dania z młodej kapusty fot. Adobe Stock

Dania z młodej kapusty - przepis na surówkę, kapuśniak, bigos i kapustę zasmażaną

Sezon na młodą kapustę rozpoczyna się już w kwietniu, ale jego szczyt przypada na maj i czerwiec. Przed przyrządzeniem młodej kapusty, pozbądź się jej wierzchnich liści i stwardniałej, wewnętrznej części.
Weronika Kwaśniak / 23.04.2020 11:50
dania z młodej kapusty fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Surówka z młodej kapusty
  2. Kapuśniak z młodej kapusty
  3. Bigos z młodej kapusty
  4. Zasmażana młoda kapusta z boczkiem
  5. Jak przygotować młodą kapustę, aby nie była gorzka?

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • pół główki czerwonej kapusty,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Wstępnie umyj i osusz młodą kapustę. Pozbądź się wewnętrznej, stwardniałej części, a także wierzchnich liści. Dokładnie przetrzyj liście ręcznikiem papierowym.
  2. Poszatkuj drobno za pomocą noża lub na tarce.
  3. Marchewki obierz i dokładnie umyj.
  4. Zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie słupki. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z cukrem, solą i sokiem z cytryny.
  5. Włóż wszystkie składniki do dużej miski i skrop dressingiem.
  6. Mocno wetrzyj go w surówkę tak, aby smaki połączyły się.
  7. Odstaw surówkę z młodej kapusty przynajmniej na 30 minut.

Surówka z młodej kapusty
fot. Adobe Stock

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • łyżeczka soli,
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 marchewki,
  • szczypta kminku,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • ok. 500 g ziemniaków.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz młodą kapustę. Pozbądź się wewnętrznej, stwardniałej części, wyrzuć też wierzchnie liście.
  2. Poszatkuj drobno za pomocą noża.
  3. W garnku zagotuj wcześniej przygotowany bulion. Wrzuć młodą kapustę.
  4. Obierz marchewkę i pokrój w talarki. Dodaj do wywaru.
  5. Dodaj sól, kminek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
  6. Duś kapuśniak na małym ogniu przez około godzinę. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki. Dodaj je do zupy około 20-25 minut przed końcem gotowania.

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 300 g mięsa wieprzowego - np. łopatki lub szynki,
  • 250 g mięsa drobiowego,
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz młodą kapustę.
  2. Pozbądź się wewnętrznej, stwardniałej części oraz wierzchnich liści.
  3. Poszatkuj młodą kapustę drobno za pomocą noża. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i drobno pokrój w piórka.
  4. Podsmaż warzywa na oleju lub smalcu.
  5. Dodaj kawałki umytego i osuszonego mięsa wieprzowego oraz drobiowego. Dodaj pieprz, sól, listki laurowe i ziele angielskie.
  6. Duś przez 30 minut, a następnie zalej bulionem.
  7. Duś przez 4 godziny na wolnym ogniu.
  8. Podawaj bigos z młodej kapusty z razowym chlebem lub pieczonymi ziemniakami.

Bigos z młodej kapusty
fot. Adobe Stock

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżeczka śmietany,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1 liść laurowy.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz młodą kapustę. Pozbądź się wewnętrznej, stwardniałej części. Wyrzuć też wierzchnie liście.
  2. Poszatkuj pozostałe liście drobno za pomocą noża.
  3. Boczek pokrój drobno i podsmaż w garnku z grubym dnem. Dorzuć posiekany czosnek i cebulę, smaż przez chwilę.
  4. Dodaj posiekaną kapustę i pokrojoną drobno marchewkę (jeśli z boczku wytopiło się mało tłuszczu, dorzuć łyżkę masła). Przesmaż.
  5. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ziele i liście laurowe. Zalej bulionem, duś przez 45 minut, aż do miękkości kapusty.
  6. Na koniec zabiel mąką wymieszaną ze śmietaną.
  7. Podawaj zasmażaną młodą kapustę z kaszą lub razowym chlebem.

Jak przygotować młodą kapustę, aby nie była gorzka?

Młoda kapusta, podobnie jak papryka lub liście cykorii, charakteryzuje się gorzkawym posmakiem. W zależności od gatunku i odmiany, może być mniej lub bardziej nasilony. Niektórym w zupełności ten posmak nie przeszkadza - miłośnicy młodej kapusty uważają, że to podstawa niepowtarzalnego smaku. Inni wolą pozbyć się charakterystycznej goryczki.

Jak przygotować młodą kapustę, by nie była gorzka?

Wstępne przygotowanie:

  1. Każdy liść młodej kapusty oderwij od zdrewniałej, twardej części warzywa.
  2. Następnie obmyj w przegotowanej wodzie i osusz każdy z nich za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Przełóż liście do pojemnika i posól każdy z osobna.
  4. Wetrzyj sól delikatnie opuszkami palców. Zamknij pojemnik wieczkiem i przełóż do lodówki na około 3 godziny.
  5. Po tym czasie wyjmij liście młodej kapusty i obmyj pod bieżącą wodą.
  6. Wylej ciecz z pojemnika. Osusz liście ponownie ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ściereczką.

Zobacz też inne przepisy na dania z kapustą:
Sprawdzone przepisy na gołąbki
Doskonała zapiekanka z kapusty włoskiej i łososia

Zapiekanka z młodą kapustą i mięsem - prosty przepis
Zapiekanka z młodą kapustą i mięsem - prosty przepis
Przepis na zapiekankę z kapustą i mięsem jest idealny na wiosnę - najlepiej smakuje z młodą kapustą, więc polecamy przygotowanie jej w maju i czerwcu!
Młoda kapusta z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Młoda kapusta z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Wszyscy czekamy na sezon na młodą kapustę!