Rzeżucha jak jeść fot. Adobe Stock

Jak jeść rzeżuchę? Pomysły i przepisy na pyszne wiosenne dania

Jak jeść rzeżuchę? Możesz ją dodać do pasty kanapkowej na bazie jajek lub tuńczyka, udekorować nią sałatkę albo przyrządzić zdrową zupę krem.
Małgorzata Machnicka / 03.03.2021 10:18
Rzeżucha jak jeść fot. Adobe Stock

Rzeżucha zasiana na kilkanaście dni przed świątecznym obiadem pięknie przystraja wielkanocny stół. Warto jednak wiedzieć, jak inaczej można wykorzystać jej walory, nie tylko estetyczne, lecz także smakowe.

Jej lekko pikantny smak jest bardzo ciekawy - warto zasiać jej nieco więcej i dodawać ją do kanapek, sałatek, posypywać nią zupy czy ziemniaki. Oto kilka propozycji na to, jak jeść rzeżuchę.

Spis treści:

  1. Kanapki rzeżuchą
  2. Sałatka z rzeżuchą
  3. Kurczak z rzeżuchą
  4. Pasta z rzeżuchy
  5. Zupa krem z rzeżuchy

Przepis na kanapki z rzeżuchą

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 5 łyżek posiekanej rzeżuchy, 
  • świeże pieczywo, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu przekrój na grube plastry.
  2. W miseczce wymieszaj majonez, musztardę i sok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem.
  3. Chleb pokrój w grube kromki. Smaruj przygotowaną pastą i nakładaj po 2 plasterki jajka. Kanapki posyp rzeżuchą.

kanapki z rzeżuchą przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z rzeżuchą

Składniki:

  • mieszanka sałat,
  • kilka garści rzeżuchy,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 100 g startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj składniki dressingu: oliwę, ocet i czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Do miski przełóż sałatkę. Dodaj przekrojone na pół pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka i rzeżuchę.
  3. Całość polej sosem, wymieszaj i posyp parmezanem.

Przepis na kurczaka z rzeżuchą

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • pęczek rzeżuchy,
  • sól i pieprz do smaku.

Marynata:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka tłuczonego czerwonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki na marynatę.
  2. Mięso umyj i pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Nasmaruj marynatą i odstaw na 2 godziny.
  3. Mięso smaż na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony - aż będzie złote..
  4. Podawaj posypane rzeżuchą razem z pieczonymi ziemniakami.

Przepis na wielkanocną pastę z rzeżuchy

Składniki:

  • 10 jajek,
  • garść świeżej rzeżuchy,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz je, przepuść przez kratkę lub posiekaj w kostkę i przełóż do miski.
  2. Dodaj chrzan, śmietanę, musztardę i posiekaną rzeżuchę. 
  3. Dopraw solą i pieprzem i podawaj na śniadanie. 

Przepis na zupę krem z rzeżuchy

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 szklanka rzeżuchy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w kosteczkę i ugotuj w osolonym wrzątku.
  2. Odcedź, dodaj masło i wrzuć rzeżuchę.
  3. Całość zmiksuj i połącz z bulionem. Zagotuj, dodaj śmietanę i sól.
  4. Jajka ugotuj na twardo lub w koszulkach.
  5. Zupę z rzeżuchy serwuj z grzankami.

zupa z rzeżuchy przepis
fot. Adobe Stock

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.03.2010 r.

Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki:

Sałatka z chrzanem - przepisy na Wielkanoc
Sałatka z chrzanem - przepisy na Wielkanoc
Sałatka z chrzanem i szynką, sałatka z chrzanem i jajkiem czy sałatka z chrzanem, ananasem i żółtym serem to chyba najpopularniejsze sałatki na Wielkanoc. Nic dziwnego - chrzan to typowo wiosenny dodatek.
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem to ciekawy i pyszny przepis na wielkanocną przekąskę. Aby miały wyrazisty smak, dopraw je czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy doskonale pasuje do pieczonych mięs, wędlin oraz pasztetów. Przyrządź go z chrzanu, bulionu, śmietany i dopraw solą oraz pieprzem.
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający to wędlina, od której nie będziesz mogła się oderwać. Pamiętaj, żeby przygotować ją odpowiednio wcześniej przed Wielkanocą.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.