Nasze jabłeczniki bez jajek dołącz koniecznie do innych sprawdzonych pomysłów na to ciasto. Znajdziesz je tutaj.
Sypany jabłecznik z kaszą manną, bez jajek
Jeszcze lepszy jest następnego dnia po upieczeniu.
Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki:
- 1 kg kwaskowatych jabłek, np. booskop
- 10 dag kaszy manny
- 20 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- opak. cukru wanilinowego
- 20 dag śmietany 18% tł.
- 15 dag margaryny lub masła
- ew. cynamon
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w małe kawałki.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
- Wymieszaj ze sobą kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i ew. cynamon.
- W garnku podgrzewaj śmietanę i margarynę lub masło, aż masło się roztopi. Odstaw do ostudzenia.
- Tortownicę o średnicy 26 cm natłuść starannie i napełnij na przemian warstwami suchych składników i jabłek. Dolną i górną warstwę powinna stanowić mieszanka suchych składników.
- Teraz wlej do tortownicy mieszaninę śmietany i margaryny lub masła – cała powierzchnia ciasta powinna być pokryta masą śmietanowo-tłuszczową.
- Ciasto piecz ok. 60 minut na dolnej półce piekarnika.
Szarlotka orkiszowa z twarogiem, bez jajek
Składniki:
- 50 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 12 dag cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- 25 dag masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 kg jabłek
- cytryna
- 10 dag miodu akacjowego
- 50 dag chudego twarogu
- 5 dag mąki jaglanej
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.
- Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, cynamon, dodaj masło i zagnieć na kruszonkę.
- 2/3 masy nałóż do lekko natłuszczonej formy, lekko dociśnij.
- Jabłka obierz, pokrój na cząstki.
- Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę.
- Twaróg, miód i skórkę z cytryny wymieszaj, wyrób na masę z mąką jaglaną.
- Masę twarogową rozłóż na cieście w formie, na niej ułóż jabłka.
- Posyp resztą kruszonki.
- Piecz 30–40 minut na środkowej półce piekarnika.
Po ostudzeniu szarlotkę możesz podać np. ze śmietaną. Smacznego!
Czytaj też:
Jak zrobić najlepszą szarlotkę – 5 wskazówek
Szybka szarlotka na herbatnikach
Jabłecznik z cynamonową kruszonką