Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego bobu
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietany18-proc.
- 5 pełnych łyżek mąki
- 3 ząbki czosnku
- po 1/2 pęczka koperku i cienkiego szczypiorku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Bób ostudź, obierz, włóż do miski malaksera. Wbij jajka i wlej śmietanę. Krótko zmiksuj, tak by bób nie całkiem się rozdrobnił. Dodaj do masy mąkę, rozgniecione ząbki czosnku, posiekany szczypiorek i koperek. Dopraw solą i szczyptą pieprzu.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej kilka łyżek oleju. Usmaż na złoty kolor 16 placków z bobu i ziół. Podawaj z zieloną sałatą, pomidorkami koktajlowymi oraz sosem winegret.