Jak jeść rzeżuchę? 5 pomysłów i przepisów na pyszne wiosenne dania z rzeżuchą - nie tylko na Wielkanoc

jak jeść rzeżuchę fot. iStock by Getty Images, OKrasyuk
Jak jeść rzeżuchę? Możesz ją dodać do pasty kanapkowej na bazie jajek lub tuńczyka, udekorować nią sałatkę albo przyrządzić zdrową zupę krem. Rzeżuchę warto dodawać do sałatek, posypywać nią makarony i kanapki. Rzeżucha sprawdzi się we wszystkich przepisach, w których korzystasz z innych zielonych liści.
Małgorzata Machnicka / 31.03.2023 14:50
jak jeść rzeżuchę fot. iStock by Getty Images, OKrasyuk

Rzeżuchę warto jeść, najlepiej na świeżo, bezpośrednio po zerwaniu. Rzeżucha zasiana na kilkanaście dni przed świątecznym obiadem pięknie przystraja wielkanocny stół. Warto jednak wiedzieć, jak inaczej można wykorzystać jej walory, nie tylko estetyczne, lecz także smakowe. Właściwości zdrowotne rzeżuchy są niezwykle imponujące, więc zyskasz, jeśli poznasz przepisy z wykorzystaniem rzeżuchy.

Jej lekko pikantny smak rzeżuchy jest bardzo ciekawy - warto zasiać jej nieco więcej i dodawać ją do kanapek, sałatek, posypywać nią zupy czy ziemniaki. Przerośnięta rzeżuch tworzy mikrolistki, które można wykorzystać tak, jak np. szpinak czy rukolę. Oto kilka propozycji na to, jak jeść rzeżuchę.

Spis treści:

  1. Kanapki rzeżuchą
  2. Sałatka z rzeżuchą
  3. Kurczak z rzeżuchą
  4. Pasta z rzeżuchy
  5. Zupa krem z rzeżuchy

Przepis na kanapki z rzeżuchą

Rzeżuchę możesz położyć na każdej kanapce. Szczególnie dobrze komponuje się z jajkiem lub kremowym serkiem.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 5 łyżek posiekanej rzeżuchy, 
  • świeże pieczywo, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu przekrój na grube plastry.
  2. W miseczce wymieszaj majonez, musztardę i sok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem.
  3. Chleb pokrój w grube kromki. Smaruj przygotowaną pastą i nakładaj po 2 plasterki jajka. Kanapki posyp rzeżuchą.

kanapki z rzeżuchą przepis
fot. Kanapki z rzeżuchą/ Adobe Stock, MissesJones

 

Ile rośnie rzeżucha i kiedy wysiać ją przed Wielkanocą? Sposoby na przyspieszenie wzrostu rzeżuchy

Przepis na sałatkę z rzeżuchą

Każda sałatka to sałatka, do której pasuje rzeżucha. Już garść dodaje cennych mikroelementów. Rzeżucha jest też częstym składnikiem miksu sałat, z którego powstają sałatki.

Składniki:

  • mieszanka sałat,
  • kilka garści rzeżuchy,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 100 g startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj składniki dressingu: oliwę, ocet i czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Do miski przełóż sałatkę. Dodaj przekrojone na pół pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka i rzeżuchę.
  3. Całość polej sosem, wymieszaj i posyp parmezanem.

sałatka z rzeżuchą
fot. Miks sałat do sałatki z rzeżuchą/ iStock by GettyImages, Imagesines

Przepis na kurczaka z rzeżuchą

Ostry smak rzeżuchy nada ciekawego aromatu kurczakowi. Rzeżucha doskonale komponuje się z ziemniakami zamiast zwyczajowego koperku.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • pęczek rzeżuchy,
  • sól i pieprz do smaku.

Marynata:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka tłuczonego czerwonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki na marynatę.
  2. Mięso umyj i pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Nasmaruj marynatą i odstaw na 2 godziny.
  3. Mięso smaż na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony - aż będzie złote..
  4. Podawaj posypane rzeżuchą razem z pieczonymi ziemniakami.

Przepis na wielkanocną pastę z rzeżuchy

Żeby nadać wiosennego i wielkanocnego charakteru paście do kanapek, dodaj do niej rzeżuchy. Poniżej ostra wersja z chrzanem.

Składniki:

  • 10 jajek,
  • garść świeżej rzeżuchy,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz je, przepuść przez kratkę lub posiekaj w kostkę i przełóż do miski.
  2. Dodaj chrzan, śmietanę, musztardę i posiekaną rzeżuchę. 
  3. Dopraw solą i pieprzem i podawaj na śniadanie. 

jak jeść rzeżuchę - pasta na kanapki
fot. Pasta na kanapki z rzeżuchy/ iStock by GettyImages, PoppyB

Przepis na zupę krem z rzeżuchy

Chcesz potrawy, której rzeżucha nie dopełnia, a w niej dominuje? Przygotuj zupę krem z rzeżuchy. Jest lekka i aromatyczna.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 szklanka rzeżuchy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w kosteczkę i ugotuj w osolonym wrzątku.
  2. Odcedź, dodaj masło i wrzuć rzeżuchę.
  3. Całość zmiksuj i połącz z bulionem. Zagotuj, dodaj śmietanę i sól.
  4. Jajka ugotuj na twardo lub w koszulkach.
  5. Zupę z rzeżuchy serwuj z grzankami.

zupa z rzeżuchy przepis
fot. Zupa krem z rzeżuchy/ Adobe Stock, Piotr

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.03.2010 r.

Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki:

Pyszny, prosty i szybki przepis na paschę ukraińską - bez pieczenia, bez mąki, na zimno i z ulubionymi dodatkami
Pyszny, prosty i szybki przepis na paschę ukraińską - bez pieczenia, bez mąki, na zimno i z ulubionymi dodatkami
Ukraińska pascha wielkanocna to tylko kilka składników, w szczególności twaróg, cukier oraz masło. Nie wymaga użycia mąki i przygotujesz ją bez pieczenia. Możesz wykorzystać do niej ulubione dodatki, takie jak orzechy, suszone owoce lub... cukierki czy żelki. W każdej wersji będzie smakować przepysznie.
Majonez z nerkowców: przepis na zdrowszy, lżejszy i przepyszny wege majonez bez jajek i oleju
Majonez z nerkowców: przepis na zdrowszy, lżejszy i przepyszny wege majonez bez jajek i oleju
Majonez z nerkowców to doskonała wegańska alternatywa dla klasycznego majonezu. Majonez z nerkowców nie wymaga dodawania oleju i nabiału - to świetny przepis dla osób uczulonych na jajka i mleko. Majonez z nerkowców zrobisz szybko blendując namoczone orzechy z wybranymi przyprawami.
Sałatka z chrzanem - przepisy na Wielkanoc
Sałatka z chrzanem - przepisy na Wielkanoc
Sałatka z chrzanem i szynką, sałatka z chrzanem i jajkiem czy sałatka z chrzanem, ananasem i żółtym serem to chyba najpopularniejsze sałatki na Wielkanoc. Nic dziwnego - chrzan to typowo wiosenny dodatek.
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem to ciekawy i pyszny przepis na wielkanocną przekąskę. Aby miały wyrazisty smak, dopraw je czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy doskonale pasuje do pieczonych mięs, wędlin oraz pasztetów. Przyrządź go z chrzanu, bulionu, śmietany i dopraw solą oraz pieprzem.
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający to wędlina, od której nie będziesz mogła się oderwać. Pamiętaj, żeby przygotować ją odpowiednio wcześniej przed Wielkanocą.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.

Redakcja poleca

REKLAMA