Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 jajek,
- 1 cebula,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżki masła,
- 1/2 pęczka świeżego koperku,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka bułki tartej,
- szczypiorek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jajka faszerowane w skorupkach to niezastąpiona przekąska na wielkanocne śniadanie. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić je na pół i białka razem z żółtkami wymieszać z majonezem i świeżymi ziołami.
- Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 minut). Przelej zimną wodą i ostrym nożem przekrój razem ze skorupkami na pół.
- Wyjmij żółtka i białka i całość drobno posiekaj.
- Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Zeszklij na łyżce rozgrzanego masła.
- Cebulę dodaj do jajek razem z majonezem, bułką tartą, oraz posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
- Całość dopraw solą i pieprzem.
- Przygotowaną masą jajeczną napełnij skorupki jajek.
- Jajka faszerowane w skorupkach podawaj obficie posypane szczypiorkiem.
Więcej przepisów na jajka na Wielkanoc:
Przepisy na jajka przepiórcze
Najlepsze przepisy na jajka na Wielkanoc
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem