - przepis, składniki i przygotowanie
Słodycz ciasta bezowego połączona z lekko kwaskowatym smakiem cytryny!
Ciasto z jabłkami. Ciasto kakaowe z bezą
Ciasto z jabłkami. Ciasto kakaowe z bezą
Pora obalić mit, że z jabłek można zrobić tylko szarlotkę lub jabłecznik!
Ciasteczka bezowe z kremem malinowym - przepis
Ciasteczka bezowe z kremem malinowym - przepis
Beza może działać orzeźwiająco! Przygotuj nasz przepis na ciasteczka bezowe z kremem malinowym!
Beza z borówkami - przepis
Beza z borówkami - przepis
Lekki deser ze świeżymi owocami? Przygotuj bezę z borówkami albo innymi owocami lata - malinami, jagodami, truskawkami!
Bezy z lodami - przepis
Bezy z lodami - przepis
Lody i ciasto bezowe? Wypróbuj to niezwykle słodkie połączenie! Zakochasz się!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/23.09.2017 14:20
Same bzdurne przepisy, beza z d upa, beza z k upa, beza z ch uje, muje dzikie weze
/05.07.2017 16:27
terz mi porada, same bezy, cos dla grubych dup