kapuśniak z młodej kapusty fot. Adobe Stock

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Kapuśniak z młodej kapusty gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania włóż obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kapuśniak dopraw do smaku i posyp posiekanym koperkiem.
Weronika Kwaśniak / 29.04.2020 15:23
kapuśniak z młodej kapusty fot. Adobe Stock
  • czas przygotowania: 15 minut
  • czas gotowania: ok. 45-50 minut
  • kaloryczność: ok. 250 kcal na porcję
  • ilość porcji: 6

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • 5 dag chudego wędzonego boczku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe,
  • kminek,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę umyj, osusz, oczyść, obierz, opłucz i drobno pokrój.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  4. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zrumień boczek oraz posiekaną cebulę z czosnkiem. Jeśli boczek jest tłusty, możesz zrezygnować z oleju.
  5. Włóż rozdrobnioną włoszczyznę i podsmażaj 5 minut, cały czas mieszając.
  6. Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, opłucz, osącz na sicie, wykrój głąb, poszatkuj, dodaj do warzyw w garnku. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  7. Wlej około 2 litry wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Dopraw kapuśniak z młodej kapusty pieprzem i solą.
  8. Zupę gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie.
  9. Na 15 minut przed końcem gotowania włóż do kapuśniaku obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  10. Kapuśniak z młodej kapusty w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku i posyp posiekanym koperkiem.

Polecamy inne nasze przepisy na zupy:
Zupa chrzanowa
Zupa marchewkowa
Zupa jarzynowa
Zupa z soczewicy
Kwaśnica
Rosół z kaczki
Zupa kartoflanka

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)