- czas przygotowania: 15 minut
- czas gotowania: ok. 45-50 minut
- kaloryczność: ok. 250 kcal na porcję
- ilość porcji: 6
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty
Składniki:
- mała główka młodej kapusty,
- pęczek włoszczyzny,
- 4 ziemniaki,
- cebula,
- 5 dag chudego wędzonego boczku,
- 4 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2-3 listki laurowe,
- kminek,
- koperek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę umyj, osusz, oczyść, obierz, opłucz i drobno pokrój.
- Boczek pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zrumień boczek oraz posiekaną cebulę z czosnkiem. Jeśli boczek jest tłusty, możesz zrezygnować z oleju.
- Włóż rozdrobnioną włoszczyznę i podsmażaj 5 minut, cały czas mieszając.
- Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, opłucz, osącz na sicie, wykrój głąb, poszatkuj, dodaj do warzyw w garnku. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Wlej około 2 litry wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Dopraw kapuśniak z młodej kapusty pieprzem i solą.
- Zupę gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Na 15 minut przed końcem gotowania włóż do kapuśniaku obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Kapuśniak z młodej kapusty w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku i posyp posiekanym koperkiem.
Polecamy inne nasze przepisy na zupy:
Zupa chrzanowa
Zupa marchewkowa
Zupa jarzynowa
Zupa z soczewicy
Kwaśnica
Rosół z kaczki
Zupa kartoflanka