Ciasto na oleju, jogurcie, a może z kruszonką? Pomysły na szybkie ciasta ze śliwkami

Szybkie ciasto ze śliwkami fot. Adobe Stock, marysckin
Szybkie ciasta ze śliwkami przygotujesz w kilka chwil, wykorzystując to, co akurat masz w domu. Możesz sięgnąć po masło lub olej, dodać kruszonkę lub posypać wypiek ulubionymi dodatkami (płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi albo orzechami). Śliwki to owoce, które świetnie sprawdzają się w wypiekach.
/ 22.08.2022 05:35
Szybkie ciasto ze śliwkami fot. Adobe Stock, marysckin

Szukasz pomysłu na szybkie ciasta ze śliwkami? Wypróbuj te przepisy i znajdź swój ulubiony smak. Możesz wykorzystać do ich przygotowania masło lub olej, dodać kruszonkę lub z niej zrezygnować. Ciasta ze śliwkami świetnie smakują także z dodatkiem jogurtu.

Spis treści:

  1. Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką
  2. Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
  3. Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami
  4. Szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Klasyczne szybkie ciasto ze śliwkami z kruszonką bardzo dobrze dogaduje się z filiżanką kawy albo lampką wina. Kojarzy się także z wizytami u dziadków, kiedy to ciasto przygotowywane było z domowych śliwek, zebranych prosto z drzewa.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej + odrobina do posypania śliwek,
  • 600 g śliwek,
  • 200 g masła,
  • 5 jajek,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na kruszonkę:

  • 70 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Masło (200 g) rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
  3. W mniejszej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Do większej miski wbij jajka i dodaj cukier, a następnie ubij na wysokich obrotach miksera.
  5. Gotowa masa powinna być gładka, jasna i puszysta.
  6. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawać wystudzone, rozpuszczone masło (cienką stróżką). Cały czas miksuj.
  7. Następnie do masy jajecznej przesiej stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli mieszając drewnianą łyżką albo silikonową szpatułką.
  8. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko wygładź.
  9. Śliwki dokładnie osusz, a następnie lekko obtocz w mące.
  10. Wyłóż je na wierzch ciasta, lekko wgniatając do środka.
  11. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki umieść w misce i rozetrzyj w palcach.
  12. Następnie posyp nią ciasto i włóż do piekarnika (180 stopni) na 50-70 minut - do suchego patyczka.
  13. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a po wyjęciu posyp szybkie ciasto ze śliwkami cukrem pudrem lub od razu podawaj.

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką
fot. Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką/Adobe Stock, thepiwko

Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto śliwkowe możesz też przygotować na oleju - nie musisz wówczas używać masła. Wypiek wychodzi puszysty, smaczny i idealnie wilgotny.

Składniki:

  • 600 g śliwek,
  • 4 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 125 ml oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 170 g cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, wypestkuj i dobrze osusz.
  2. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i utrzyj całość na wysokich obrotach miksera. Powinna wyjść gładka, puszysta masa.
  3. Mąkę wymieszaj z cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo przesiewaj ją do miski z masą jajeczną. Cały czas miksuj na niewielkich obrotach miksera.
  4. Na końcu cienką stróżką dodaj olej i wymieszaj masę szpatułką.
  5. Całość przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułóż obtoczone wcześniej w mące śliwki.
  6. Włóż do piekarnika (190 stopni) na ok. 40 minut - do suchego patyczka.
  7. Gotowe ciasto studź w formie.

Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
fot. Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju/Adobe Stock, natkinzu

Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami

Jogurtowiec to pyszne, wilgotne ciasto, które najlepiej piec w okrągłej formie lub keksówce. Możesz je udekorować lukrem, cukrem pudrem albo jeść jak słodką bułeczkę - z dżemem owocowym.

Składniki:

  • 400 g śliwek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju,
  • 5 łyżek miodu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na kawałki. Następnie dobrze osusz.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski.
  4. Do większego naczynia wbij jajka, dodaj cukier, miód oraz olej. Całość wymieszaj trzepaczką, tylko do połączenia składników.
  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a do środka wlej ciasto.
  6. Śliwki obtocz w mące, a następnie wyłóż na wierzch masy, lekko wciskając je w ciasto.
  7. Włóż do piekarnika (170 stopni) i piecz szybkie ciasto ze śliwkami ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami
fot. Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami/Adobe Stock, kasia2003

Szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę

Jeśli masz tylko dużą blachę, a chcesz przygotować szybkie ciasto ze śliwkami, możesz wykorzystać każdy z powyższych przepisów. Wystarczy, że podwoisz składniki, zachowując wszystkie proporcje. Czasem konieczne będzie dłuższe lub krótsze pieczenie - musisz kontrolować to przy pomocy drewnianego patyczka.

Ciasto w dużej blasze będzie nieco bardziej płaskie, dlatego nie musisz mocno wciskać śliwek w surową masę. 

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdź nasz Carrefour kupon i przekonaj się, ile możesz zaoszczędzić (także czasu!) na zakupach z dostawą do domu!

 

Zobacz także inne pomysły na przetwory i ciasta ze śliwkami:

Czy wiesz, że wykorzystując kod rabatowy Frisco, codzienne zakupy zrobisz nie tylko taniej, ale i dużo szybciej? Sprawdź!

Puszyste ciasto na maślance ze śliwkami: ten przepis zachwyci każdego
Puszyste ciasto na maślance ze śliwkami: ten przepis zachwyci każdego
Lekkie i puszyste ciasto na maślance ze śliwkami to przepis, który nie może nie wyjść, a dodatkowo wspaniale smakuje. Będzie idealnym towarzyszem porannego czytania książki przy filiżance kawy, a także sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i imprez rodzinnych. Maślanka sprawi, że wypiek będzie wilgotny i doskonały w smaku.
Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania
Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania
Szukasz sposobu na powidła ze śliwek bez mieszania? Nie lubisz pilnować, aby przetwory się nie przypaliły? To propozycja w sam raz dla ciebie. Ten przepis wymaga od ciebie zamieszania powideł tylko raz - na sam koniec. Wcześniej nic nie musisz robić, wystarczy, że pozwolisz swoim powidłom bardzo powoli się smażyć.
Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami i dodatkiem płatków migdałowych
Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami i dodatkiem płatków migdałowych
Jeśli szukasz pomysłu na puszyste ciasto ze śliwkami, wypróbuj ten przepis. Klasyczny biszkoptowy wypiek z dodatkiem owoców, które podkreślają smak lata i wczesnej jesieni, a do tego migdałowa kruszonka - coś wspaniałego! Możesz przygotować to ciasto na imprezę rodzinną, albo zjeść je w towarzystwie kawy i balkonowych roślin.
Jak przygotować pyszny dżem z aronii i śliwek?
Jak przygotować pyszny dżem z aronii i śliwek?
Dżem z aronii i śliwek to pyszna, rozgrzewająca propozycja na lekkie i słodkie śniadania lub przekąski. Idealnie pasuje do ciepłych i chrupiących tostów, a także sprawdza się jako dodatek do naleśników, placuszków owocowych lub... lodów! Zobacz, jak zrobić pyszny dżem śliwkowo-aroniowy.

Redakcja poleca

REKLAMA