główka młodej kapusty fot. Adobe Stock

Co zrobić z młodej kapusty? Wybierz bigos, kapuśniak lub surówkę

Młoda kapusta to uniwersalne warzywo, z którego zrobisz wiele dań jednogarnkowych. Świetnie rozgrzewają w chłodniejsze dni.
/ 04.10.2019 11:50
główka młodej kapusty fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Surówka z młodej kapusty
  2. Kapuśniak
  3. Bigos z młodej kapusty
  4. Zasmażana z boczkiem
  5. Jak ją przygotować, aby nie była gorzka?

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • pół główki czerwonej kapusty,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie

  1. Wstępnie umyj i osusz kapustę. Pozbądź się wewnętrznej, stwardniałej części i dokładnie przetrzyj liście ręcznikiem papierowym.
  2. Poszatkuj drobno za pomocą noża lub na tarce.
  3. Marchewki obierz i dokładnie umyj.
  4. Zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie słupki. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z cukrem, solą i sokiem z cytryny.
  5. Włóż wszystkie składniki do dużej miski i skrop dressingiem.
  6. Mocno wetrzyj go w surówkę tak, aby smaki połączyły się.
  7. Odstaw przynajmniej na 30 minut.

Surówka z młodej kapusty
fot. Adobe Stock

Kapuśniak

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • łyżeczka soli,
  • rosół drobiowy,
  • 2 marchewki,
  • szczypta kminku,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie

  1. Wstępnie umyj i osusz kapustę. Pozbądź się wewnętrznej, stwardniałej części i dokładnie przetrzyj liście ręcznikiem papierowym.
  2. Poszatkuj drobno za pomocą noża.
  3. W garnku zagotuj wcześniej przygotowany rosół drobiowy.
  4. Obierz marchewkę i pokrój w talarki.
  5. Dodaj sól, kminek i pieprz.
  6. Duś kapuśniak na małym ogniu przez około godzinę.
  7. Nie zapomnij o mieszaniu drewnianą łyżką co jakiś czas.

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • mięso wołowe,
  • mięso drobiowe,
  • rosół warzywny lub mięsny.

Przygotowanie

  1. Wstępnie umyj i osusz kapustę.
  2. Pozbądź się wewnętrznej, stwardniałej części i dokładnie przetrzyj liście ręcznikiem papierowym.
  3. Poszatkuj drobno za pomocą noża. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Podsmaż warzywa na oleju lub smalcu.
  5. Dodaj kawałki mięsa wołowego i drobiowego.
  6. Duś przez 30 minut, a następnie zalej rosołem.
  7. Duś przez 4 godziny na wolnym ogniu.
  8. Nie zapomnij o mieszaniu drewnianą łyżką co jakiś czas.
  9. Podawaj z razowym chlebem lub pieczonymi ziemniakami.

Bigos z kapusty
fot. Adobe Stock

Zasmażana z boczkiem

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • kawałek wędzonego boczku,
  • łyżka mąki,
  • łyżeczka śmietany,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie

  1. Wstępnie umyj i osusz kapustę. Pozbądź się wewnętrznej, stwardniałej części i dokładnie przetrzyj liście ręcznikiem papierowym.
  2. Poszatkuj drobno za pomocą noża.
  3. Wymieszaj mąkę ze śmietaną.
  4. Boczek pokrój drobno i podsmaż na patelni.
  5. Dodaj kapustę i duś przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Na koniec zabiel mąką wymieszaną ze śmietaną.
  7. Podawaj na ciepło z kaszą lub razowym chlebem.

Jak ją przygotować, aby nie była gorzka?

Młoda kapusta, podobnie jak papryka lub liście cykorii, charakteryzuje się gorzkawym posmakiem. W zależności od gatunku i odmiany może być mniej lub bardziej nasilony. Poznaj podstawową technikę, dzięki której wyeliminujesz goryczkę.

Wstępne przygotowanie:

  1. Każdy liść kapusty oderwij od zdrewniałej, twardej części warzywa.
  2. Następnie obmyj w przegotowanej wodzie i osusz każdy z nich za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Przełóż liście do pojemnika i posól każdy z nich.
  4. Wetrzyj ją delikatnie opuszkami palców. Zamknij pojemnik wieczkiem i przełóż do lodówki na około 3 godziny.
  5. Po tym czasie wyjmij je i obmyj pod bieżącą wodą.
  6. Wylej ciecz z pojemnika. Osusz ponownie ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ściereczką.

Zobacz też inne przepisy na dania z kapustą:
Sprawdzone przepisy na gołąbki
Doskonała zapiekanka z kapusty włoskiej i łososia

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/13.09.2013 11:25
NJyNjy Really informative post. Cool.
/02.07.2013 13:48
rdftytyuiuytryu
/12.06.2013 14:03
Kocham wszystkie, absolutnie wszystkie dania z młodej kapusty!
POKAŻ KOMENTARZE (4)