Ciasto na Dzień Ojca nie musi być skomplikowane. To wyjątkowy dzień, który warto spędzić z rodziną, a nie w kuchni. Dlatego mamy propozycję na idealne słodkości, które umilą dzień i sprawią, że tata poczuje się wyjątkowo.
Spis treści:
- Klasyczne brownie z lodami waniliowymi
- Sernik czekoladowy z truskawkami
- Ciasto toffi bez pieczenia
- Tarta z owocami leśnymi
Ciasto na Dzień Ojca: klasyczne brownie z lodami waniliowymi
Ciepłe brownie z gałką lodów to idealne połączenie, które świetnie sprawdza się jako słodki prezent. Wykonasz je bez problemu w kilka chwil.
Składniki:
- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady + 100 g na polewę,
- 3 jajka,
- 250 g cukru,
- 140 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- lody waniliowe (po gałce na porcję).
Sposób przygotowania:
- Jajka ogrzej do temperatury pokojowej. Z kostki masła odbierz jedną łyżkę i odłóż na bok (np. do małej miseczki).
- Piekarnik nastaw na 180 stopni, a formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Masło pokrój w kostkę i umieść w misce, dodaj 200 g czekolady połamanej na kosteczki, a następnie rozgrzej całość w kąpieli wodnej, aż masa się połączy i stanie jednolita.
- W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem, dodaj masę czekoladową i zmiksuj na gładko. Następnie stopniowo dodawaj mąkę.
- Miksuj kilka minut, aż ciasto będzie idealnie gładkie i jednolite. Włóż do piekarnika i piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka).
- W kąpieli wodnej rozpuść pozostałą czekoladę oraz łyżkę masła. Polej gotowe ciasto z wierzchu. Możesz dodatkowo udekorować cukrem pudrem. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.
fot. Ciasto na Dzień Ojca: brownie/Adobe Stock, Alp Aksoy
Sernik czekoladowy z truskawkami
Sernik to idealny pomysł na ciasto na Dzień Ojca. Łatwy i szybki w przygotowaniu, a dodatkowo pasuje zarówno do kawy, jak i lampki wina.
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik (zmielonego),
- 300 g truskawek,
- 400 g masła lub margaryny,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 270 g cukru,
- 6 jajek,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżki śmietany,
- 4 łyżki kakao,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka ogrzej do temperatury pokojowej. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki, a następnie pokrój na połówki i ćwiartki.
- W misce wymieszaj mąkę, 2 żółtka, kakao, 200 g masła, 4 łyżki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i odłóż do lodówki na ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotuj masę serową. Pozostałe jajka rozdziel na białka i żółtka (weź też białka, które zostały z ciasta). Żółtka ubij z masłem i pozostałym cukrem.
- Budyń waniliowy wymieszaj z łyżeczką proszku do pieczenia i dodaj do twarogu. Całość stopniowo dodawaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
- Białka ubij na sztywno i dodaj do masy serowej małymi porcjami.
- Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż spód formy. Na wierzch wylej masę serową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
- Studź przy zamkniętych drzwiczkach. Na wystudzony sernik wyłóż truskawki. Możesz także kilka sztuk zgnieść na gęsty sos i polać ciasto.
fot. Ciasto na Dzień Ojca: sernik/Adobe Stock, SKatzenberger
Ciasto toffi bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia to doskonała propozycja, szczególnie w upalne dni. Dobrze komponują się z mrożoną kawą, a także orzeźwiającą lemoniadą.
Składniki:
- 360 g herbatników,
- 500 g gotowej masy krówkowej,
- 700 ml mleka,
- 100 g masła lub margaryny,
- 100 ml śmietanki kremówki (30%),
- 2 opakowania budyniu toffi,
- 200 g czekolady mlecznej,
- 200 g dowolnych orzechów (najlepiej ziemnych solonych).
Sposób przygotowania:
- Formę do pieczenia lub dowolne duże naczynie wyłóż część herbatników na spodzie. Podgrzej masę krówkową (kajmak) i połowę wylej na wierzch.
- Na masie ułóż kolejną warstwę herbatników. Do pozostałej masy kajmakowej dodaj 500 ml mleka, masło i zagotuj, cały czas mieszając.
- Pozostałe mleko wymieszaj z budyniami i dodaj do garnka z mlekiem i kajmakiem. Zagotuj i poczekaj, aż całość zgęstnieje.
- Gotową masę wylej na ciasto, a na wierzchu ułóż warstwę herbatników.
- W osobnej misce, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietanką. Odstaw do lekkiego wystudzenia, a następnie wylej na wierzch ciasta. Póki masa jest mokra, wysyp posiekane orzeszki i wstaw całość do lodówki na kilka godzin.
fot. Ciasto na Dzień Ojca: ciasto toffi bez pieczenia/Adobe Stock, Natallia
Tarta z owocami leśnymi
Tarta to bardzo lekkie i wdzięczne ciasto na Dzień Ojca, które doskonale smakuje w upalne dni. Dobrze komponuje się z owocowym nadzieniem i lodami. Możesz podawać ją na ciepło i zimno, w obu wersjach zachwyci tatę. W połączeniu z kruszonką to idealny letni deser!
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g mocno schłodzonego masła,
- 50 g cukru,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Składniki na masę owocową:
- ok. 850 g mrożonej mieszanki owoców leśnych,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g roztopionego masła,
- ok. 100 g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce wyjmij z zamrażarki i umieść na sitku, tak aby podczas rozmrażania puszczały sok do miski. Do masy potrzebne są owoce pozbawione większości soków.
- Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszaj w misce, dodaj jajko i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekaj całość, a następnie szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, owiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Z owoców odsącz sok, przełóż do miski i wymieszaj z mąką i cukrem. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, a następnie ułóż na formie do tarty. Nakłuj spód widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz ok. 15 minut, a następnie wyjmij i wyłóż masę owocową.
- Przygotuj kruszonkę, mieszając ze sobą wszystkie składniki, tak aby powstała grudkowata, sypka masa. Posyp nią gotową tartę i włóż do piekarnika na 20-25 minut.
fot. Ciasto na Dzień Ojca: tarta z owocami leśnymi/Adobe Stock, ehaurylik
Zobacz także inne pomysły na ciasto na Dzień Ojca: