Nie wiesz, co zrobić ze szczypiorku? To pyszne i aromatyczne warzywo to nie tylko dodatek do dań - zup, sałatek czy jajecznych kotletów. Szczypiorek może w potrawach odgrywać pierwsze skrzypce - przygotuj z niego zupę krem albo pesto do makaronu.
Szczypiorek warto włączyć do codziennego menu - ma zbawienny wpływ na cały organizm. Pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega kłopot trawiennym. Olejki eteryczne, które są w nim zawarte, przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu wspomagają odchudzanie! Ma również działanie bakteriobójcze. Nie masz pomysłu na to, co zrobić ze szczypiorku? Zobacz nasze inspiracje!
Spis treści:
Przepis na pesto ze szczypiorku
Pesto ze szczypiorku przygotujesz je w 2 minuty! Możesz podawać je z makaronem i serem np. feta albo użyć jako smarowidła na kanapki.
Składniki:
- pęczek szczypiorku,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni.
- Do kielicha blendera przełóż posiekany szczypiorek, obrane ząbki czosnku, pestki oraz oliwę.
- Zmiksuj i dopraw solą i pieprzem.
fot. Pesto ze szczypiorku/Adobe Stock, superfood
Przepis na zupę krem ze szczypiorku
Zupę krem ze szczypiorku przygotuj na bazie bulionu warzywnego. Do szczypiorkowej zupy dodaj również ziemniaki, korzeń pietruszki i marchewkę.
Składniki:
- pęczek szczypiorku,
- 500 g ziemniaków,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i szczypiorek. Chwilę przesmaż i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę.
- Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
- Zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj śmietankę oraz dopraw solą i pieprzem.
- Zupę ze szczypiorku podawaj z grzankami.
fot. Zupa-krem ze szczypiorku/Adobe Stock, Stepanek Photography
Przepis na przetwory ze szczypiorku
Szczypiorek doskonale nadaje się na przetwory na zimę - jego smakiem będziesz mogła się cieszyć przez cały rok, nie wychodząc z domu. Podane proporcje to składniki na jeden słoik.
Składniki:
- 3 pęczki szczypiorku,
- 5 ząbków czosnku,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 łyżki octu,
- 500 ml wody,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Szczypior umyj i posiekaj.
- Zagotuj wodę z solą. Odstaw do ostygnięcia.
- Do wyparzonych słoików włóż przyprawy i posiekany szczypior.
- Napełnij słoiki solanką. Do każdego dodaj 2 łyżki octu.
- Słoiki szczelnie zakręć i wstaw od dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką.
- Wlej ciepłą wodę do 3/4 wysokości słoików i podgrzewaj do momentu, aż woda się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij słoiki i odstaw do ostygnięcia.
- Szczypiorek ze słoików podawaj do sałatek, jajek np. jajek faszerowanych w skorupkach i śledzi.
Lubisz eksperymentować w kuchni i dbasz o jakość produktów? Robiąc zakupy we Frisco, kod rabatowy obniży wartość zamówienia. Zamów z dostawą do domu!
Więcej przepisów na to, co zrobić ze szczypiorku: