Co zrobić z białkami, które zostały po daniu opierającym się na samych żółtkach? Choć beza to najbardziej oczywisty przepis, to wcale nie jesteś na niego skazana. Z samych białek da się też wyczarować wytrawne dania.
Pamiętaj też, że białka można zamrozić (maksymalnie do 3 miesięcy), najlepiej w plastikowych pojemnikach lub woreczkach strunowych. Przed włożeniem ich do zamrażarki, podpisz kiedy zostały tam umieszczone i ile ich jest w środku. Przed użyciem białka należy doprowadzić do temperatury pokojowej.
Najlepszym pomysłem na wykorzystanie białek jest przygotowanie bezy. Można ją przyrządzić na różne sposoby - małe beziki, tort Pavlovej i ciasto bezowe. Nadmiar białek można wykorzystać również do racuszków kokosowych, kokosanek, lukru do korzennych ciasteczek lub tych z kruchego ciasta albo musu czekoladowego.
Co zrobić z białek na słono?
Jeśli wolisz dania na słono, białka wykorzystasz np. w omlecie białkowym albo w majonezie z białek.
Przepis na majonez z białek
Składniki:
- 3 białka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
- szczypta pieprzu i soli,
- 250 ml oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Ubij mikserem 3 białka na niskich obrotach z łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżeczką musztardy, odrobiną pieprzu i soli.
- Nie przerywając ubijania, dodawaj powoli olej roślinny.
- Gdy dodasz całość, zwiększ obroty miksera, aż majonez z białek zgęstnieje.
- Możesz dodać do niego ulubione zioła np. tymianek albo rozmaryn.
Przepis na wytrawny omlet białkowy
Składniki:
- 2 białka jajek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mleka,
- 1 pomidor pokrojony w kostkę,
- 2 plasterki szynki,
- 1/2 małej cebuli,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z mlekiem, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, szynkę, sól i pieprz.
- Białka ubij na sztywną masę. Połącz obie mieszaniny drewnianą szpatułką.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę.
- Wlej ciasto i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż pojawi się na nim chrupiąca skorupka.
- Podawaj omlet z białek z ulubionymi dodatkami - np. pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem.
fot. Omlet z białek/Adobe Stock, voltan
Co można zrobić z białek na szybko?
Szybkie kokosanki z białek
Składniki:
- 3 białka,
- 150 g wiórków kokosowych,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Schłodzone białka ubij na sztywną pianę.
- Powoli dodawaj cukier, ubijaj całość jeszcze przez 3-4 minuty.
- Dodaj wiórki kokosowe i bułkę tartą, delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kokosanki formuj na niej łyżką.
- Piecz przez 10-12 minut, aż kokosanki z białek będą podpieczone na złoto.
Więcej pomysłów na to, co zrobić z białek:

Tort „Pavlova”. Zobacz przepis na tradycyjny deser

Dyniowe makaroniki - przepis składniki i przygotowanie

Malinowe makaroniki - przepis składniki i przygotowanie

Placek ze śliwkami i bezą - przepis składniki i przygotowanie

Pavlova z malinami - przepis na bezę

Jak zrobić ciasto kokosowe na biszkopcie - przepis

Tort bezowy z ananasem - przepis składniki i przygotowanie

Placki kokosowe - przepis składniki i przygotowanie

Jabłka z bezą - przepis składniki i przygotowanie

Szarlotka z bezą: przepis na proste i efektowne ciasto z jabłkami

Tarta cytrynowa z bezą - przepis składniki i przygotowanie

Beza z kremem kawowym - przepis składniki i przygotowanie

Bezy z kremem - przepis, składniki i przygotowanie

Ciasto z jabłkami. Ciasto kakaowe z bezą

Ciasteczka bezowe z kremem malinowym - przepis

Beza z borówkami - przepis
