Składniki:
Na kulki:
- 25 dag dobrej jakości wołowiny na tatar
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Dodatki:
- opakowanie słodkiej papryki
- pęczek szczypiorku
- pumpernikiel
- 1 czerwona cebulka
- 1/2 czerwonej papryki
- masło
Przygotowanie:
- Mięso wołowe bardzo dobrze posiekaj albo zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj olej. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanego mięsa zrób niewielkie kulki.
- Szczypiorek umyj, osącz i drobniutko posiekaj. Połówkę papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Cebulkę obierz i pokrój w cienkie piórka.
- Pumpernikiel pokrój na małe kwadraty, posmaruj cienko masłem. Na kilku kwadracikach połóż piórka cebuli, inne posyp pokrojoną w kostkę papryką.
- Połowę kulek tatara obtocz w posiekanym szczypiorku. resztę panieruj w mielonej papryce. Połóż tatarskie kulki na posmarowanych masłem kawałkach pumpernikla. W każdą wbij kolorowy widelczyk.