Kapuśniaczek - przepis

Zdrowa i pyszna zupa, jaką jest kapuśniaczek z młodej kapusty, to fantastyczne danie obiadowe. Sprawdź, jak je przygotować!
/ 14.05.2013 06:12
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • pół główki młodej kapusty
  • kostka rosołowa
  • marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ziemniaki
  • listek laurowy
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 pomidory
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Kapustę oczyścić, dość grubo poszatkować. Zalać wrzątkiem, obgotować, odlać wodę. Zalać 1,5 l świeżego wrzątku, dodać kostkę rosołową, zagotować. Dodać pokrojone warzywa: marchewkę, seler naciowy i ziemniaki oraz listek laurowy, sól i pieprz. Gotować ok. 20 minut na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce.
  2. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki lub kostkę, zrumienić na maśle (by zupa była bardziej zawiesista cebulę można oprószyć łyżką mąki i mieszając chwilę przesmażyć).
  3. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w cząstki, usunąć stwardniałe kawałki. Cebulę i pomidory dodać do zupy, całość gotować jeszcze ok. 10 minut.
  4. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować 2–3 minuty. Można ją dodatkowo zabielić kilkoma łyżkami śmietany. Podawać posypaną posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA