Co zrobić z białek? Garść sprawdzonych pomysłów na dania z białek jaj. Niech nic się nie marnuje

co zrobić z białek fot. Adobe Stock, Снежана Кудрявцева
Co zrobić z białek, które pozostały po różnych wypiekach? Najpopularniejszym przepisem jest beza, ale białka nadają się również do tortowej masy kokosowej albo lekkiego i szybkiego omletu. Zrobisz z nich także małe beziki do deserów, makaroniki oraz mini pieczone serniczki. Oto garść przepisów.
Weronika Kwaśniak / 04.07.2024 17:35
co zrobić z białek fot. Adobe Stock, Снежана Кудрявцева

Co zrobić z białkami, które zostały po daniu opierającym się na samych żółtkach? Choć beza to najbardziej oczywisty przepis, to wcale nie jesteś na niego skazana. Z samych białek da się też wyczarować wytrawne dania.

Pamiętaj też, że białka można zamrozić (maksymalnie do 3 miesięcy), najlepiej w plastikowych pojemnikach lub woreczkach strunowych. Przed włożeniem ich do zamrażarki, podpisz kiedy zostały tam umieszczone i ile ich jest w środku. Przed użyciem białka należy doprowadzić do temperatury pokojowej.

Spis treści:

  1. Prosty przepis na bezę
  2. Majonez z białek jaj
  3. Omlet z białek na słono
  4. Szybkie kokosanki z białek
  5. Krem do ciast z białek

Co zrobić z białek: prosty przepis na bezę

Najlepszym pomysłem na wykorzystanie białek jest przygotowanie bezy. Można ją przyrządzić na różne sposoby - małe beziki, tort Pavlovej i ciasto bezowe.

Składniki:

  • 4 białka jajek (około 120 g),
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka octu winnego lub sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 130°C (termoobieg) i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W misce miksera ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ubijając cały czas, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
  3. Dodaj ocet winny lub sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, aby wszystkie składniki się połączyły.
  4. Na przygotowaną blaszkę wyłóż masę bezową w formie okręgu lub prostokąta (można użyć łyżki do lodówki do formowania wgłębień).
  5. Piecz bezę przez około 60-70 minut, aż będzie sucha i lekko złocista. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w piekarniku, aby wystygła całkowicie. Nie otwieraj drzwiczek ani ich nie uchylaj.
  6. Przygotuj krem. W misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru pudru i ekstraktu waniliowego.
  7. Ostrożnie przełóż krem śmietankowy na wystudzoną bezę. Można użyć rękawa cukierniczego lub łyżki do nakładania.
  8. Udekoruj owocami, kawałkami czekolady lub posypką z posiekanych orzechów.

co zrobić z białek przepisy

fot. Co zrobić z białek: prosty przepis na bezę/Adobe Stock, Maresol

Co zrobić z białek: przepis na majonez z białek

Majonez z białek jajek jest alternatywą dla tradycyjnego majonezu, szczególnie cenioną przez osoby unikające żółtek. Jest lekki i ma mniejszą zawartość tłuszczu, co czyni go zdrowszą opcją. 

Składniki:

  • 3 białka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
  • szczypta pieprzu i soli,
  • 250 ml oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij mikserem 3 białka na niskich obrotach z łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżeczką musztardy, odrobiną pieprzu i soli.
  2. Nie przerywając ubijania, dodawaj powoli olej roślinny.
  3. Gdy dodasz całość, zwiększ obroty miksera, aż majonez z białek zgęstnieje.
  4. Możesz dodać do niego ulubione zioła np. tymianek albo rozmaryn.

pomysły co zrobić z białek

fot. Co zrobić z białek: majonez/Adobe Stock, Oleksandr

Przepis na wytrawny omlet z białek

Omlet z białek to lekka alternatywa dla tradycyjnego omletu z całych jajek. Możesz go przygotować na słodko lub słono, wykorzystując dowolne dodatki. Po usmażeniu (lub upieczeniu) jest puszysty i lekko chrupiący na zewnątrz, a w środku zachowuje soczystość i bogactwo smaków dodanych składników. Możesz przygotować pyszny omlet z warzywami. Masa białkowa świetnie sprawdzi się także jako baza do omletów dla dzieci.

Składniki:

  • 2 białka jajek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę,
  • 2 plasterki szynki, 
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z mlekiem, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, szynkę, sól i pieprz.
  2. Białka ubij na sztywną masę. Połącz obie mieszaniny drewnianą szpatułką.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę.
  4. Wlej ciasto i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż pojawi się na nim chrupiąca skorupka. 
  5. Podawaj omlet z białek z ulubionymi dodatkami - np. pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem.

omlet białkowy

fot. Co zrobić z białek: omlet z białek/Adobe Stock, voltan

Co można zrobić z białek: kokosanki

Kokosanki z białek jajek są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, co sprawia, że są idealne do popołudniowej herbaty lub jako małe, lekkie przekąski. Świetnie sprawdzą się także podczas imprez rodzinnych oraz urodzin organizowanych dla maluchów.

Składniki:

  • 3 białka,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę.
  2. Powoli dodawaj cukier, ubijaj całość jeszcze przez 3-4 minuty.
  3. Dodaj wiórki kokosowe i bułkę tartą, delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kokosanki formuj na niej łyżką.
  6. Piecz przez 10-12 minut, aż kokosanki z białek będą podpieczone na złoto.

pomysły na białka jaj na słodko

fot. Co zrobić z białek: kokosanki/Adobe Stock, FomaA

Co zrobić z białek: krem do ciast

Krem do ciast z białek i mascarpone doskonale nadaje się do dekoracji i wypełniania różnych rodzajów ciast. Jest to alternatywa dla tradycyjnych kremów na bazie śmietany lub masła, ma znacznie lżejszą konsystencję i subtelniejszy smak.

Składniki:

  • 2 białka jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g mascarpone,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. W misce miksera ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodawaj cukier puder do ubijanych białek, nie przerywając ubijania. Miksuj do momentu, gdy cukier będzie dobrze rozpuszczony i masa będzie sztywna i błyszcząca.
  3. Delikatnie wmieszaj mascarpone oraz proszek budyniowy do ubitych białek. Staraj się nie mieszać zbyt energicznie, aby nie spowodować spadku piany.
  4. Gotowy krem przełóż na upieczony wcześniej biszkopt i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut (180 stopni).

co można zrobić z białek

fot. Co zrobić z białek: krem do ciast/Adobe Stock, Maksim Shebeko

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.10.2021

Zobacz też więcej pomysłów na to, co zrobić z białek:

Wypróbuj pizzę z tym niedrogim składnikiem. To sposób na pyszne wysokobiałkowe danie nie tylko dla aktywnych
Wypróbuj pizzę z tym niedrogim składnikiem. To sposób na pyszne wysokobiałkowe danie nie tylko dla aktywnych
Pizza twarogowa dostarcza znacznie więcej białka od tradycyjnej – czasami blisko 180 g w całości i powyżej 40 g w 1 kawałku. Zwykle jest też szybsza i prostsza w przygotowaniu, a przy tym pysznie smakuje i jest bardzo odżywcza. Spód do niej można przygotować na kilka sposobów: w piekarniku lub na patelni, z mąką lub bez niej, z jajkami albo bez nich. Opcji jest sporo, nie mówiąc już o dodatkach, z których można sobie samodzielnie przygotować pyszną kompozycję smaków.
Owsianka proteinowa na dwa sposoby. Przygotuj sycącą owsiankę białkową tak jak lubisz
Owsianka proteinowa na dwa sposoby. Przygotuj sycącą owsiankę białkową tak jak lubisz
Owsianka proteinowa zawiera dodatkową porcję białka – nawet do 40 g w porcji. Dzięki temu jest sycąca i odżywcza, a także nie podnosi zbyt szybko poziomu cukru we krwi. Najczęściej w owsiankach białkowych ze sklepu dodatkiem białkowym jest koncentrat białka. W domowych warunkach także warto go używać, choć np. w przypadku owsianki pieczonej, część białka może pochodzić z jajka.
Dyniowe makaroniki - przepis składniki i przygotowanie
Dyniowe makaroniki - przepis składniki i przygotowanie
Szukasz pomysłu na efektowny deser z dyni? Wypróbuj dyniowe makaroniki!
Malinowe makaroniki - przepis składniki i przygotowanie
Malinowe makaroniki - przepis składniki i przygotowanie
Wytworne słodkości, które skuszą każdego? Oto pomysł na malinowe makaroniki!
Placek ze śliwkami i bezą - przepis składniki i przygotowanie
Placek ze śliwkami i bezą - przepis składniki i przygotowanie
Sezon na śliwki? Wypróbuj pyszny placek z bezą!
Jak zrobić ciasto kokosowe na biszkopcie - przepis
Jak zrobić ciasto kokosowe na biszkopcie - przepis
Lekki biszkopt z białek i pyszna masa!
Tort bezowy z ananasem - przepis składniki i przygotowanie
Tort bezowy z ananasem - przepis składniki i przygotowanie
Idealny np. na komunię, prezent dla bliskiej osoby lub urodzinowe przyjęcie!
Placki kokosowe - przepis składniki i przygotowanie
Placki kokosowe - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna alternatywa dla tradycyjnych racuchów.
Jabłka z bezą - przepis składniki i przygotowanie
Jabłka z bezą - przepis składniki i przygotowanie
Najlepsze z rodzynkami i cynamonem.
Szarlotka z bezą: przepis na proste i efektowne ciasto z jabłkami
Szarlotka z bezą: przepis na proste i efektowne ciasto z jabłkami
Szarlotkę z bezą piecz 75 minut w 190 stopniach C. Warto dodać do niej migdały, rodzynki i cynamon. Pamiętaj, żeby ciasto dobrze wystudzić przed wyjęciem z foremki!
Bezy z kremem - przepis, składniki i przygotowanie
Bezy z kremem - przepis, składniki i przygotowanie
Słodycz ciasta bezowego połączona z lekko kwaskowatym smakiem cytryny!
Ciasto z jabłkami. Ciasto kakaowe z bezą
Ciasto z jabłkami. Ciasto kakaowe z bezą
Pora obalić mit, że z jabłek można zrobić tylko szarlotkę lub jabłecznik!
Ciasteczka bezowe z kremem malinowym - przepis
Ciasteczka bezowe z kremem malinowym - przepis
Beza może działać orzeźwiająco! Przygotuj nasz przepis na ciasteczka bezowe z kremem malinowym!
Beza z borówkami - przepis
Beza z borówkami - przepis
Lekki deser ze świeżymi owocami? Przygotuj bezę z borówkami albo innymi owocami lata - malinami, jagodami, truskawkami!
Bezy z lodami - przepis
Bezy z lodami - przepis
Lody i ciasto bezowe? Wypróbuj to niezwykle słodkie połączenie! Zakochasz się!

Redakcja poleca

REKLAMA