Szukasz pomysłu na szybkie ciasta ze śliwkami? Wypróbuj te przepisy i znajdź swój ulubiony smak. Możesz wykorzystać do ich przygotowania masło lub olej, dodać kruszonkę lub z niej zrezygnować. Ciasta ze śliwkami świetnie smakują także z dodatkiem jogurtu.
Spis treści:
- Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
- Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami
- Szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką
Klasyczne szybkie ciasto ze śliwkami z kruszonką bardzo dobrze dogaduje się z filiżanką kawy albo lampką wina. Kojarzy się także z wizytami u dziadków, kiedy to ciasto przygotowywane było z domowych śliwek, zebranych prosto z drzewa.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej + odrobina do posypania śliwek,
- 600 g śliwek,
- 200 g masła,
- 5 jajek,
- 150 g drobnego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na kruszonkę:
- 70 g mąki pszennej,
- 70 g cukru,
- 50 g masła.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Masło (200 g) rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
- W mniejszej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do większej miski wbij jajka i dodaj cukier, a następnie ubij na wysokich obrotach miksera.
- Gotowa masa powinna być gładka, jasna i puszysta.
- Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawać wystudzone, rozpuszczone masło (cienką stróżką). Cały czas miksuj.
- Następnie do masy jajecznej przesiej stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli mieszając drewnianą łyżką albo silikonową szpatułką.
- Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko wygładź.
- Śliwki dokładnie osusz, a następnie lekko obtocz w mące.
- Wyłóż je na wierzch ciasta, lekko wgniatając do środka.
- Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki umieść w misce i rozetrzyj w palcach.
- Następnie posyp nią ciasto i włóż do piekarnika (180 stopni) na 50-70 minut - do suchego patyczka.
- Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a po wyjęciu posyp szybkie ciasto ze śliwkami cukrem pudrem lub od razu podawaj.
fot. Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką/Adobe Stock, thepiwko
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
Ciasto śliwkowe możesz też przygotować na oleju - nie musisz wówczas używać masła. Wypiek wychodzi puszysty, smaczny i idealnie wilgotny.
Składniki:
- 600 g śliwek,
- 4 jajka,
- 200 g mąki,
- 125 ml oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 170 g cukru,
- łyżka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, wypestkuj i dobrze osusz.
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier i utrzyj całość na wysokich obrotach miksera. Powinna wyjść gładka, puszysta masa.
- Mąkę wymieszaj z cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo przesiewaj ją do miski z masą jajeczną. Cały czas miksuj na niewielkich obrotach miksera.
- Na końcu cienką stróżką dodaj olej i wymieszaj masę szpatułką.
- Całość przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułóż obtoczone wcześniej w mące śliwki.
- Włóż do piekarnika (190 stopni) na ok. 40 minut - do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto studź w formie.
fot. Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju/Adobe Stock, natkinzu
Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami
Jogurtowiec to pyszne, wilgotne ciasto, które najlepiej piec w okrągłej formie lub keksówce. Możesz je udekorować lukrem, cukrem pudrem albo jeść jak słodką bułeczkę - z dżemem owocowym.
Składniki:
- 400 g śliwek,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 100 g drobnego cukru,
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju,
- 5 łyżek miodu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na kawałki. Następnie dobrze osusz.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski.
- Do większego naczynia wbij jajka, dodaj cukier, miód oraz olej. Całość wymieszaj trzepaczką, tylko do połączenia składników.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, a do środka wlej ciasto.
- Śliwki obtocz w mące, a następnie wyłóż na wierzch masy, lekko wciskając je w ciasto.
- Włóż do piekarnika (170 stopni) i piecz szybkie ciasto ze śliwkami ok. 50 minut, do suchego patyczka.
fot. Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami/Adobe Stock, kasia2003
Szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę
Jeśli masz tylko dużą blachę, a chcesz przygotować szybkie ciasto ze śliwkami, możesz wykorzystać każdy z powyższych przepisów. Wystarczy, że podwoisz składniki, zachowując wszystkie proporcje. Czasem konieczne będzie dłuższe lub krótsze pieczenie - musisz kontrolować to przy pomocy drewnianego patyczka.
Ciasto w dużej blasze będzie nieco bardziej płaskie, dlatego nie musisz mocno wciskać śliwek w surową masę.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdź nasz Carrefour kupon i przekonaj się, ile możesz zaoszczędzić (także czasu!) na zakupach z dostawą do domu!
Zobacz także inne pomysły na przetwory i ciasta ze śliwkami:
Czy wiesz, że wykorzystując kod rabatowy Frisco, codzienne zakupy zrobisz nie tylko taniej, ale i dużo szybciej? Sprawdź!