Jabłecznik bez jajka? To możliwe!

Nieważne, czy nie chcesz, czy nie możesz jeść jajek, od dziś możesz się delektować jabłecznikiem bez tego składnika. Mamy dla ciebie dwa świetne przepisy. Sprawdź je!
Robert Grotkowski / 2 miesiące temu
Szarlotka fot. Adobe Stock

 

Nasze jabłeczniki bez jajek dołącz koniecznie do innych sprawdzonych pomysłów na to ciasto. Znajdziesz je tutaj.

Sypany jabłecznik z kaszą manną, bez jajek

 

Jeszcze lepszy jest następnego dnia po upieczeniu.

Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.

Składniki:

  • 1 kg kwaskowatych jabłek, np. booskop
  • 10 dag kaszy manny
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • opak. cukru wanilinowego
  • 20 dag śmietany 18% tł.
  • 15 dag margaryny lub masła
  • ew. cynamon
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w małe kawałki.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
  3. Wymieszaj ze sobą kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i ew. cynamon.
  4. W garnku podgrzewaj śmietanę i margarynę lub masło, aż masło się roztopi. Odstaw do ostudzenia.
  5. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuść starannie i napełnij na przemian warstwami suchych składników i jabłek. Dolną i górną warstwę powinna stanowić mieszanka suchych składników.
  6. Teraz wlej do tortownicy mieszaninę śmietany i margaryny lub masła – cała powierzchnia ciasta powinna być pokryta masą śmietanowo-tłuszczową.
  7. Ciasto piecz ok. 60 minut na dolnej półce piekarnika.

Szarlotka orkiszowa z twarogiem, bez jajek

Składniki:

  • 50 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 12 dag cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kg jabłek
  • cytryna
  • 10 dag miodu akacjowego
  • 50 dag chudego twarogu
  • 5 dag mąki jaglanej

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.
  2. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, cynamon, dodaj masło i zagnieć na kruszonkę.
  3. 2/3 masy nałóż do lekko natłuszczonej formy, lekko dociśnij.
  4. Jabłka obierz, pokrój na cząstki.
  5. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę.
  6. Twaróg, miód i skórkę z cytryny wymieszaj, wyrób na masę z mąką jaglaną.
  7. Masę twarogową rozłóż na cieście w formie, na niej ułóż jabłka.
  8. Posyp resztą kruszonki.
  9. Piecz 30–40 minut na środkowej półce piekarnika.

Po ostudzeniu szarlotkę możesz podać np. ze śmietaną. Smacznego!

 

Czytaj też:

Jak zrobić najlepszą szarlotkę – 5 wskazówek

Szybka szarlotka na herbatnikach

Jabłecznik z cynamonową kruszonką

 

Tagi: szarlotka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)