Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- kostka rosołowa
- marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ziemniaki
- listek laurowy
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2 pomidory
- koperek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę oczyścić, dość grubo poszatkować. Zalać wrzątkiem, obgotować, odlać wodę. Zalać 1,5 l świeżego wrzątku, dodać kostkę rosołową, zagotować. Dodać pokrojone warzywa: marchewkę, seler naciowy i ziemniaki oraz listek laurowy, sól i pieprz. Gotować ok. 20 minut na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce.
- Cebulę obrać, pokroić w półtalarki lub kostkę, zrumienić na maśle (by zupa była bardziej zawiesista cebulę można oprószyć łyżką mąki i mieszając chwilę przesmażyć).
- Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w cząstki, usunąć stwardniałe kawałki. Cebulę i pomidory dodać do zupy, całość gotować jeszcze ok. 10 minut.
- Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować 2–3 minuty. Można ją dodatkowo zabielić kilkoma łyżkami śmietany. Podawać posypaną posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.